Flygbild som visar Botkyrka kyrka

Botkyrka kyrka restaureras interiört

Botkyrka Kyrka är med sina rötter från 1100-talet en medeltida kyrka som har en bevarad medeltida prägel, trots flera renoveringar och ombyggnationer. Kyrkan har utvändigt genomgått restaureringar mellan åren 2019-2022. Nu pågår nästa fas i restaureringen med det invändiga arbetet.

Den påbörjade restaureringen har till syfte och övergripande mål att restaurera den invändiga delen och samtidigt energieffektivisera byggnaden, som fram tills nyligen värmdes upp med direktverkande el. Ambitionen är att säkerställa att kyrkans interiör bevaras för framtiden, dvs långsiktigt tidsperspektiv, med bevarande av arkitektoniska och kulturhistoriska värden.

Arbetet omfattas i korthet av att kyrksalen med dess valvtak rengörs, putsas om och lagas. Golvkonstruktionen effektiviseras, samt restaureras med isolering och vattenburen golvvärme. Partikelrenare installeras, elsystemet förnyas och uppvärmningen av kyrkan kommer att ske med bergvärme. Det sker även en tillgänglighets-anpassning.

Den kulturhistoriska miljön för fastigheten i allmänhet och kyrkobyggnaden i synnerhet, förutsätter en tät dialog och samarbete med Länsstyrelsen, samtidigt som schaktningsarbetet omfattas av arkeologiska övervakning.

Arbetet är planerat att pågå fram till april 2025.

 

Läs mer i artikeln Nu rustas Botkyrka kyrka för framtiden i vårt församlingsblad.

Nu rustas Botkyrka kyrka för framtiden

Det var inte länge sedan vi såg byggnadsställningar vid Botkyrka kyrka. Då var det utsidan av kyrkan som renoverades. Nu är det dags för insidan att få en helrenovering.

Spåntaket är nytt

Under 2020 och 2021 fick Botkyrka kyrka ett helt nytt spåntak. Det har tjärats två gånger och ska tjäras ännu en gång. Takomläggningen är en del i en större renovering av Botkyrka kyrka och i år fortsätter projektet när kyrkans fasad och fönster restaureras och bevaras för framtiden.

Fasad och fönster renoverades 2022

Botkyrka kyrkas exteriör består av fasader i frilagt naturstensmurverk. Murstenarna tros ha varit slammade eller tunt putsade sedan medeltiden, men denna puts är borta sedan länge.

Ett stort kyrkfönster med omgivande fasad. Fasaden består av ett stort antal stenar i olika färger.
Foto: Daniel Claesson

Putsen har försvunnit gradvis under 1800-talet. I samband med en stor restaurering 1928 togs alla putsrester bort från kyrkan och murverket fogades om. Nu, nästan 100 år senare, behövde murverket fogas om igen, vilket gjordes under 2022.

Kyrkans nio ytterfönster kan vid en första anblick se likvärdiga ut, men de har faktiskt minst fem olika konstruktioner och tillkomstår. Därför behövde de också olika typer av underhåll.

Östfasadens blyinfattade spetsbågefönster krävde särskild omsorg av finsnickare innan målning och montering av de restaurerade blyglaskassetterna kunde påbörjas.

Arbetet finansierades av Botkyrka församling med stöd av den Kyrkoantikvariska ersättningen.

Kyrkan fick nytt tak 2020

Botkyrka kyrka har ett tjärat spåntak. I augusti 2020 startade arbetet med att byta ut det gamla spåntaket, som var nästan 100 år gammalt. Arbetet pågick fram till våren 2021. Under sommaren tjärades taket i två omgångar. Det tjärades sedan en tredje gång under 2022. Här är några bilder från takarbetet.