Två händer som håller i en sinuskurva med en hjärtsymbol emellan.

Krisinformation

Här finns information som handlar om större händelser av betydelse. I händelse av kriser som drabbar samhället hänvisar vi till tillförlitliga källor.

Kyrkans roll i samhället vid kris


Vid större händelser som påverkar samhället
lokalt eller nationellt finns olika samarbetsgrupper och myndigheter som samverkar med åtgärder och stöd på olika sätt. 

Vi informerar genom församlingens och Svenska kyrkans kanaler det som främst berör församlingens verksamheter och uppmuntrar till att själv söka information hos tillförlitliga källor. Du hittar några av dessa säkra källor nedan.

Information vid kris


I krissituationer flödar mycket information.
En del kan vara korrekt fakta men inledningsvis speglas ofta rädsla och oro. Det är lätt i att brist på kännedom om fakta låta spekulationer fylla i tomrummen.Då är det viktigt att ha ett fåtal källor att förhålla sig till där fakta kan hämtas allt eftersom den blir tillgänglig. Du hittar länkar här nedan.

Om du kan bör du se till att ha en egen beredskap för att informera dig i händelse av att el och nätverk för kommunikation släcks ner. Du får veta mer om detta på Myndigheten för Beredskap och samhällsskydd där det finns material att ladda ner. 

Känner du dig orolig och ensam under krisen är du alltid välkommen att kontakta din församling! Våra präster och diakoner har beredskap att hjälpa till.

Vad kan jag som privatperson göra?


I händelse av kris kan du som privatperson agera mest effektivt genom olika lokala hjälporganisationer. Där finns rutiner och resurser för att hantera en komplex situation på ett säkert och effektiv sätt. Du kan t.ex vända dig till kyrkan eller kommunen. 

Du kan även hjälpa till genom att ansluta dig till nationella organisationer. Svenska kyrkan verkar t.ex. genom Act dit du kan skänka pengar som går till de mest akut drabbade områdena på ett ansvarsfullt och kontrollerat sätt. 

Information från MSB till dig som privatperson

Information till dig från ACT som vill hjälpa till

Aktuella katastrofområden

Act Svenska kyrkan

Tillsammans med kyrkor, organisationer och tusentals frivilliga arbetar Act Svenska kyrkan långsiktigt mot fattigdom, förtryck och orättvisor, och agerar snabbt när katastrofen inträffar.

Act Svenska kyrkan agerar för Ukraina

Kriget i Ukraina drabbar många. Läget är akut! Behoven är stora och fortsätter att öka. Våra lokala partner finns på plats och stöttar befolkningen. Humanitära insatser pågår och fler förbereds. Din gåva behövs!

Krisstöd Vara kommun

Begreppet Krisstöd används numera istället för det tidigare begreppet POSOM. Ansvarig: IFO-chefen Vara kommun. Krisstöd är en del av kommunens krisorganisation. Den aktiveras när ordinarie befintliga resurser inte räcker till i kris, för samordnande resurser i samband med större händelser i Vara kommun. Krisstöd består av en ledningsgrupp: kommunens representanter, Närhälsan och kyrkorna. Stödpersoner finns knutna till ledningsgruppen och kallas in vid behov.

Krisstöd Vara kommun

Kyrkans närvaro i kris, krig och katastrofer

präst samtalar med en polis.

Kyrka–Polis i samverkan

Svenska kyrkan finns med i en överenskommelse om samverkan mellan Polismyndigheten, Svenska kyrkan, Equmeniakyrkan och Stockholms katolska stift. Med i samverkan finns också de fackliga organisationerna vid polisen: Polisförbundet och Statligt anställda, ST.

Interiör från en cell. En intern i gråaa kläder ses bakifrån.

Andlig vård i kriminalvården

Den som är intagen eller anställd inom kriminalvården och behöver någon att prata med kan få kontakt med fängelsepräst, fängelsepastor eller fängelsediakon.

Tre män står utomhus. De har kamoflagefärgade kläder med varsin stola hängande ner äver axlarna. De håller i nattvardsbröd och vin.

Militär själavård

Präster i Svenska kyrkan verkar som stöd för medarbetare inom Försvarsmakten när de ställs inför svåra situationer som får dem att tappa fotfästet i tillvaron. Svenska kyrkan kan även slussa vidare till själavård inom andra religioner.

Katastrofinsatser

Krig, svält och naturkatastrofer slår sönder miljoner människors tillvaro varje dag. Act Svenska kyrkan samarbetar med partner runtom i världen som finns på plats både före, under och efter katastrofen.

Krisinformation

När en större händelse uppstår som påverkar hela samhället ställs stora krav på snabb och korrekt information. Hänvisning till myndigheternas webbsidor är till för att säkerställa korrekt information men också för att inte belasta de övriga informationskanaler som behövs för akut hjälpsökande.

KRISINFORMATIONS WEBBPLATS

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) är en statlig myndighet. MSB har ansvar för att stödja samhällets beredskap för olyckor, kriser och civilt försvar.

MSB WEBBPLATS

Kalendern

Aktuell kalender med eventuella ändringar är bra att följa då det kan bli variationer på grund av större händelser som vi inte råder över. Vår kalender uppdateras direkt mot våra lokalbokningar och är därför den som snabbast visar ändringar.

Aktuell kalenderinformation

Coronavirus - pandemin

Corona virus - information på andra språk

About Novel Coronavirus Uusi koronavirus حول فیروس كورونا الجدید Ku saabsan feyruska cusub ee corona در مورد ویروس جدید کرونا

About Novel Coronavirus - حول فیروس كورونا الجدید