Foto: Polismyndigheten

Hallå Carin Götblad!

Nyhet Publicerad

Regionpolischef Carin Götblad har suttit i juryn för TV-galan ”Svenska hjältar”, initierat medborgarmedaljer i polisen och är en stark röst för ökat civilkurage i samhället. Hon har säkert tankar om Hjältar, tänkte vi, och ringde henne.

- Temat i församlingsmagasinet är Hjältar. Vad tänker du då?

- Hjälte är egentligen inte något ord jag använder – det känns kommersiellt och så snävt. Carin fortsätter att förklara hur ordet för henne leder tanken till en ensam stark person med superkrafter som stiger fram och ordnar upp. Hjältedåd är däremot ett ord som hon tycker om, men då associerar hon det mer till ett kollektivt agerande - att många tillsammans bidrar. Visst, säger Carin, det är en individ som kliver fram och tar initiativet, men det är många som stöttar upp och bidrar. Då blir handlandet mer robust och hållbart över tid, menar Carin.

- Du möter ju så många människor som bidragit till hjältedåd, visat mod och civilkurage. Vad har du lärt dig av alla dem som du dekorerat med medaljer och utmärkelser?

- Jag har lärt mig att grundläggande värderingar grundläggs tidigt. 

Empati, känslan för andras värde, uppfattningar om vad som är rätt och anständigt får individer att stiga fram med fara för sitt eget liv.

Carins svar kommer blixtsnabbt. Hon utvecklar svaret. Empati, känslan för andras värde, uppfattningar om vad som är rätt och anständigt får individer att stiga fram med fara för sitt eget liv. Det är grunden för civilkurage och det fostras vi till i tidig ålder, menar Carin.

Hon är säker på att det finns många fler som vill det rätta än de som vågar stiga fram. Att ge utmärkelser och hylla ”vardagshjältar” kan ge människor mod. Det visar att det är möjligt att göra stordåd, göra skillnad, och att alla kan göra något.

- Finns det någon av alla du dekorerat som du minns särskilt väl?

- Jag kan inte lyfta fram någon enskild, men jag imponeras särskilt av dem som gått emot sin egen ”grupp”. Vilket oerhört mod det kräver?

Carin berättar om enskilda som stoppat sitt eget ”gäng”, gått emot sin grupp för att stoppa våld eller grova brott. Man riskerar inte bara sitt eget fysiska liv utan hela sitt sociala liv, sitt värde, sin familjs säkerhet. Det är berättelser som hon särskilt tänker på av allt hon mött.

Civilkurage smittar, säger Carin. Därför behöver det lyftas fram och få uppmärksamhet. I Sverige är Polismyndigheten, Livräddningssällskapet, Kungliga sällskapet Pro Patria några av de som av tradition ger utmärkelser, och det är toppen, säger Carin, när TV, tidningar, radio och sociala medier sprider berättelser om civil-kurage – då är smittoeffekten väldigt hög.

Tack Carin för din tid till intervjun, och framförallt för din tydliga röst i samhället för just civilkurage. 

Text:  Per Anders Sandgren
Bild: Polismyndigheten