S:t Matteus kyrka

S:t Matteus kyrka i Malmö ligger i stadsdelen Annelund i direkt anslutning till parken Enskifteshagen. Arkitekten Sten Samuelson har inspirerats av detta och låtit träden symboliskt fortsätta in i kyrkan som invigdes 1983. Söndagens gudstjänst är i centrum och fortsätter i måltidens gemenskap, barnens vandring med Kristus och andlig fördjupning ut till alla verksamheter som finns här. S:t Matteus kyrka tillhör S:t Johannes församling. Övriga kyrkor som ingår i S:t Johannes församling är S:t Johannes kyrka och S:t Pauli kyrka.

Toppnyheter

Fasadrenovering av S:t Matteus församlingshem

Församlingshemmet kommer att genomgå en stor renovering från och med hösten 2023 till och med sommaren 2024. Hela fasaden ska bytas ut och även många av fönsterpartierna.

Biskopen visiterar Malmö våren 2024

Under våren blir det biskopsvisitation i Malmö. Mellan februari och maj besöker biskop Johan Tyrberg samtliga församlingar för att träffa medarbetare, förtroendevalda och församlingsbor. Huvudfrågan för mötena är hur församlingarna möter människors längtan efter Gud.

Svenska kyrkan Malmö under Eurovision

Som en aktiv kulturbärare i staden är Svenska kyrkan Malmö delaktig i folkfesten under Malmö stads budskap "United by Malmö". Upplev glädjen, musiken och gemenskapen i Malmös kyrkor under Eurovision.

Händer i S:t Matteus kyrka

Nyhetsbrev för april och maj 2024 från S;:t Matteus kyrka

Här kommer nyhetsbrev med vårhälsningar och det senaste om vad som är på gång under april och maj i S:t Matteus kyrka.

Fira gudstjänst i S:t Matteus

Vardag och söndag möts människor till gemensam bön och lovsång i vackra S:t Matteus kyrka i Malmö i morgonbön, laudes, onsdagsmässa, taizéinspirerad bön och högmässa. I alla livets skiften öppnar gudstjänsten sin famn och omsluter både vana och ovana. Gudstjänstgemenskapen är något att växa in i och ger efterhand livet ett större sammanhang.

Musik, kör och kultur

I S:t Matteus kyrka är gudstjänsten och det levande församlingslivet i centrum och i allt det finns uttrycken som musik, ord, berättelser, bilder - allt som är till hjälp för att tolka livet och andligheten i en kyrka för och med barn, unga och vuxna. Här finns det körer för barn, unga och vuxna, för såväl nybörjare som vana.

Barn och familj

Upplev livet i S:t Matteus kyrka i Malmö genom babykafé, Legoklubben, barn- och ungdomskörer, babyrytmik, familjerytmik, barnkyrka, Upptäckarna och gudstjänster.

Ungdom

Få spännande upplevelser och nya perspektiv i S:t Matteus kyrka i Malmö som konfirmand, bli en av våra unga ledare, var med i ungdomsgruppen WWJD, sjung i Matteus ungdomskör.

Text insprängd i asfalten.

Andlig fördjupning

Gud är oändlig. Det finns alltid mer att utforska, upptäcka och fördjupa sig i. Dels när det gäller Bibeln, dels i dig själv och din relation till Gud. S:t Matteus kyrka i Malmö erbjuder dig möjlighet att utforska kristen tro genom bibelgrupper, katekumenatet, rum för samtal, bön och meditation, enneagrammet, retreat och andlig fördjupning och vägledning. I S:t Matteus kyrka finns även Lilla kommuniteten, som stöd till församlingens arbete på olika sätt.

Telefonikon, kartikon och e-postikon

Kontakta S:t Matteus kyrka

Du når expeditionen på 040-27 92 43. Bokning av dop, bröllop och begravning görs på 040-27 90 01 vardagar kl. 9-15, lunchstängt kl. 12-12.30. Kyrkogårdsförvaltningen når du på 040-27 92 00.

En kvinna med grön diakonskjorta ler mot någon vid bordet som skyms bakom en kvinna i grön stickad tröja. En äldre man i ljusbrun stickad tröja och rutig skjorta sitter bredvid och lyssnar intresserat på samtalet.

Få stöd av kyrkan

Den diakonala verksamheten, som bland annat innebär att på olika sätt få stöd av kyrkan i Möllevången och Sofielund, är geografiskt främst knuten till S:ta Maria kyrka på Möllevången i Malmö.

Ett järnvägsspår som vid en växel blir två.

Så leds S:t Matteus kyrka

S:t Matteus kyrka tillhör S:t Johannes församling som i sin tur är en av sex församlingar i det som kallas Malmö pastorat. Kyrkan leds av folkvalda förtroendevalda i kyrkofullmäktige, kyrkoråd och församlingsråd.

Utgivet!

Man med gitarr och kvinna vid piano.

Nykomponerad musik lyfter Psaltarens texter

Hösten 2021 var det premiär för albumet Allt är NÅD, som består av nykomponerad musik till ett urval av psaltarens texter. Musiken är skriven av David Ivarsson, präst i S:t Matteus kyrka i Malmö, och arrangerad för kör och instrument av Jenny Bergner, organist i Lackalänga-Stävie församling. Musiken premiärspelades den 17 oktober 2021 i S:t Matteus kyrka.

Barnkyrkan Musik i S:t Matteus kyrka

Musik från Barnkyrkan i S:t Matteus.

Ny bok av diakon Marie Bernéli: Den inkarnerade kärleken. Tankar om diakoni.

Trettio års erfarenhet har nu blivit en bok av Marie Bernéli, som är diakon i S:t Matteus kyrka här i Malmö.

Retreat och vandring Svenska kyrkan Malmö

En vindpinad tall på ett fält vid vattnet.

Retreater i vardag eller avskildhet

Dra dig tillbaka och hitta en djupare nivå inom dig. Antingen som en del av vardagslivet eller i avskildhet på Äspögården, i närheten av Smygehamn, några dagar i pingst.

Vandra in våren med Pilgrim Malmö i Pildammsparken

Varannan tisdag med start 6 februari till 28 maj kan du pilgrimsvandra tillsammans med Pilgrim Malmö i Pildammsparken. Samling kl. 10.50 framför S:t Johannes kyrka. Ingen anmälan.

Skogsglädjeturer till Törringelund och SKrylle

Två fredagar i försommaren kan man anmäla sig till Skogsglädjeturerna som kommer att gå till Törringelund respektive Skrylle. Bussturerna är gratis och inkluderar enklare fika och lunch. Anmälan öppnar måndag 15 april.

Dop och medlemskap

Boka dop

Alla är välkomna att döpas – barn, unga och vuxna. Dopet är en gåva och ett löfte om att Gud alltid har omsorg om dig. Det är en fest för att välkomna livet. Här kan du boka dop i Svenska kyrkan Malmö via webbokningen.

En kvinnlig diakon sitter och pratar med ett gäng ungdomar.

Bli medlem i Svenska kyrkan

Välkommen att bli medlem i Svenska kyrkan. Skicka din intresseanmälan via formuläret så tar vi kontakt med dig.

Dopet – livets första fest

Allt du behöver veta om dopet

Samtalsmottagning och stöd i sorgen Svenska kyrkan Malmö

Texten Prata hjälper mot gul bakgrund och närbild på medelålders man med skägg och mustach

Boka samtal med en diakon

Svenska kyrkan Malmö erbjuder samtalsstöd för alla, oavsett ålder, sexualitet eller religion. Det är helt kostnadsfritt och utan journaler. Du väljer själv om samtalet ska ske digitalt, via telefon eller som fysiskt möte. Ingen fråga är för stor eller för liten.

Porträttbild på en tårögt leende kvinna i en kyrka.

Stöd i sorgen

Det finns en läkande kraft i att få dela sin sorg med andra som befinner sig i samma eller liknande situation. Svenska kyrkan Malmö anordnar regelbundet sorgegrupper för barn, ungdomar och vuxna. Du är inte ensam i sorgen.

Leva-vidare-grupper i S:t Johannes församling

Ett par gånger per år startar vi leva-vidare-grupper i S:t Johannes församling. Det är samtalsgrupper där man pratar om sorgen och saknaden efter någon som man har förlorat och om hur livet förändras. Grupperna träffas vid sju tillfällen, kvällstid, och det är kostnadsfritt att vara med .

Sverigefinskt församlingsarbete

Svenska och finska flaggan bredvid varandra.

Sverigefinskt församlingsarbete

Sverigefinskt församlingsarbete, Ruotsinsuomalainen seurakuntatyö är Svenska kyrkans egen verksamhet. Den bedrivs huvudsakligen på finska men delvis även tvåspråkigt. Arbetet syftar till att främja kristen tro och församlingsliv hos människor med finsk bakgrund eller anknytning. I Malmö är verksamheten centrerad till Kirsebergskyrkan.

Nyhetsbrev och mobilappen Kyrkguiden

Anmäl dig till digitalt nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrev

Flera lokala kyrkor har digitala nyhetsbrev som du kan prenumerera på och få information om vad som händer direkt till din e-post. Här hittar du information om hur du gör för att prenumerera.

En hand håller i en mobil med skärmbild om kyrkguiden som visar adressen för kyrkan.

Appen Kyrkguiden

Appen Kyrkguiden hjälper dig hitta till våra kyrkor. I kalendern finns gudstjänster, konserter och andra evenemang. Appen är gratis och finns för både iPhone och Android.

Vi tror på alla människors lika värde. Vi gör skillnad.

Bli medlem

Aktuellt från S:t Matteus kyrka

Retreater i vardag eller avskildhet

Publicerad:

Dra dig tillbaka och hitta en djupare nivå inom dig. Antingen som en del av vardagslivet eller i avskildhet på Äspögården, i närheten av Smygehamn, några dagar i pingst.

Här får barnen lov att ta plats, låta och synas

Publicerad:

Emma och Allen är aktiva församlingsmedlemmar i en av Malmös kyrkor. För de är det en självklarhet att deras son Esra också ska ha en plats i kyrkan. Esra har autism och passar inte in i många av de ramar som gudstjänster och verksamheter är uppbyggda runt.

Kyrkan möter NPF-familjer

Publicerad:

Under hösten 2023 startade Svenska kyrkan Malmö projektet ”Kyrkan möter NPF-familjer”. Tanken är förbättra kyrkans bemötande av familjer i behov av särskilt stöd. Både barn med diagnos, föräldrar och andra familjemedlemmar.

S:t Matteus kyrka på instagram

Logotyp för instagram

Följ S:t Matteus kyrka på instagram; www.instagram.com/st.matteus.malmo