Foto: Johannes Frandsen/IKON

Dop

Det kan göras mycket enkelt och med få förberedelser, eller till en stor fest. Unga som gamla är välkomna att döpas. Du kan enkelt boka tid för dop här på webben.

Barn, unga och vuxna är lika välkomna att döpas. Du behöver inte prestera något, tro på rätt sätt eller förstå allting. Tvärt om – dopet är en gåva som bara är att ta emot. Den som döps blir i och med dopet medlem i Svenska kyrkan.

Här kan du läsa mer om dopet och hur en dopgudstjänst går till. Du kan också titta på kyrkor och lokaler för dopkalas och enkelt boka tid för dop i webbkalendern.

Boka dop här

I webbkalendern kan du enkelt se var och när det finns lediga tider för dop och göra din bokning. Lokaler för dopkalas bokas också här. Bokningen, som är preliminär, kan göras när som helst - dygnet runt.

Platser för dop och dopkalas

Här hittar du de kyrkor och kapell som kan bokas för dop. I nära anslutning finns församlingshemmen, församlingens lokaler, som utan kostnad kan bokas och lånas för dopkalas.

Allt om dopet – läs på Svenska kyrkans gemensamma sidor

En glad dopfamilj, faddrar och präst står långt fram i kyrkan.

Barndop

Dopet är en vacker tradition som kan samla familj, släkt och vänner. Men det är också en högtidsstund. Alla som är samlade får lyssna till Guds löfte om kärlek och omsorg om barnet.

Prästen håller sin hand på en konfirmands huvud när hon döps.

Att döpas som konfirmand

Om du inte döptes som barn, kan du ändå bli konfirmand. Under konfirmandtiden blir du erbjuden att döpas.

En vuxen man döps.

Att döpas som vuxen

Om du inte blivit döpt som barn kan du döpas som ung eller vuxen.

En liten flicka i famnen på sin fadder, en ung man.

Fadder

Vid barndop är det ofta faddern som bär barnet fram till dopet. Det är också vanligt att faddern medverkar vid dopet med exempelvis ljuständning eller textläsning.

En bebis med nyckelpigor på kläderna ligger på mage på golvet.

Rätt att döpa ett barn

Många föräldrar vill fira att de har fått barn och väljer att döpa det. Men en del frågar sig om det är rätt – borde inte barnet själv få bestämma?

Vad ska vi sjunga? Psalmer för dop

Här kan du lyssna på några psalmer för dopgudstjänst, som Svenska kyrkan Faluns kyrkomusiker och körsångare sjunger och spelar.

Frågor & svar om dop

Vad innebär dopet? Får man fota och filma under dopet? Vad gör man om barnet skriker? Hur många faddrar kan barnet ha? Här hittar du svaren på flera vanliga frågor om dop och hur dopgudstjänsten går till.

Kontakta expeditionen (Växeln och bokningen)

Telefon: 023-70 20 00
Telefontider: Måndag-fredag 8-12, 13-16
E-post: falu.pastorat@svenskakyrkan.se
Besökstider: Måndag-fredag 8-12, 13-16
Juni-augusti måndag-fredag 8-12, 13-15
Besöks- och och postadress: Kristinegatan 11, 791 71 Falun kartlänk eniro.se klicka här

Rullstolsentré och entré till ungdomsgården Grönan finns inne på gården (bakom röda huset). Adress: Kristinegatan 9B  kartlänk eniro.se klicka här