Foto: Karin Asmundsson

Take-away-soppa värmer i kall tillvaro

Café Kärleksängeln i Kalmar.

Utanför Två Systrars kapell köar ett tiotal personer med rejäla avstånd mellan sig. Varje tisdag och torsdag erbjuder Café Kärleksängeln numera ”take away-soppa”. För 30 kronor, eller 50 om man vill stödja församlingens projekt med att bygga skola i Kenya, får man en rejäl portion soppa. Hämtsoppan har blivit populär.

– Första gången sålde vi 30 portioner, förra gången var det 85, säger Nina Lindgren som ansvarar för kapellets diakonala kök.

I vanliga fall är det trångt i köket med uppemot 20 ideella som hjälps åt att skölja och skala, hacka och röra, brygga kaffe och baka pajer, skära bröd och duka fram tallrikar, glas och bestick för att sedan plocka av, diska och städa. Många av de ideella tillhör riskgruppen 70+, och ska därför avstå från sociala kontakter. Numera består arbetsstyrkan istället av Nina och tre praktikanter.

– Men jag håller kontakt med alla kärleksänglar, säger Nina.

Det är så de kallas, volontärerna.

På dagens meny står gulaschsoppa och morotssoppa. Allt lagas från grunden. Det doftar gott i köket där Nina och medarbetarna häller upp soppa i engångsförpackningar. De bärs bort till utlämningsstället, en öppen dörr där kunderna står kvar utanför - allt för att minimera smittspridningen.

Det är svårt att förutspå hur många som kommer för att hämta soppa, men hon räknar med mellan 50 och 100 personer.

– För varje vecka blir det fler och fler. Det är många som sitter hemma och har det tufft. Ju längre tiden går desto större blir isoleringen. Därför har vi fördubblat och säljer soppa två dagar i veckan.

Projektet med hämtsoppa är ett sätt att skapa arbete för praktikanterna, erbjuda hungriga mat och samtidigt minska isoleringen bland de som är i karantän.

– Vi börjar se en annan målgrupp, människor som inte kommit tidigare men som läst om det här projektet, säger Nina. En av dem som köar tillhör den gruppen.

– Jag såg en annons och gick hit, satte upp en lapp på kylskåpet för att komma ihåg vilka dagar det är. Soppan var jättegod, berättar Gunhild Carlgren.

Längst fram i kön står en medarbetare på hälsocentralen som hämtar lunch, inte bara till sig själv utan också till ett antal av arbetskamraterna. Sammanlagt 15 portioner trängs i två kassar när hon går iväg. Nina Lindgren räknar med att projektet med hämtsoppa ska pågå fram till sommaren och hoppas att den ordinarie verksamheten kan starta i höst igen.

– Kyrkan mitt i byn är öppen för enskild bön, även om gudstjänsterna just nu bara sänds på nätet, berättar Nina.

Under våren har konceptet med hämtsoppa utvecklats och kompletterats med hembakade kakor, 25 kronor för en påse med till exempel hallongrottor, kolakakor eller kärleksmums. Det blir olika varje gång.

Café Kärleksängeln har funnits i över 20 år, och det kommer fler och fler gäster för varje säsong. I vår, innan Coronakrisen stängde den ordinarie verksamheten, pendlade antalet mellan 140 och 200 gäster på tisdagarna. Priset är modest, 50 spänn för soppa - det finns alltid två sorter att välja på, en vegetarisk och en med kött eller fisk, smör, bröd och ost och till det även en efterrättsbuffé med ett par olika pajer och nygräddade våfflor. De flesta av gästerna kommer från närområdet, och för många av dem är soppan ett välkommet avbrott i vardagen. En del gäster, men verkligen inte alla, är på något vis engagerade i kyrkan.

Överskottet från caféet går till församlingens projekt att bygga och driva en skola i Civicon i norra Kenya. Det är den andra skolan i Kenya som Kärleksängeln stöttar. Tidigare har de bland annat hjälpt till att finansiera skolbänkar, en traktor och en buss till Kisima Mixed Secondary school.

Text och bilder: Karin Asmundsson

Foto: Karin Asmundsson