Foto: Emilia Lindstrand

Med engagemang för folkbildning

Det är ju en församling här ute, som jag ser det. Men det är en församling där inte alla delar min tro och min övertygelse. Och hur når jag fram till dem? Det speglar ju utmaningen vi har i hela Svenska kyrkan: hur når vi fram och ut till människor?

Jacob Hartman

Ur Kyrkans Tidning nr 39, 2019.

Jacob Hartman är tämligen nybliven skolpräst på S:t Sigfrids folkhögskola. Han startade sin tjänst i juni, med 42 konfirmander och fyra veckors läger. Nu har terminens vardag kommit igång, där Jacob bland annat ansvarar för upplägget för Kyrkans grundkurs.

Under hösten går ett 40-tal personer Kyrkans grundkurs vid S:t Sigfrids folkhögskola. Totalt har skolan just nu ungefär 270 elever inskrivna.

– Det är superkul att hålla i Kyrkans grundkurs! Där finns så många olika typer av människor: trainéerna, församlingsarbetare i jakt på fördjupning, människor som prövar sin plats i Svenska kyrkan, som söker svar på frågor, fördjupning i sin tro och i kyrkans sammanhang.

Jacob undervisar även eleverna som går allmän linje och konstlinjen. Som präst är han ju lärare ganska ofta utan att han tänker på det.

– Men det blir en annan sak när jag så specifikt har en lärarroll, som när jag undervisar i Livsåskådning. Det blir ett tillfälle att verkligen tänka efter ordentligt: varför säger jag det här? Och hur säger jag det? Gruppen är dessutom inte van vid kyrkans språk eller riter, så jag behöver ta hänsyn till det, säger Jacob och fortsätter:

– Det är ju en församling här ute, som jag ser det. Men det är en församling där inte alla delar min tro och min övertygelse. Och hur når jag fram till dem? Det speglar ju utmaningen vi har i hela Svenska kyrkan: hur når vi fram och ut till människor?

Utöver lärarrollen finns Jacob på plats för samtal och själavård, han är också mentor för några elever som behöver extra stöd och hjälp i sina studier.

– De som sökt sig hit är här av oerhört många olika skäl, alla har sin egen väg till en folkhögskola. När de möts, och deras vägar korsas: DET är en kick! Otroligt häftigt!, säger Jacob.

Att Jacob trivs på S:t Sigfrids folkhögskola går inte att ta miste på. Platsen var en stor bidragande orsak till att han, som sörmlänning, sökte sig till Växjö stift.

– Min ingång i kyrkan var just genom konfirmandläger på folkhögskola och ett läger mycket likt det som erbjuds här.

Efter konfirmandtiden blev Jacob ung ledare men efter några år lades skolan ner och han fick då tips om att liknande läger fanns i Växjö och sökte sig istället hit. Sommarens läger gav mersmak!

– När denna tjänst blev tillgänglig så kunde jag bara inte låta bli att söka, även om jag trivts utmärkt med arbetet som studentpräst på Linnéuniversitetet. Och så fick jag jobbet! Så nu ska jag försöka bli gammal här, säger Jacob med ett leende.

Sommaren består, för Jacobs del, till stor del av konfirmandläger. Jacob prisar alla unga ledare som ställer upp och sliter:

– De kommer hit, fulla av energi! Och de ger verkligen allt de har för att lägret ska bli fantastiskt och minst lika bra som deras egna konfirmandläger varit. Det är verkligen underbart att möta och jobba med ett sådant engagemang, utan dem blir det inget läger!

Att Jacob Hartman har funnits sig väl tillrätta går inte att ta miste på. Han utstrålar glädje och entusiasm och ser fram emot sitt fortsatta arbete:

– Här finns en stor hoppfullhet, nya idéer, kreativa lösningar och nya sätt att samarbeta på. Det bådar gott för framtiden, säger Jacob och avslutar:

– Vi behöver hitta nya uttryck och en kreativ approach. Vi behöver förstå hur människor tänker och upplever världen. Vi behöver vara relevanta och ge det som är användbart. Det är en utmaning här, precis som i hela Svenska kyrkan. Det är en rolig och kreativ utmaning!

Emilia Lindstrand