Jordklotet, sett från rymden.

Hållbarhetsgruppen

"Att ta ansvar för sin närmiljö är att leva ut en god skapelseteologi" (Församlingsinstruktionen för Svenska kyrkan Mölndal)

Två illustrerade händer som möts för bön, med en blå himmel i bakgrunden..

Be en bön för klimatet

På bönewebben kan du be en bön eller tända ett ljus för klimatet, för vår jord och allt liv, och för kommande generationer och deras möjligheter på jorden.

Hållbarhetsgruppen på studiebesök

Pastoratets hållbarhetsgrupp var förra veckan på studiebesök hos Svenska kyrkan Högsbo. Ett inspirerande besök som väckte många idéer och tankar hur Svenska kyrkan Mölndal kan utveckla sitt klimat och hållbarhetsarbete.

Hållbarhetsgruppen i Svenska kyrkan Mölndal

I församlingsinstruktionen för Svenska kyrkan Mölndal (beslutad i kyrkofullmäktige 12 nov 2019 och domkapitlet 12 dec 2019) står det:

I vardagen behöver det skapas enkla miljö- och klimatförbättrande åtgärder så att församlingarnas verksamheter blir klimatneutrala så fort som möjligt. Att ta ansvar för sin närmiljö är att leva ut en god skapelseteologi. Detta innebär omställning och beteendeförändringar inom områden som fastighetsförvaltning, resor, inköp, mm. Församlingarna vill bidra till en god dialog med alla människor av god vilja för att skapa fred med jorden och fred på jorden. 

Läs om olika delar av hållbarhetsarbetet.

Slow Fashion

Studiecirkel i Slow fashion – hållbart mode. Den 18 april, 2 maj och 16 maj kl. 18.00-20.30 i Fässbergs församlingshem, Terrakottagatan 3B i Mölndal. Ingen kostnad och anmälan behövs senast den 1 april 2024. (länk nedan)

Vågor från en båt i stilla vatten vid solnedgången.

Små detaljer som behövs för att se alltets helhet

Musikstycket ”Piece in Peace” förmedlar vikten av lugn och trygghet. Elisabeth Engdahl, musiker, skriver.

Ett insektshotell i form av en kyrka.

Biologisk mångfald!

Vad kan jag göra för den biologiska mångfalden? Jill Olandersson ger tips.

Hållbarhetsgruppens medlemmar

Här hittar du alla som deltar i Hållbarhetsgruppen. Ta gärna kontakt med dem om du har några frågor.

Jordklotet, sett från rymden.

Hållbarhetsgruppen

"Att ta ansvar för sin närmiljö är att leva ut en god skapelseteologi" (Församlingsinstruktionen för Svenska kyrkan Mölndal)

Klimat och biologisk mångfald

På våra kyrkogårdar och begravningsplatser i Mölndal arbetar vi med klimatet och den biologiska mångfalden. Du kan hitta olika fågelholkar, insektshotell och bikupor bland annat runt om på kyrkogårdarna.

Gemensamma sidor om hållbarhet och miljö

Jordklotet.

Ett biskopsbrev om klimatet

Klimatkrisen är både en existentiell och andlig kris. Många känner oro, skuld och ångest. Hur ser vår framtid på jorden ut Nu är tid för hopp och handling.

Bild visar startsidan för bönewebbens rum för klimatet

Färdplan för klimatet

Svenska kyrkans kyrkostyrelse antog i december 2019 en Färdplan för klimatet, på uppdrag av kyrkomötet att arbeta med hållbarhetsfrågorna. Läs mer här.

Hållbarhet

Hållbarhetsfrågorna är ständigt närvarande i Svenska kyrkans verksamhet. Med människovärdet i fokus arbetar vi för människor som lever i utsatthet både i Sverige och utomlands.

Vårt arbete för klimatet

Klimatförändringarna är inte en fråga som kan skjutas på framtiden – effekterna är kännbara redan idag. Som kristna vill vi värna skapelsen både genom konkreta insatser och genom reflektion över de existentiella frågor som klimatförändringarna väcker.