Ett dop i en kyrka. En kvinna med sin man bakom sig, håller barnet i famnen. En manlig präst håller barnets hand.
Foto: Jesper Wahlström /Ikon

Dop

Vill du döpa ditt barn? Eller vill du själv bli döpt? Dopet är en fest då vi firar att den som döps blir en del i Guds stora familj - den världsvida kyrkan.

Dop i Hyltebruks pastorat

I våra församlingar, Femsjö, Färgaryd, Långaryd och Unnaryd erbjuder vi dop i eller i anslutning till någon av söndagens gudstjänster. Vi erbjuder även dop på lördagar kl 14.00 eller kl 16.00.

Numera får de som väljer att ha sitt dop i eller i anslutning till söndagens gudstjänst en extra gåva på 800 kr i en matbutik på orten. 

Dopet kan ske i någon av våra kyrkor, utomhus eller i hemmet. Berätta vad ni tänker så kan vi prata om det. Dopet sker av präst i Svenska kyrkan. Vi står till tjänst med präst och musiker. Vill ni ha någon annan så tar ni den kontakten. 

Utlåning av dopklänning och församlingshem

Vi har dopklänning för utlåning och vill ni låna något av våra församlingshem för att ha dopkalaset i går det också bra - fråga om det när ni ringer och bokar dopet.  

Boka dop 

Klicka på knappen nedan ”Anmäl intresse för dop” och fyll i blanketten alternativt kontakta Lotta på expeditionen så bokar hon ditt dop via telefon: 0345-197 40 eller via e-post: hyltebruks.pastorat@svenskakyrkan.se 

Boka eller samtala om dopet

Frågor och uppgifter till expeditionen

Anmäl intresse för dop

Dopet är en fest i Guds familj

Barn, unga och vuxna är lika välkomna att döpas. Du behöver inte prestera något, tro på rätt sätt eller förstå allting. Tvärt om - dopet är en gåva som bara är att ta emot. Den som döps blir i och med dopet medlem i Svenska kyrkan och får ta emot nattvarden. 

Du är välkommen att kontakta din församling om du vill bli döpt eller om du vill döpa ditt barn.

Dopet hänger inte på föräldrarnas tro

Kanske undrar du, som en hel del andra föräldrar, exakt vad som förväntas av dig. Tänk då att dopet är en gåva från Gud till det lilla barnet - det hänger inte på din tro. När ett barn döps uttrycker du som förälder en vilja att barnet döps till den kristna tron och att barnet ska få vara en del av den kristna gemenskapen.

Dopet är en helig handling

Dopet är ett sakramen. Det betyder ”helig handling”. Vi kallar dopet för sakrament därför att Jesus sa till sina vänner att de skulle berätta om honom och döpa människor.

Den som döps får vatten öst över sitt huvud. Vattnet är livsviktigt för människan och det är också en symbol för livet och för att växa.

Alla får döpas - åldern spelar ingen roll

Kyrkan välkomnar alla att döpas. När det gäller barn - både små barn och ungdomar - är det vårdnadshavarna som bestämmer. Om ni är två vårdnadshavare behöver ni vara överens om att barnet ska döpas. Det spelar ingen roll om ni tillhör Svenska kyrkan, något annat samfund eller en annan religion.

Om barnet är över tolv år eller äldre, måste barnet själv vilja bli döpt.

Om du tidigare är döpt i en annan kyrka, behöver du inte döpas på nytt för att få tillhöra Svenska kyrkan.

Det händer ofta att konfirmander döps

Vill du konfirmeras? Konfirmationen innebär att du bekräftar - säger ja tack - till ditt dop. Det förutsätter förstås att du är döpt, men det är ganska vanligt att unga människor som vill konfirmeras, inte blev döpta som barn. Då går det bra att döpas strax före konfirmationen.

Så går en dopgudstjänst till

Dopet är en fest och därför samlas ofta familj och vänner när det är tid för dop. Den kan var en del i söndagens gudstjänst, eller utformas som en egen dopgudstjänst.

Det finns en ordning för dopgudstjänst i Svenska kyrkan. Den kan ni föräldrar vara med och utforma. Vi vill gärna att ni är med genom sång, musik eller textläsning, det är nästan bara fantasin som sätter gränser. I samband med dopet, i vårt pastorat får ni dopljus, ljusstake, dopminne och fadderbrev till eventuella faddrar. 

Tjänstgörande präst tar kontakt med er cirka 1-2 veckor före dopet. Innan dopet sker ett  möte där ni tillsammans planerar dopgudstjänsten.

Fadder

Att bli tillfrågad om att bli fadder är fint, stort och speciellt. Det är ett viktigt förtroende där man får en särskild relation till barnet som döps. Som förälder kan det kännas bra att det finns en annan vuxen som bryr sig om och ber för barnet.

Som fadder kan du berätta för fadderbarnet om dopets betydelse och att Gud finns med i livet, oavsett vad som händer. Under dopet medverkar ofta faddern, till exempel genom att läsa en text, be en bön, tända dopljuset eller bära fram barnet. Det finns bara en regel för att kunna bli fadder: Du måste själv vara döpt i en kristen kyrka.

Allt om dopet – läs på Svenska kyrkans gemensamma sidor

En glad dopfamilj, faddrar och präst står långt fram i kyrkan.

Barndop

Dopet är en vacker tradition som kan samla familj, släkt och vänner. Men det är också en högtidsstund. Alla som är samlade får lyssna till Guds löfte om kärlek och omsorg om barnet.

Prästen håller sin hand på en konfirmands huvud när hon döps.

Att döpas som konfirmand

Om du inte döptes som barn, kan du ändå bli konfirmand. Under konfirmandtiden blir du erbjuden att döpas.

En vuxen man döps.

Att döpas som vuxen

Om du inte blivit döpt som barn kan du döpas som ung eller vuxen.

En liten flicka i famnen på sin fadder, en ung man.

Fadder

Vid barndop är det ofta faddern som bär barnet fram till dopet. Det är också vanligt att faddern medverkar vid dopet med exempelvis ljuständning eller textläsning.

En bebis med nyckelpigor på kläderna ligger på mage på golvet.

Rätt att döpa ett barn

Många föräldrar vill fira att de har fått barn och väljer att döpa det. Men en del frågar sig om det är rätt – borde inte barnet själv få bestämma?