Att planera ett dop

Vill ni göra en egen festlighet av dopet så hittar ni en del inspiration och tips på den här sidan

I grund och botten är dopet en gåva från Gud till det lilla barnet, och allt runt omkring kan se olika ut. Om ni inte har möjlighet att lägga ner så mycket tid på planering är ni alltid välkomna till drop-in dop som många församlingar erbjuder.

Hur vill ni ha dopdagen? 


När ni börjar planera ett dop är det bra att fundera över hur ni vill att dopdagen ska se ut. När och i vilken kyrka ska dopet äga rum? Vill ni att ert barn ska ha faddrar? Vilka ska ni bjuda? Vill ni be någon av gästerna att läsa något i kyrkan och ska ni fortsätta att fira efter gudstjänsten? 

Välj datum och boka in


När ni börjat få en bild över era önskemål är det dags att välja datum. Kolla era kalendrar och kontakta sedan er församlingsexpedition. Dopet kostar ingenting om det arrangeras i er församlings kyrka. Präst, musiker, vaktmästare och kyrka ingår. Tänk på att vara ute i god tid. Fråga tilltänkta faddrar och skicka ut inbjudningar om ni ska ha gäster. 

Prata med prästen om utformningen av dopgudstjänsten

Vanligen träffar ni prästen en gång före dopet för att gå igenom vad som händer under akten och hur dopet ska utformas. Kanske har ni speciella önskemål kring dopet? En del önskar till exempel att dopet ska genomföras vid en å, en sjö eller hemma i bostaden. Ibland finns det önskemål om att vara i en annan församling än den man tillhör. Ta i så fall upp det och prata med prästen om vad som kan fungera rent praktiskt.

Att tänka på :

  • Bestäm datum och tid för dopet i god tid. Ha ett extra datum i reserv, ifall det första är upptaget i kyrkan. 
  • Var ska barnet döpas? I kyrkan, hemma, i trädgården eller vid en sjö?
  • Kontakta församlingen och boka tid för dopet. Sedan blir ni kontaktade av prästen för ett dopsamtal. Då kan ni tillsammans gå igenom hela dopet steg för steg.
  • Vilka och hur många vill ni bjuda till dopet? Skicka gärna ut inbjudningarna i god tid.
  • Mottagning efter dopet? I församlingshemmet eller någon annan stans? I församlingshemmet finns det oftast dukar och porslin att låna.
  • Dopkläder? Det brukar finnas en dopklänning i församlingen som man kan få låna om man inte har en i släkten eller vill köpa en ny.
  • Välj faddrar om ni vill ha det, och fråga om de vill.
  • Fundera på vad ni vill ha för psalmer och musik under dopet. Kanske känner ni någon som kan sjunga?
  • Be släkt och vänner om hjälp! Kanske kan någon baka tårta, duka eller koka kaffe?
  • Fotografering? Boka in en fotograf eller be en släkting fotografera