Hjärtligt tack!
Foto: Susanne Engman

Hjärtligt tack!

...alla ni 5000 medlemmar i Vadstena och Dal som gör det möjligt.

Det finns många anledningar att vara medlem i Svenska kyrkan. Tack vare att du är medlem kan vi erbjuda ett stort utbud av verksamheter till många människor. Konfirmandläger, barngrupper, gudstjänster, konserter, rullstolspromenader, soppluncher, tideböner, körer, sångstunder på Wasagården & Vätterngården, dop, vigslar, begravningar och mycket mer. Vi stödjer människor i utsatthet och krissituationer - även utomlands. 

Vi tar också hand om några av Sveriges äldsta och vackraste kyrkor med tillhörande kyrkogårdar och kapell: Väversunda, Källstad, Rogslösa, Herrestad, Örberga, Nässja, Hov, Strå och Vadstena klosterkyrka (*** Guide Michelin). Samtliga kyrkor är öppna varje dag under sommaren, och Klosterkyrkan är öppen dagligen året runt för besökare som vill uppleva den medeltida historien, delta i gudstjänster, musik, bön, stillhet och reflektion.

Sedan år 2000 är vi en kyrka som finansieras av sina medlemmar, inte av staten. För att allt detta ska kunna fortsätta behöver fler vara med och bära en levande församling.

Genom ditt medlemskap gör du det möjligt.

Du som inte redan är medlem är hjärtligt välkommen att bli det!
Fyll i formuläret på medlemssidan eller ta kontakt med pastorsexpeditionen på telefon 0143-298 50.

VAD INNEBÄR ETT MEDLEMSSKAP I SVENSKA KYRKAN?

Ett medlemskap i Svenska kyrkan innebär att du är med i ett kristet samfund och del av en församling. Du blir medlem genom dopet och om du inte är döpt kan du göra det senare i livet och erhålla ett medlemskap då. Du kan när du vill gå ur eller återinträda i Svenska kyrkan. Som medlem i Svenska kyrkan får du ta del av:

  • Dop i kyrkan. Då blir du också medlem.
  • Konfirmation i kyrkan.
  • Vigselgudstjänst i kyrkan. En av parterna behöver vara medlem i kyrkan.
  • Begravningsgudstjänst i kyrka/kapell med präst, musiker och vaktmästare.
  • Du har rösträtt i Kyrkovalet som äger rum vart fjärde år.
  • Gudstjänster, mässor och andakter.
  • Körer och konserter.
  • Kyrkan ordnar även aktiviteter såsom grupper för barn och ungdomar, studiegrupper och pensionärsträffar och olika slags kulturella evenemang.
  • För särskilt utsatta i samhället stöttar Svenska kyrkans diakonala arbete med konkret hjälp, ekonomiskt bistånd, samtal, råd och stöd.

Svenska kyrkan ägnar sig även åt internationellt biståndsarbete genom att genom ACT Svenska kyrkan ge stöd åt människor som drabbas av svält, fattigdom och katastrofer världen över. Restaurering, underhåll och skötsel av Sveriges 3 400 kyrkor är också en del i Svenska kyrkans arbete.

KYRKOAVGIFT ÄR INTE SAMMA SAK SOM BEGRAVNINGSAVGIFT

Kyrkoavgift är den avgift du betalar för medlemskap i Svenska kyrkan. Avgiften dras från skatten och finns på din skattsedel. Begravningsavgift betalas av alla löntagare i Sverige som betalar kommunal inkomstskatt, oavsett medlemskap i Svenska kyrkan. Begravningsavgiften finansierar gravplatser till alla folkbokförda i Sverige, oavsett trostillhörighet. Kyrkoavgift och begravningsavgift är separerade på skattsedeln och avgifterna har inget med varandra att göra. Större delen av kyrkoavgiften går till arbetet som din lokala församling gör. Vilken summa du betalar i kyrkoavgift styrs av din inkomst samt av vilken församling du tillhör. Riksgenomsnittet för kyrkoavgiften ligger på cirka 1 procent av din kommunalt beskattningsbara inkomst (2019).
Mer om begravningsavgift.

MEDLEM I SVENSKA KYRKAN – VAD GÄLLER FÖR BEGRAVNING?

Vid medlemskap i Svenska kyrkan har du rätt att ha begravningen kostnadsfritt i kyrkan. Icke medlemmar kan under särskilda omständigheter och efter kyrkoherdens beslut ha begravning i kyrkan mot en avgift.

Alla medlemmar får tillgång till följande i samband med en begravning:

  • En präst från Svenska kyrkan som håller i begravningsceremonin.
  • En lokal till begravningen i form av kyrka eller kapell där själva ceremonin äger rum.
  • Kyrkomusiker som spelar psalmer och valda sånger.
  • Svenska kyrkan tillhandahåller 6 bärare till kistan som behövs vid jordbegravning (processionsbärare). 
Konfirmandresa till Loreto

Medlemskap

Har du funderingar kring medlemskap i Svenska kyrkan?

Svenska kyrkan - en kraft att räkna med

Svenska kyrkan är Sveriges största medlemsorganisation. De flesta som lever i vårt land kommer någon gång i kontakt med Svenska kyrkan och känner till något av allt kyrkan är och gör, men kyrkan är ändå mer än många tror.