Foto: Elida Näsman

Biskop under lupp

Nyhet Publicerad

Ett spännande möte med vår biskop Karin Johannesson

En kylig januaridag tar jag tåget till Uppsala för ett möte med Biskopen för Uppsala stift, Karin Johannesson. Jag har varit konfirmandfadder i många år men är numera ledare och har fått uppdraget att ta reda på lite mer om Biskop Karin och vad hon som biskop gör och tänker.

-Vilka är dina arbetsuppgifter? Varje församling besöks vart åttonde år. Jag ska titta på problem och utmaningar. Det är också min uppgift att samtala med de som vill bli präster och diakoner, för att se om de passar för uppgiften. Sedan har jag deras vigning i domkyrkan. Det är också många sammanträden, för budgetar och annat.

-Hur kommer sig det att du blev biskop? Jag fick frågan om att vara biskopskandidat och funderade i fyra månader. Vad vill Gud? Det var en lång process, ungefär som Melodifestivalens.

-Finns det fördomar om din roll som biskop? Att allt är så allvarligt! Den fördomen finns också allmänt om kyrka och kristen tro.

-Vad var ditt första jobb? Rensa sly på en vandringsled och en golfbana i Värmland. Lite långtråkigt. Jag har också guidat och sålt plockgodis i kiosk. Det var kul!

-Vilket råd ger du en 15-åring som är nyfiken på kristendomen? Åk på konfirmandläger! Det är bra med nya roller och sammanhang.

-Vad önskar du att du visste när du var tonåring? Att jag hinner! Det finns all tid i världen att förverkliga sina drömmar. 

-Vad önskar du att fler unga visste om Svenska kyrkan? Det finns plats för alla, inte bara äldre och småtrista. Det finns mångfald!

-Vad borde alla få med sig från konfirmationstiden? När jag var präst i Värmland fick jag en stökig grupp. Vi bestämde att de fick välja två ämnen, jag fick välja ett. De valde Kärleken och Döden. Jag valde Bönen. Kärleken, döden och bönen – då har man fått med sig mycket om livet!

-Ibland är det svårt att förstå. Vad har du för tips? Svårt kan vara fascinerande, som till exempel kristen mystik. Annat är jättekonstigt eller lite skumt. Det kan vara ungefär som ett spel t.ex. Candy Crush: ena stunden förstår man – andra inte. Vill man förstå bibeltexter är det bra att prata med andra kristna, gärna äldre. Jag brukar prata med några prostar! Det är också bra att läsa böcker om kristen tro. 

-Vilken är din favoritdel i Bibeln? Jesu avskedstal till lärjungarna i Johannesevangeliet kapitel 14 – 17. När jag var ung bar jag med mig en kopia i almanackan. Den betyder mycket för mig nu också. Jesus sa: Känn ingen oro. Tro på Gud, och tro på mig... tappa inte modet.

-Har du något tips för den som tvivlar? Stanna kvar i kyrkans gemenskap. Sjung och be. Fortsätt! Äldre kallar det för att torrtro.
- Aha. Fake it til you make it! (Skratt!)

-Måste man tro på allt i bibeln för att kalla sig kristen? Nej. I 3:e Moseboken finns tex regler som är passé. Men man kan förstå saker med tiden också. Kristen är den som tillhör Kristus. I konfirmandböcker har jag sett fyra olika modeller för att vara kristen:

1. Den som kämpar för det goda
2. Den som känner kärlek till Gud
3. Den som tror intellektuell

4. Guds hejarklack
Vi kristna är olika. Det är bra.

Här följer fler frågor som inte fick plats i Mötesplats

-Tycker du att kvinnor borde få mer plats i kyrkan och samhället? Det är viktigt att kvinnors roll i historien lyfts fram. Vi behöver förebilder.

-Är det något kyrkan arbetar för att lyfta? ACT gör en hel del för genusrättvisa i andra länder. Också flickor ska få spela fotboll. Också kvinnor ska få läsa teologi.

Vad gör stiftet för miljön? Vi utvecklar en handlingsplan för miljön. Vi har anställt en särskild person för detta.

-Har du några drömmar? Ja, att se Mount Everest, och att pilgrimsvandra till Santiago de Compostela.

 -När fann du tron? Som barn fick jag be aftonbön och på gudstjänster. Som tonåring funderade jag mycket över konstiga saker i Bibeln.

Är det svårt att vara biskop i Sverige, eftersom Sverige kommit att bli väldigt sekulariserat? Det är lätt för att vi har en stor kontaktyta. Det är svårt, för så är det med livsfrågorna.

-Vilken högtid är underskattad? Påsken.

-Tvivlar du? Ja, på vad som är vägen för mig.

-Ljuger du? Nej.

-Svär du? Ja, det händer, men jag försöker låta bli.

-Vilken dålig vana har du? Glömmer mattiderna. Jag har knäckebröd och nötter i reserv på kontoret. Annars gillar jag pasta med ost och sås.

-Vad motiverar dig? Glädje

-Vad gör dig arg? Polariserade situationer och orättvisor

-Har du varit besviken på Gud? Ja. Varför räddar inte Gud alla?

-Vad dansar du helst till? SvenIngvars, hemma.

-Vad gör du en vanlig ledig dag? Sover länge. Dricker kaffe hemma eller på café. Springer eller cyklar. Är i stugan.

-När skrattar du som mest? När jag läser en glad bok, t.ex. tokiga journalanteckningar eller tokiga tentasvar.

Hudiksvallsbygdens församling tackar för en trevlig stund med Biskop Karin som upplevdes generös och genuint engagerad vid besöket. Vi önskar henne en god fortsättning i sitt arbete.

facebook.com/biskopkarin och svenskakyrkan.se/uppsalastift/pa-kammarn finns andakter och ”andliga övningar” med Biskop Karin.