En berättelse i ljus

Efter några års uppehåll så är Vinterljus tillbaka i sin 8:e upplaga. En av de nya installationerna produceras i år av en grupp elever från MTU-gymnasiet. – Det blir ju lite skillnad i att visa för en lärare jämfört med att producera en stor projicering som ska visas för Linköpingsborna.

Emil och Olle är andraårselever som just nu studerar på MTU-gymnasiet i Linköping. De leder den grupp som tillsammans skapar det ljusspel som kommer att lysa upp Linköpings Domkyrkas entréfasad.

– Vi fick frågan om vi ville vara med, vilket vi såklart ville. Det är kul att göra något nytt och annorlunda. Att det vi gör kommer att visas upp på ett annat sätt än vanligt, säger Emil.

– Det känns riktigt spännande att jobba med det här projektet. Men vi har ju också lite press på oss att det ska bli bra, fortsätter Olle.

– Ja, det är ju inte något litet vi gör. De som går förbi kommer garanterat att se det, fyller Emil i med ett leende.

På MTU jobbar eleverna med olika projekt som blir en del i deras utbildning. Vinterljusarbetet är ett sånt, som för Emil och Olle blir en del i kurserna Digitalt skapande, Media produktion 1 och Konstarterna och Samhället.

– Det blir en del av vår utbildning.

Uppgiften att utforma installationen har varit ganska öppen. Ljuset ska samspela med orgel- och violinmusik som har spelats in av Domkyrkans musiker Sara Michelin, Lina Hedström Berg och Alexandra Pilakouris. I övrigt har restriktioner varit att de inte får projicera att kyrkan kollapsar eller att den brinner upp.

– Så vi är väldigt fria i vad vi får göra, säger Emil. Det hela ska fungera ihop med musiken och även följa årets tema, vilket är rörelse. Vårt mål är att jobba med de linjer och former som finns i Domkyrkan. Det ska fortfarande vara Domkyrkan man ser, vi vill få kyrkan att komma till liv.

Målet med ljusspelet är eleverna överens om: att skapa en historia, en kort berättelse med Domkyrkans fasad som scen.

– Det finns över porten, i mitten av tornet, ett fönster som påminner om en blomma. Utan att säga för mycket så tänker vi använda oss av det fönstret som ett centrum för berättelsen, avslöjar Olle efter en kort överläggning med Emil. Det fönstret ska bli lite ”hjärtat” av Domkyrkan i vår installation.

– Det vi ska göra nu är att hitta den röda tråden, göra en tidsplan och identifiera vad vi behöver för att nå dit.

– Och sen ska vi bara skapa det, flikar Olle in.

Historien blir ungefär nio minuter lång, vilket dels har avgjorts då musiken har den längden, men också för att det ska vara intressant för de som tittar. Förhoppningen är att människor ska vilja titta på hela historien och tycka att det är spännande.

För Emil och Olle kommer Vinterljus att ta upp 720 minuters kurstid varje vecka. Men de kommer inte att vara ensamma i projektet. Ytterligare tre elever från årskurs 3 som har 3D som specialisering jobbar med att ta fram en animation och kommer eventuellt att utökas med ytterligare en person. Andra personer kan också komma att bli mer eller mindre involverade, exakt vilka kompetenser och hur många som kommer att behövas innan allt är i hamn är svårt att säga i startfasen.

Vid intervjun så är projektet fortfarande i uppstarten, och hur det till slut blev kan ses den 13-26 december. ■

 

Text & Foto: Axel Arkstål. Artikeln är hämtad ur Liv & Längtan Nr1 2020.

Elna gör vinternatten ljus

– Jag påverkas väldigt mycket av ljuset. När årstiderna förändras och det blir mörkt ute blir jag jättetrött och det blir väldigt svårt att gå upp på morgonen , säger Elna Hammarström som är projektledare för Vinterljus i Linköping. Vi behöver något som lyser upp i det nordiska vintermörkret.

Mittgången i en fullsatt kyrka. Längst fram står en kyrkokör i julkläder mellan två julgranar och sjunger.

Jul i Linköping

Välkommen till jul i Linköping! Här hittar du nästan allt om den kristna julen och dess traditioner. Här finns adventsmusik, en musikalisk adventskalender, julevangeliet och en julhälsning från biskop Martin.