Sommarkyrkor omställda men öppna

Hemester i Växjö stift

Vår vaktmästare har gjutit och målat riktigt stora pärlor. Det kommer finnas textskyltar och informationsblad som man kan ta med sig under sin vandring

Ylva Samuelsson

ARTIKEL UR KYRKANS TIDNING NR 22 2020

 

Det finns mycket att upptäcka i och runtom kyrkorna i Växjö stift. Sandviks kyrka är en av alla kyrkor som har extraöppet under sommaren. Kyrkan ligger vackert på en udde vid sjön Fegen. De ideella krafter som jobbar i Sandviks kyrka samordnas av Ylva Samuelsson.

– Vanligtvis är vi runt 35-40 personer som hjälper till och tre personer varje tillfälle. Så vi delar upp dagarna. Det kan komma jättemycket människor. Denna sommar är upplägget lite annorlunda, men andra somrar kan det komma 5 000 besökare, säger Ylva.

Under de fem sommarveckorna 28-32 samarbetar Sandviks kyrka med LRF, Södra Hestra hembygdsförening och hantverkare från trakten. Kyrkans ideella ansvarar då för runt 16-17 dagar bestående av café, aktiviteter, hantverksutställning och försäljning.

Ylva är, förutom ideell i sommarkyrkan, även förtroendevald, kyrkvärd och sjunger i kör. Ylva berättar om vikten av att det är kyrkan som står i centrum under sommaren. Det som är runtomkring är grädden på moset.

– Vi försöker förnya oss varje sommar och göra nya grejer. Förra året började vi med en guidning av kyrkan och andakt under vissa dagar i veckan. Tre till fyra personer delade på att hålla i guidningen och besökarna tyckte att det var väldigt intressant. Kyrkan är fin och ser väldigt mycket äldre ut än vad den är. Det är roligt att berätta om grunden till kyrkan, tycker Ylva.

Besökarna fick också gå upp i kyrktornet och titta. Ylva berättar att medarbetarna mot slutet av sommaren började ringa i kyrkklockan innan guidningen, vilket skapade nyfikenhet och lockade de som fanns i närheten.

I år kommer det att finnas en frälsarkransvandring för den som vill ta en liten promenad. Pärlorna placeras ut runt udden och ska ligga kvar även efter sommaren.

– Vår vaktmästare har gjutit och målat riktigt stora pärlor. Det kommer finnas textskyltar och informationsblad som man kan ta med sig under sin vandring. Miljön runt kyrkan är så fin, där kan man sitta och fika samtidigt som man tittar på kyrkan, vattnet och fåglar, säger Ylva.

Priset för fikan är fast men lågt, berättar Ylva. Det är ett pris för vuxna och ett för barn. Allt överskott går till goda ändamål. Act Svenska kyrkan brukar få hälften och den andra hälften går till en annan hjälporganisation såsom Världens barn eller Läkare utan gränser. Summan som skänkts tidigare år har varit så hög som 40 000 kr. I år har det ställts om så att serveringen sker i annan form och bara utomhus.

– De som vill hjälpa till i köket och så brukar få skriva upp sig på listor, men i år har det varit lite svårare med planeringen eftersom coronaviruset ställt till det. Vi har fått tänka nytt och ställa om, men vi har fortfarande öppet, säger Ylva.

Ellen Ekström

 

Drakar och odjur i kyrkorna

Sommarkyrkobroschyren Vägen till kyrkrike delas ut i juni och presenterar de kyrkor som valt att anmäla att kyrkdörren hålls extraöppen under sommarmånaderna.

Vissa kyrkor medverkar i år i en drakrunda. Växjö stiftskansli har tagit fram nyckelringar och små drakhuvuden utifrån tanken att besökaren kan samla drakar i samband med att man besöker kyrkorna. De kyrkor som ingår i drakrundan är märkta med en liten draksymbol i broschyren. Drakarna finns i fyra olika färger. Till drakrundan finns ett målarhäfte, med motiv av drakar och odjur. Häftet går att skriva ut från Växjö stifts webb för att lägga i kyrkan, i församlingshemmet, eller där barn finns.

– Draken kittlar fantasin. De är både spännande och läskiga. Draken kan uppfattas som både snäll och elak, säger stiftsantikvarie Maria Brynielsson.

Drakrundan ingår i ett större projekt med fokus på metall och metallföremål i kyrkorna. Under många år har en stor skadeinventering av metallföremål i stiftets kyrkor pågått.  Boken Metaller i helig tjänst berättar om projektet och lyfter fram metall och metallföremålen i vårt kyrkliga kulturarv. På Växjö stifts webb kan du beställa en broschyr eller läsa den digitalt.

Ellen Ekström