Foto: Michal Hlaváč / Unsplash

Det ska vara lätt att göra rätt - julspecial!

Nyhet Publicerad

Här kommer lite tips i jultider som kanske kan vara något att testa. Tipsen utgår från Naturskyddsföreningens guide till Ett hållbart liv – 365 råd. Med fokus på att det ska vara lätt att göra rätt.

Under hösten har klimatet varit något som nästan alla har tankar och åsikter om. Vi vet att vi behöver ändra vårt sätt att leva, konsumera, resa mm. Men det är inte alltid så enkelt att få till. Men jag tänker också att kunskapen om hur vi kan leva på ett annat sätt inte är mer än en-två generationer bort.

Min mamma lagade kläder och strumpor. När hon dog övertog jag hennes sylåda som bland annat innehöll stoppgarn i alla dess former. Resårband att byta i kläder mm. I vår tid är sockar något som ofta görs så att de med nöd håller ett halvt år. Då kastar vi dem och köper nya.

Starkast minne av ett annat synsätt som har med julen att göra är julklappspapper. Både min mamma och mormor gick efter att familjen öppnat sina julklappar runt och rullade ihop papper så att vi kunde återanvända dem nästa jul. Så vi lärde oss att inte riva upp paketen utan varligt öppna dem. Den stora julkappspapper-påsen står nog fortfarande på vinden.

Min pappa växte upp i efterkrigstidens Tyskland och att odla grönsaker var något han tog med sig till Sverige. Det var lika naturligt och självklart för honom att odla bönor som det är för mig att köpa dem.

Jag tänker att det fanns en kunskap som vi kanske kan hjälpas åt att väcka till liv. Laga det som går att laga, återvinn det som går att återvinna, återbruka det som du själv inte använder men som någon annan kanske har glädje av. Pröva att odla, även på balkongen.

Här kommer lite tips i jultider som kanske kan vara något att testa. Åter igen har jag utgått från Naturskyddsföreningens guide till Ett hållbart liv – 365 råd. Med fokus på att det ska vara lätt att göra rätt.

1. Välj grönare gran 

En vanlig svensk rödgran från en skog nära dig är det bästa julgranstipset. Känner du någon markägare – fråga om hen kan gallra ut en till dig eller om du får ta någon på dennes mark? För oss som bor i stan kanske inte det där är så lätt. Men det finns webbsidor som tipsar om både kravmärkta rödgranar och ädelgranar. Ädelgranar är ofta besprutade för att stå emot parasiter och insekter. Den totala miljöpåverkan av produktion, transporter och giftiga kemikalier vid nedbrytning och förbränning blir störst med en plastgran. Vill du ha en plastgran – köp gärna en begagnad så att den får så lång livslängd som möjligt. 

2. Låt granen bli värme

Lämna granen till kommunens uppsamlingsställe när den är redo för att kastas ut. Där blir den oftast flis och ger sedan värme via fjärrvärmenätet.

3. Köp julpynt och presenter på t ex Stadsmissionen.

Behöver du nytt pynt? Eller tipsa på bra presenter? Stadsmissionens butiker har ofta mycket av båda. Även andra second hand-butiker förstås. Själv är jag väldigt såld på vackra glas och tycker även om att ge bort. Jag hittar alltid det jag söker på Stadsmissionen. Fina tomtar, ljusstakar mm finns också.

4. Prova någon vegetarisk rätt på julbordet och satsa på ekologisk julskinka

Det finns så mycket gott man kan göra till julbordet som är vegetariskt. Byt ut någon av kötträtterna mot t ex en grönkålspaj. Och är det som för mig att julskinkan är viktig – försök att köpa en ekologisk.

5. Ta med en kasse eller två när du julhandlar

Den bästa kassen är alltid den som används många gånger, oavsett material.

6. Julpyssla smart
Pysselmaterial kan ofta återanvändas. Dessutom finns det ofta bra pysselmaterial i våra hem som toalettrullar, hushållspappersrullar, tidningsmaterial mm (stjärnan som vi tipsar om på sid xx kan du göra med vilket papper du än har hemma). Grenar som blåst ner på marken kan också användas. Låt fantasin flöda.