Foto: Gustaf Hellsing

Skuld, ondska, försoning

Skuld, ondska och försoning är teman som många författare skildrat i sina böcker. Några av dem hittar du i denna kategori av författarsamtal från Svenska kyrkans Se människan-scen på Bokmässan.

Samtal från Se människan-scenen på Bokmässan 2023

Ann-Helén Laestadius

På 1950-talet tas fem sjuåriga renskötarbarn från sina familjer och tvingas bo på nomadskolan. Tryggheten byts mot en tillvaro där samiskan är förbjuden och husmor slår och bryter ner dem. Vi möter dem på nytt på 1980-talet, då traumat satt spår i dem alla. Straff är en roman om en skamfläck i den svenska historien – om nomadskolan som har krossat generationer och lett till språkförlust, skam och brutna familjeband. Ann-Helén Laestadius i samtal med Martin Modéus, ärkebiskop i Svenska kyrkan.

Samtal från Se människan-scenen på Bokmässan 2022

Ingrid le Roux och Marika Griehsel

Seminarium med fokusland Sydafrika: När våld och utsatthet blir vardag
Ett samtal om situationen i Sydafrika med Ingrid le Roux och Marika Griehsel. Moderator Karin Sarja, avdelningschef på kyrkokansliet.

Ulrica Fritzson och Ebba Älverbrandt

Behovet av försoning på såväl individ- som samhällsnivå gör sig ständigt påmind i världen av i dag – men också i mötet med Sydafrikas historia. Så vad är försoningens roll för mänskligt välbefinnande och hur ska försoningsprocessen se ut? Försoning måste bli konkret och tillämpbar om den ska kunna vara till hjälp i våra liv och den behöver förankras teologiskt, så att man vet varför man gör det man gör. Präst Ulrica Fritzson och diakon Ebba Älverbrandt i samtal med Susanne Rappmann, biskop i Göteborgs stift.

Dag Solstad

77-åriga Bjørn Hansen bor i en etta i centrala Oslo och har slutat intressera sig för omvärlden. I rädsla för dödens allvar debatterar han sina himmelska föreställningar med de som gått före honom. Men en dag knackar svärdottern på dörren, med Bjørns sonson i släptåg. Han har kommit in på universitetet i Oslo och vad passar bättre än att han flyttar in hos sin ensamma farfar? Dag Solstad i samtal med Lena Sjöstrand, teologie doktor och präst i Lunds domkyrkoförsamling.

Johan Heltne

Under sin uppväxt i Livets Ord mötte Johan Heltne en tystnadskultur driven av idealet om den goda människan, fri från moraliska brister. På den prestigefyllda författarskolan Biskops-Arnö möter han en social och estetisk ordning som misstänkliggör gestaltning av moraliska oklarheter. En berättelse om religiös och politisk makt, känslostumhet och möjligheterna till frigörelse i litteraturen och konsten. Johan Heltne i samtal med Irma Schultz, kultursamordnare i Katarina församling, Stockholm.

Anne Holt

Den legendariska Hanne Wilhelmsen är sedan länge pensionerad och lever isolerad, men när Norge stängs ner under pandemin vågar hon sig åter ut i skydd av mörkret. Mot sin vilja blir hon indragen i en mordutredning, på en kvinna ingen verkar bry sig om. Samtidigt försvinner ett värdefullt manuskript från ett av Norges största förlag. En berättelse om samhällsengagemang, familjehemligheter, svek och olika identiteter. Anne Holt i samtal med Kristina Ljunggren, präst i Stockholms domkyrkoförsamling.

Samtalet förs på norska.

Samtal från Se människan-scenen på 2021 års bokmässa

Sara Stridsberg

Sara Stridsbergs roman utspelar sig i trånga svenska landskap och ute i världen; mellan barndom och förbrukade liv, mellan sorg och livsgnista, mellan rå verklighet och saga. Öden som tillsammans skapar en svindlande mytologi om kärlek och överlevnad. Samtalsledare är Kristin Windolf, präst i Uppsala domkyrka med ansvar att driva kulturfrågor.

Ann-Helén Laestadius

Stöld är en roman om en sällan skildrad verklighet där renar tjuvjagas och dödas och där spänningarna mellan samer och andra bybor förgiftar generationer. Boken bygger på verkliga händelser och är en varm men samtidigt svidande skildring av en ofta bortglömd del av Sverige. Ann-Helén Laestadius i ett samtal med ärkebiskop Antje Jackelén.

Christoffer Carlsson

I februari 1986 sker det första mordet i den halländska bynTiarp. När detta sker är Sverige i chock efter mordet på Olof Palme. Christoffer Carlsson har skrivit en kriminalroman om sanning, skuld och ansvar i en tid då Sverige förändras bortom igenkänning. Hör ett samtal som leds av Kristin Windolf, präst i Uppsala domkyrka med ansvar att driva kulturfrågor.

Se människan scen från 2020 års digitala bokmässa

Åsa Linderborg

Året med 13 månader är en dagbok från hösten 2017 till hösten 2018. Ett år då Kultursverige sprack mitt itu med flera stora konflikter, som bråket om Nya Tiders närvaro på Bokmässan och framför allt #metoo, som fick stora konsekvenser för Linderborgs roll som kulturchef på Aftonbladet. Ett år som även fick stor betydelse för henne på det personliga planet. Åsa Linderborg samtalar med ärkebiskop Antje Jackelén.

Kenneth Hermele

I Kenneth Hermeles pjäs och essä Den banala ondskan har Ni åter missförstått framträder Hannah Arendt med alla de egenskaper som gjorde henne till en av 1900-talets mest inflytelserika tänkare. Hon fick många vänner och många fiender i och med begreppet ”den banala ondskan”. Var uttrycket välfunnet eller ett hugskott som slog fel? Samtalsledare är Birgitta Westlin, präst i Svenska kyrkan.

Anne Swärd

Romanen Jackie handlar om en ung kvinna på väg mot Stockholm och livet. Det är den varma sommaren 1988, ingenting har ännu hänt. Mannen hon sedan möter är bortom vad hon kan föreställa sig, och drömmen om en förälskelse övergår till en mardröm. Anne Swärd i ett samtal med Kristin Windolf, präst i Uppsala domkyrka med ansvar att driva kulturfrågor.

Se människan-scen i Göteborg 2018 och 2019

Nina Wähä

Är man ansvarig för sin familjs synder? När Annie blir gravid åker hon motvilligt hem till Tornedalen där hon växt upp i en laestadianskättad familj, som hukar under en mörk hemlighet. Snart kommer inget att vara som förut. Nina Wähä samtalar med Sara Garpe.

Stina Wirsén

Tillsammans med Hédi Fried har illustratören Stina Wirsén skapat Historien om Bodri, en bilderbok om Förintelsen. Hon talar med Kamilla Skarström Hinojosa om hur man berättar det svåraste för de yngsta.

Monika Fagerholm

Liv hittas död och samhället skakas av en gängvåldtäkt utförd av fyra killar från goda familjer. När en av dem vill bekänna tystas det hela ner. Monika Fagerholm talar med Dan-Erik Sahlberg om sin roman om tvillingflickorna Linn och Liv.

Anita Goldman

Anita Goldman talar med Werner Jeanrond om romanen Om stenarna kunde tala i Palma de Mallorca, om 1600-talets Mallorca då judar som långt tillbaka konverterat till kristendomen brändes på bål för att de hållit fast vid sin tro och kultur.

Mats Jonsson

I serietecknaren Mats Jonssons barnbok möter 11-årige Mats människor som levt sina liv i skuggan av massakern i Ådalen 1931 och som hanterat minnena genom förträngning, livslögn och besatthet. Han talar med Per Starke.

Eric Rosén

Eric Rosén talar med Susanne Rappmann om att växa upp i skuggan av ett brott och om kärleken till en förälder som gjort något helt oförlåtligt.

Julie Lindahl

Julie Lindahl upptäckte att hennes morföräldrar varit aktiva nazister under andra världskriget. Hon samtalar med ärkebiskop Antje Jackelén om sin brottning med ondska och ansvar. Vad innebär det att vara barn eller barnbarn till förövare?

Saga Becker

Transaktivisten och skådespelaren Saga Becker debuterar med boken Våra tungor smakar våld, om en självupplevd verklighet med destruktivt missbruk och livsomvälvande förälskelse. Samtal med Pontus Bäckström.