Foto: Ellen Ekström

90 personer samlades till pedagogdagar

Pedagogkongress i Växjö stift.

-Man får någonting mer när man läser till församlingspedagog.

Christina Evertsson, stiftspedagog.

Ur Kyrkans tidning nr 6, 2020

Pedagogkongressen arrangeras av Yrkesföreningen församlingspedagoger i Svenska kyrkan, i år tillsammans med Växjö stift, Växjö pastorat och Sensus. Runt 90 personer deltog under torsdagen och fredagen 30-31 januari. Huvudfokus låg på vuxenpedagogik för deltagarna. Undervisning, teologi, gudstjänst och utbyte av erfarenheter fanns också på agendan.

Torsdagen började med fika, innehöll föreläsningar om musik och livsfrågor och avslutades med mässa och middag. Jonas Eek, präst och religionspsykolog med lång erfarenhet av kyrkans undervisning, höll i föreläsningen Livsfrågorna och evangeliet.

På fredagseftermiddagen kunde deltagarna välja olika seminarier. Upplev en kyrkopedagogisk vandring i Växjö domkyrka var ett av dem. Kyrkopedagogik sker i kyrkorummet och är förankrad i det som kyrkorummet erbjuder. Christina Evertsson, stiftspedagog och med i planeringsgruppen beskriver:

– Kyrkopedagogik funkar för alla åldrar och olika teman, församlingspedagogiken är en helhet medan kyrkopedagogiken är riktad. Den visar på rummet och dess möjligheter. När jag själv fick leda en station en gång fick jag stå vid altaret. Vilka samtal det blev! Vi hade förstoringsglas och kikare och stod och tittade på altartavlan, zoomade in och såg änglar med mera som vi aldrig sett innan. Vi fick också välja en plats där vi trivdes, vi valde väldigt olika ställen och fick berätta varför vi valde just den. Någon satte sig under altartavlan, en del la sig ner i kyrkbänken, säger Christina.

– Det här rummet som är Växjö domkyrka har blivit annorlunda för mig också även fast jag jobbar i rummet nästan varje dag. Jag ser det på ett helt annat sätt genom kyrkopedagogiken, säger Sirpa Abrahamsson som är församlingspedagog och också med i planeringsgruppen.

Den årliga pedagogkongressen är öppen för alla som är intresserade av pedagogiska frågor i Svenska kyrkan. Årets tema vuxenpedagogik var klockrent tycker Christina Evertsson eftersom den fortbildning som erbjuds för församlingspedagoger ofta annars är riktad mot barn och ungdomar.

– Vi jobbar även med vuxna. Temat passade särskilt bra nu när nationell nivå satsar på program för lärande och undervisning. Det handlar ju om undervisning i det stora hela, alla åldrar, alla kategorier. Pedagoger och präster behöver gå hand i hand och jobba med lärande och undervisningsfrågor, anser jag. Det finns många skickliga pedagoger som inte har utbildning och gör ett jättebra jobb men man får någonting mer när man läser till församlingspedagog, ett annat perspektiv. Bättre syn på hur man jobbar strategiskt med pedagogik. Vi behöver församlingspedagoger, säger Christina.

Ellen Ekström

Konfirmander samlar till fastekampanjen

Även i år är det konfirmanderna som startar upp fastekampanjen i Vetlanda pastorat. Det blir en liten tjuvstart, för redan lördagen den 22 februari drar de igång. Pastoratets alla 90 konfirmander kommer tillsammans med 20 unga ledare att delas in i olika lag. Lagen ger sig sen ut på stan för att på två timmar samla in så mycket pengar som möjligt till fastekampanjen. De är beväpnade med kunskap, bössor och swishnummer. Det lag som samlar in mest får ett symboliskt pris, en påse godis. Därefter bjuds de på varma tacos, och ett föredrag av Piotr Zettinger som berättar hur han överlevde förintelsen. Dagen avslutas med Taizémässa i Vetlanda kyrka.

Förberedelserna har pågått ett tag, och konfirmanderna har lärt sig vad fastan är, om fastekampanjen och årets tema. Förra året blev insamlingen en succé, konfirmanderna fick ihop över 11 000 kr! Det var då regn, dis och kallt, men det var lönehelg. Det var mycket uppskattat, och flera har hört av sig och undrat om det blir insamling i år igen.

Ulrika Kvarnström

Foto: Miriam Wredén Klefbeck