Guds hus 10 år - Antijudiska delar i kulturarvet - Vandring för vänskap
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Trots allt...
 
Med människor över hela jorden
bekräftar vi Guds godhet,
djupare rotad i mänskligheten
än allt som gått fel.

 
Så lyder en strof ur en trosbekräftelse från Iona Community som vi på Centrum för religionsdialog ibland läser vid vår morgonbön. 
Efter terrordådet i moskéerna på Nya Zeeland har vi trots allt stärkts i tron att Guds godhet är djupare och starkare än det onda. En terrorist dödade och skadade människor ja - men hundratusentals människor över hela jorden uttryckte sin solidaritet med de drabbade på olika sätt: namninsamlingar, pengainsamlingar och närvaro vid moskéer.
På vår  Facebooksida har vi delat många av dessa uttryck för solidaritet. I Stockholm hölls en stillsam manifestation med ljus och blommor på Sergels Torg söndagen efter dådet och följande fredag samlades över 1 000 personer i en skyddande ring runt Stockholms moské. Och detta är inte unikt - vi har sett det förr att terrordådet, som är ett uttryck för viljan att polarisera och splittra, får istället människor att komma samman.
Det innebär inte att vi ska förringa det onda. Att angripa bedjande människor är något vi reagerar särskilt starkt emot, som jag skrivit om på vår blogg. Terroristen hänvisade i sitt manifest till korstågstiden, och såg muslimer som sina fiender. Det är en tolkning av kristendomen som vi måste göra allt för att motverka.
När vi nyligen kunde läsa att stödet för "kristna värden" ökatdet senaste decenniet finns oron att en del läser in antimuslimska eller antijudiska hållningar i detta. Därför måste vi vara mycket tydliga med att det är ett uttryck för kristna värden att vilja leva i dialog med människor av annan tro, och att ställa upp för dem när de och deras bönerum angrips.
Helene Egnell