Högalidskyrkans två torn och byggnader i närheten.

Digitala visningar

*** Nyfiken på Högalidskyrkan *** Här kan du följa med på digitala visningar om kyrkan, konsten, konstnärerna, Kolumbariet och Högalidskyrkans orglar. Varje puff innehåller en textad film. Vill du bara läsa, finns text på sidan.

Högalidskyrkan med sina två torn, blå himmel och träd. Det ser ut att vara höst.

Högalidskyrkans historia

Varför har Högalidskyrkan två torn och tre portar? Ja, hur tänkte arkitekten Ivar Tengbom där? Och när blev egentligen Högalid en egen församling? Det och mycket mer får du veta när vi beger oss tillbaka till 1800-talets slut.

Bild på hur Jesus blir döpt av Johannes Döparen.

Konsten i Högalidskyrkan

Högalidskyrkan representerar flera olika konststilar. Arkitekten Ivar Tengbom knöt en mängd konsthantverkare och konstnärer till sig under byggtiden. Den konstnärliga utsmyckningen syns både i den fasta inredningen och på dekorationsmålningarna.

Ivar Tengbom och Nathan Söderblom

Den här helgedomen har han skapat, men vad berättar stenarna? Här får du veta mer om Högalidskyrkans arkitekt, Ivar Tengbom. Och om Nathan Söderblom, ärkebiskopen som invigde kyrkan. Kanske kan man säga att han var den teologiska arkitekten?

Ett fotografi av Filip Månsson

Filip Månsson

Vem var egentligen Filip Månsson, dekorationsmålaren som har målat taket i Högalidskyrkans vapenhus? Här får du veta mer om Filip och konsten, och en anekdot om en speciell bekantskap.

Altartavlan som Erik Jerkan gjorde, med altaret framför och ljus på var sin sida

Erik Jerken och altartavlan

Berättelsen om Erik Jerken och Högalidskyrkans altartavla. Hur gammal är den egentligen och vem var den unge konstnären, Erik Jerken?

Högalidskyrkans kolumbarium

Kolumbariet intill Högalidskyrkan, är en fantastisk begravningsplats belägen mitt i staden på Högalidsberget, såsom arkitekten Ivar Tengbom själv önskade, en avskild och fridfull plats för sista vilan, och en vacker plats för anhöriga att minnas på.

Inuti Högalidskyrkan, bänkar, lampor, valv och den stora orgeln.

Högalidskyrkans läktarorgel

Orgeln är det största av alla musikinstrument. Högalidskyrkans stora läktarorgel invigdes 1966, har 64 stämmor och ca 3.500 pipor. Här får du veta mer.

En orgel och en person som sitter vid den. kyrkbänkar, ljus, höga fönster.

Högalidskyrkans kororgel

Kyrkans förnämliga kororgel har som modell sitt ursprung från barocken med inspiration från södra Europa. Den invigdes 1984 och har 900 pipor och 17 stämmor.

En liten beigefärgad orgel.  En man står bredvid och håller ena handen på orgeln.

Högalidskyrkans minsta orgel, continuo-orgeln

Högalidskyrkan har tre orglar och det här är den allra minsta, continuo-orgeln. Den invigdes 2015 och är en kopia av en 1700-talsorgel. Den kommer från Lettland och är byggd av orgelbyggaren Janins Kalnins.