Foto: Pixabay

Behöver du någon att prata med?

I dessa märkliga tider, då mycket ställs in och det sker snabba förändringar, kan det vara skönt att prata med någon om hur du mår. Här har vi samlat tips och länkar.

Nätvandrarchatten
Nätvandrarchatten finns till för dig som är ungefär mellan 12 och 25 år. Utbildade nätvandrare som till vardags arbetar inom Svenska kyrkan bemannar chatten som är öppen måndagar och onsdagar klockan 19.00-22.00. 
Läs mer om nätvandrarchatten och hur det funkar här.

Kyrkans SOS
Kyrkans SOS erbjuder samtalsstöd via både en digital brevlåda och via telefon. Båda bemannas av utbildade volontärer. Läs mer om Kyrkans SOS och hur du kontaktar dem här.

Svenska kyrkans nätvandrare
Svenska kyrkans nätvandrare finns på Instagram. En lista över aktiva nätvandrare finns på deras hemsida. Skicka iväg ett DM till nätvandraren du vill prata med, så kontaktar hen dig nästa gång hen är online. Nätvandrarna är utbildade via Kyrkans SOS och Svenska kyrkan. De flesta arbetar i en församling någonstans i Sverige.Läs om Svenska kyrkans nätvandrare och hur du kontaktar dem här.

Röda Korsets stödtelefon under coronakrisen
Här kan du få hjälp och stöd om du känner dig stressad eller orolig när det gäller coronaviruset. Stödtelefonen är öppen måndag till fredag mellan 12:00-17:00. Läs mer här.

Jourhavande präst
Jourhavande präst erbjuder samtalsstöd via mejl, chatt och telefon. Du som kontaktar dem är helt anomyn och prästen har absolut tysnadsplikt. Just nu har de extra långa öppettider på grund av coronapandemin. Läs mer om Jourhavande präst och hur du kontaktar dem här.

Unga Lukas
Unga Lukas erbjuder samtal via chatt mellan 19:00-22:00, måndag, onsdag och torsdag varje vecka. Läs mer här.

BRIS
Barnens rätt i samhället erbjuder samtal med kurator gratis och anonymt på svenska, engelska och arabiska. Det finns även forum och poddar riktade mot dig som är upp till 18 år. Läs mer här.

Tilia
Tilia är en ideell förening för ungas psykiska hälsa. De erbjuder stöd till unga människor via mejl och chatt. De sänder även live via Instagram alla söndagar i maj klockan 19. Varje söndag har ett nytt tema. Deras användarnamn är @teamtilia.
Läs mer om Tilia och hur du kontaktar dem här.

Tjejjouren.se
På tjejjouren.se har de samlat kontaktuppgifter till alla Sveriges tjej-, trans-, och och ungdomsjourer. Läs mer här.

Under Kevlaret
Under Kevlaret är en stödchatt för unga killar och ickebinära.
Här kan du få stöd om du behöver någon att prata med, till exempel om ensamhet, relationer, droger eller porr. Chatten är öppen 20:00-22:00, söndag-onsdag. Läs mer information och hur du kontaktar dem här.

UMO.se
På UMO.se har Sveriges regioner samlat information om allt ifrån var du kan vända dig med frågor om sex, som ung HBTQ-person, eller om du har problem i familjen. Här kan du även läsa svar på vanliga frågor, eller svara på andra ungdomars frågor.
Läs mer om deras verksamhet och vart du kan vända dig här.

Tjejzonen
Tjejzonen ger stöd på nätet till ungdomar som identifierar sig som tjejer. Chatten och ätstörningschatten är öppen 20:00-22:00, söndag till torsdag. Läs mer om Tjejzonen och hur du kontaktar dem här.

Killfrågor
Killfrågor är en stödchatt som drivs av organisationen MÄN och riktar sig till alla som definierar sig som ung kille mellan 10-20 år. Chatten är öppen söndag-torsdag varje vecka mellan kl. 19:00-21:00. Just nu har de extra öppettider i chatten alla vardagar kl 16:00-17:00. Läs mer här.

Första linjen i Värmland
Du som är ung och bor i Värmland kan kontakta Första linjen. Beroende var du bor i länet ska du vända dig till ett speciellt telefonnummer. Klicka på namnet på den kommun du bor i här nedan så kommer du till rätt hemsida hos 1177.se.
Kristinehamn, Filipstad och Storfors.
Karlstad, Grums, Kil, Forshaga och Hammarö.
Arvika, Säffle, Årjäng och Eda.
Hagfors, Sunne, Torsby och Munkfors.