Foto: Christina Dagberger

Täby kyrka – historia och framtid på en och samma plats

– Det som för mig är mest speciellt med Täby kyrka är kopplingen mellan historia och framtid, säger Magdalena Hedman, präst i Täby församling och kaplan i Täby kyrka. >>

Magdalena Hedman började som präst i församlingen våren 2019. Hon prästvigdes 2018 för Uppsala stift och det här är hennes första prästtjänst.

– Täby kyrka är så perfekt belägen, lite som det var förr, med skolan och kyrkan mitt i byn, säger Magdalena. Skolgården här intill och kyrkan berikar varandra, det ger en stark känsla av att vi är en länk i en lång kedja. Här blir kyrkan angelägen. Livet kommer och livet går. Kyrkklockorna ringer ibland flera gånger per dag och har en plats i barnens medvetande, även om de kanske inte direkt tänker på det dagligen.

Foto: Christina Dagberger

– Jag tycker oerhört mycket om det som i kyrkan med ett samlingsnamn brukar kallas för kyrkliga handlingar: dop, vigslar och begravningar. Det är ett fantastiskt tillfälle att träffa och få kontakt med anhöriga, kanske med dem som vanligtvis inte går i kyrkan så ofta. Det är så otroligt viktigt att vara välkomnande och visa vad kyrkan är och vad som finns här. Det finns en stor glädje i mötet med människor i olika livssituationer.

Täby kyrka är öppen alla dagar i veckan och många människor passar på att komma in och titta på kyrkan eller bara sitta en stund i stillhet. Där finns möjlighet till ljuständning och även viss försäljning av böcker och trycksaker om målningarna av Albertus Pictor samt produkter med Albertus Pictor-motiv, böcker och vykort. Sommartid är det guidningar på måndagar med café. Grupper kan även boka guidning via församlingens bokning.

– Men året runt, varje dag, har vi kunniga och engagerade vaktmästare på plats, säger Magdalena. De månar om byggnaden och kyrkorummet och berättar gärna om kyrkan för alla våra vardagsbesökare. Kyrkan är verkligen ett kulturarv som används dagligen.

I Täby kyrka är det dop i stort sett varje helg. Vid dopet får alla barn ett glashänge i form av en duva – symbolen för den helige anden. Barnens glasduvor hängs upp i kyrkans dopträd. Efter ungefär sex månader bjuder församlingen in familjerna till dopfest i kyrkan och i samband med det tar barnen med sig sina duvor hem.

– Det är även en duva ingraverad i den ljusstake som barnet får tillsammans med dopljuset, vilket ger ett sammanhang, säger Magdalena.

Foto: Christina Dagberger

Täby kyrka är en naturlig samlingsplats för människor i livets olika skeden. Många uppskattar det unika kyrkorummet med Albertus Pictors målningar från 1400-talet som finns i valven. I stort sett varje dag i veckan samlas människor utanför kyrkan före och efter begravningen, dopet eller vigseln.

– Många ser sina första och sista dagar i kyrkan, säger Magdalena. Och det är extra påtagligt här. Miljön här vid Täby kyrka fascinerar mig, säger Magdalena. Under varje sten på kyrkogården ligger ett liv. Alla vet ju hur stort ett liv är för en personligen. Det ligger så många människor här med sina sorger, glädjeämnen, smärtor och konflikter. Det finns ju under varje sten. Det ger så många ringar på vattnet när man tänker på hur många som berörts av just den människans liv.

– Jag intresserar mig för hur människor läker efter svår sorg, säger Magdalena. Det är viktigt för mig att stötta speciellt barn i sorg. Därför är jag en av dem som leder församlingens sorgegrupper för barn som förlorat en nära anhörig. En förälders död eller ett syskon påverkar hela barnets liv. Barnen måste få verktyg från vuxna för att hantera sin nya situation. De har inga egna verktyg. Det är viktigt att barn får så mycket stöd det behöver. Kyrkan har en skyldighet att ta i dessa frågor. Vi har ett språk för detta och vi är inte rädda. Vi möter ofta sorg. Vi kan stå kvar inför barnets hjälplöshet och uthärda det som barnet går igenom.

Foto: Christina Dagberger

På Lindgården, församlingens nya aktivitetshus mitt över gatan finns plats för aktiviteter för barn och familj, repetitionsrum för körer, möjligheter till café samt möteslokaler för till exempel föreningar. Närheten till naturen passar för utomhusaktiviteter och pilgrimsvandringar.

– Det är så roligt att barnens verksamhet Skaparna har fått så underbara lokaler här, säger Magdalena. Barnen kommer hit efter skolan för att vara tillsammans, leka, skapa och pyssla varje eftermiddag måndag-torsdag.

Lindgårdens lokaler är även en samlingsplats för fördjupning kring kyrkan och livsfrågor.

– Vissa söndagar har vi soppa med samtal efter gudstjänsten kl. 11, säger Magdalena. Vi samlas i Lindgården vid 12-tiden och pratar kring kyrkoårets olika teman. Det kan vara påsktid, jultid och andra kyrkliga helgdagar. 

Foto: Christina Dagberger

Några tisdagskvällar per termin är det föredrag kring livsfrågor och andra intressanta ämnen, som till exempel kyrkans musik – den liturgiska musiken. Och just musiken är en stor del av Magdalenas liv. Hon har en bakgrund som musikvetare och operasångerska, innan hon valde att gå vidare och bli präst.

– Jag är egentligen en klassiskt skolad sångerska som inte bara sjunger opera utan även genrer, till exempel romanser och musikaler. Jag är utbildad på Royal Academy of Music i London. Och givetvis är jag mycket intresserad av den liturgiska musik som framförs i kyrkan. Jag brukar säga att jag gick från att vara en teologiskt intresserad sångerska till att bli en musikintresserad teolog.

– Det känns som om jag har hamnat rätt här i Täby kyrka. Och här finns ett stort engagemang. Verksamhetsrådets medlemmar är erfarna och kunniga och står för en stabilitet och kontinuitet i kyrkan.

Text och bild: Christina Dagberger