Foto: Sven-Erik Falk

Att vara pilgrim berikar kropp och själ

Att gå en pilgrimsvandring är bra både för kropp och själ. I Stenstorps pastorat finns det goda möjligheter att vara en modern pilgrim, och det bästa är att börja i Gudhem.

En gång i tiden var det vanligt att pilgrimsvandra. Ofta var det långa vandringar till platser i Sydeuropa eller Mellanöstern. I våra dagar har pilgrimstraditionen väckts till liv igen i Sverige. Men nu rör det sig oftast om vandringar i vårt eget land.
   Några av Sveriges pilgrimsleder går i Skaraborg, där sträckningen Falköping-Varnhem är extra populär.

Börja i Gudhem
Gudhem är därför en bra plats för den som vill pröva på att pilgrimsvandra. Det finns bra bussförbindelser med Skara och Falköping, vilket gör att man inte behöver egen bil.
   I Gudhem finns det flera möjligheter att vandra. Det kortaste och enklaste är den Frälsarkransvandring som går i en slinga och som du kan läsa om här.
   För den som vill gå längre sträckor finns etappen Gudhem-Falköping över Mösseberg. Man kan också gå Gudhem-Varnhem eller Gudhem-Kungslena. Här kan du se en interaktiv karta över olika vandringsleder och klicka på den led du vill veta mer om. 

Läs också artikeln med Laila Blom som berättar om sina vandringar.

Skara stifts hemsida kan du läsa mer om pilgrimsleder och om aktuella vandringar i stiftet.

Pilgrimens sju nyckelord

Den moderne pilgrimens sju nyckelord bygger på traditionen från århundraden av pilgrimsvandringar och har formulerats av prästen Hans-Erik Lindström.
I sin bok Pilgrimens sju nyckelord (2015) skriver han också om hur pilgrimsrörelsen kan inspirera fler än dem som ger sig ut med kängor och
vandringsstav. Pilgrimsorden bär på det som många redan verkar längta efter i sin vardag och kan hjälpa oss att leva enklare och mer naturligt.
Frihet
Att leva utan krav, med fokus på det nödvändigaste. Att äga många saker tynger ner oss mer än det förenklar.
Enkelhet
Som blir självklar när man bara har det man kan bära. Att leva enkelt kan vara att se över vad jag verkligen behöver i livet.
Tystnad
Som ger frid. Tystnad är en bristvara i dagens samhälle men behöver finnas i livet. Det är i tystanden jag hör mina egna hjärtslag och tankar.
Bekymmerslöshet
Att ta dagen som den kommer, ett steg i sänder. Att leva närvarande i nuet.
Långsamhet
Som motverkar stressen och gör oss mer närvarande. Att göra en sak i taget.
Andlighet
Som söks i samtal och möten på vägen. I naturen blir skapelsen och Gud tydligare för oss.
Delande
Som bygger gemenskap. Att dela med mig till andra av det jag har ett överflöd av; tröst, tankar, omsorg, glädje, kläder, pengar och så vidare.