En person i grön t-shirt och diakonsmycke sitter vid ett bord mittemot en tom fotölj.
Foto: Karolina Braun

Samtal och stöd

I kyrkan finns plats för dig som söker någon som lyssnar eller som behöver hjälp och stöd när livet krisar. Du kan vända dig till en diakon eller präst i din hemförsamling.

Samtal

När livet tar sig andra vägar än vi tänkt oss kan det vara bra att få prata med någon om det svåra. Kanske upplever du oro, sorg eller tvivel. Kanske brottas du med livets mening. Kanske bär du på något du aldrig berättat för någon. 

Du kan alltid boka ett enskilt samtal med någon av våra diakoner eller präster. Inga frågor eller problem är för stora eller för små. Vi för inga journaler och samtalen är kostnadsfria.

Bär du på en längtan efter en tro eller att fördjupa den tro du har? Du kan få andlig vägledning i samtal med en präst. Det finns också möjlighet till bikt eller nattvard. 

Hjälp och stöd

När livet krisar till är du välkommen att kontakta Svenska kyrkan. Här kan du också få stöd i kontakter med myndigheter. Boende inom församlingen kan också ha möjlighet att söka ekonomiskt stöd ur diakonala fonder. Vänd dig till din lokala församling för att få mer information. Pastoratet bjuder in till fondträff en gång per termin där du kan få hjälp att söka bidrag ur fonder. 

Hur får jag kontakt?

Kyrkan finns nära dig - Kontakta din hemförsamling i första hand. Här nedan finns länkar till kontaktuppgifter. 

Besöksadress: Björkekärrs kyrka, Sörensens gata 1 (nära Stabbetorget)

Kontaktuppgifter - Samtal och stöd i Björkekärr

Besöksadress: Härlanda kyrka, Härlandavägen 23 (nära Munkebäckstorg)

Kontaktuppgifter - Samtal och stöd i Härlanda

Besöksadress: Sankt Pauligården, Mäster Johansgatan 1 (nära Redbergsplatsen)

Kontaktuppgifter - Samtal och stöd i Sankt Pauli

Besöksadresser:
Örgryte församlingshem, Herrgårdsgatan 2 (nedanför Örgryte nya kyrka)
Skårs kyrka, Skårsgatan 93

Kontaktuppgifter - Samtal och stöd i Örgryte

När du söker tid för samtal är det oftast en diakon eller präst som du får prata med. Här kan du söka kontaktuppgifter till alla präster och diakoner i Örgryte pastorat

Sjukhuskyrkans personal finns för dig som är patient, närstående eller personal på Östra sjukhuset. Läs mer om Sjukhuskyrkan

Aktuellt

Några personer och en kvinnlig präst sitter på stolar i en ring i en kyrka.

Stöd i sorgen

Du är inte ensam i sorgen. I kyrkan finns stöd som hjälper dig att leva vidare. Örgryte pastorat bjuder in till flera olika sorgegrupper.

Samtalsjourer och stöd

En person ringer på sin telefon.

Kyrkans SOS

Behöver du någon som lyssnar? Kyrkans SOS erbjuder kris- och samtalsjour. Du kan ringa SOS-telefonen eller skriva till SOS-brevlådan. Du får vara anonym.

En manlig präst pratar i mobiltelefon.

Jourhavande präst

Behöver du någon att prata med? Jourhavande präst lyssnar. Du kontaktar Jourhavande präst via telefon, digitalt brev eller chatt.

Illustrerad bild där en ung tjej tittar på sin mobil, två andra personer tittar på från avstånd.

Nätvandrarchatten

Nätvandrarchatten är till för dig som är 12-25 år. Du är välkommen att prata om det som känns svårt och jobbigt för dig, eller bara småprata med en trygg vuxen. De som chattar är personer som jobbar i Svenska kyrkan. Alla har tystnadsplikt och du är helt anonym.

Ett lyssnande öra för studenter och personal

Mycket kan hända under åren som student. Frihet och nya vänner, men även oro för studierna, framtiden eller familjen där hemma. Ett samtal med Maike, Lars eller Henrik på Universitetskyrkan kan göra skillnad.

En kvinna i stickad tröja talar teckenspråk mot kameran.

Samtalsjour för döva via bildtelefon

Svenska kyrkans nationella jourtelefon på teckenspråk har ett uppehåll under våren.

Kolme graafista kuvaa caatista, puhelimesta ja nettikirjeestä.

Palveleva puhelin

I Sverigefinska telefonjouren kan du prata finska, chatta eller skriva ett digitalt brev. Ruotsin kirkon keskusteluapu ja kriisipuhelin. Voit soittaa, lähettää nettikirjeen tai chattailla päivystäjän kanssa luottamuksellisesti.

Solljus som reflekteras i vattnet.

Kyrkans familjerådgivning

Svenska kyrkans familjerådgivning i Göteborg är till för par och familjer som upplever relationsproblem av olika slag. Här kan ni i lugn miljö få samtala med varandra och finna vägar ur låsta positioner eller få hjälp i svåra livshändelser och kriser. Besöksavgiften är subventionerad för er som bor inom Örgryte pastorat.

Läs mer om samtalsstöd

Ett diakonsmycke hänger över en rutig skjorta med namnskylt.

Någon som lyssnar

Jonas Olander är sjukhusdiakon på Östra sjukhuset. Han och hans kollegor i Sjukhuskyrkan möter människor som vistas på en plats dit de flesta kommer när livet inte är som vi önskar det.

Porträttbild på en tårögt leende kvinna i en kyrka.

Inte ensam i sorgen

Att få dela sina tankar och upplevelser med andra i en liknande situation är ett värdefullt sätt att bearbeta sorgen. Det menar Eva, Gull-Marie och Anders som leder samtalsgrupper om sorg.

Ett par fötter på marken där det ligger löv i olika färger.

Ensam tillsammans

Härlanda församling inbjuder till mötesplatsen Ensam tillsammans. - Det kan vara svårt att prata om ensamhet, men här finns en trygg plats, berättar Helene Ericsson, diakon.

Illustration av en person som sitter framför en skärm.

Närvarande nätvandrare

Nätvandrarchatten är en möjlighet för unga att chatta tryggt med en vuxen. – I mötet vill vi vara närvarande här och nu. Det är viktigt att vi som svarar vågar stanna kvar i det mörka så länge som det behövs, berättar projektledare Linda Andersson. 

Kyrkans SOS är till för att belastas

Kyrkans SOS, tar årligen emot runt 20.000 telefonsamtal och 3.000 elektroniska brev. Man hör av sig för att man i olika grad känner sig ensam, orolig, är i kris eller kämpar med suicid och behöver någon att tala med. De som tar emot dessa samtal är volontärer utvalda och utbildade för uppgiften.

Två fingrar är på väg att mötas.

Att få plats för sin berättelse

Jag möter Peter Nätterdal, teolog och psykoterapeut, vid Svenska kyrkans familjerådgivning. – Det är ett basalt behov vi människor har: att känna oss trygga i livet. Det handlar ofta om att få plats med sin berättelse, säger han.