Måndagsmeditation

Inne i Markuskyrkans kyrkorum vårterminen 2023.

Måndagsmeditationen är inställd resten av terminen, eftersom bygget av en ny orgel pågår i kyrkorummet. Välkommen på någon av våra andra verksamheter!

DATUM: Varje måndag. 
PLATS:
Kyrkorummet i Markuskyrkan, Björkhagen. T-Björkhagen.
Terminsstart 30/1 och terminsavslutning 22/5.
Inställt: vecka 9 (27/2), vecka 13 (27/3), vecka 14 (3/4), vecka 15 (10/4), vecka 16 (17/4) och vecka 18 (1/5).
TID: Drop in från 18, meditationen börjar 18.30 och pågår cirka en timme.

OM MEDITATIONEN: Såväl erfarna som ovana meditatörer hälsas välkomna. Ingen kostnad. Varje tillfälle inleds med en kortare, guidad introduktion följt av 45 minuter tyst meditation. I den tysta meditationen inbjuds vi till att vara med det som uppstår precis som det är. Efter meditationen kan du välja att gå, för att vara kvar med din egen upplevelse, men det finns också möjlighet att stanna kvar och ställa en fråga eller reflektera en stund tillsammans med meditationsledaren. Meditationen avslutas senast 20.00. 

Meditationerna leds av: Kajsa Blom, legitimerad psykolog och församlingsbo. 

HAR DU FRÅGOR? julia.presnohugo@svenskakyrkan.se  

Intervju med meditationsledare Kajsa Blom

Under en yoga i Markuskyrkan fick Kajsa visionen av att även hon kunde bidra med sin kunskap.
– När något berör en på djupet så föds ofta längtan efter att få dela vidare så fler får möjlighet att uppleva samma sak!”

Kajsa Blom bor i Kärrtorp, mitt i församlingen. Ett val som hade mycket att göra med närheten till naturen i Nackareservatet.
– Jag har varit inne i Markuskyrkan många gånger, antingen på väg ut eller hem från mina promenader. Att kunna gå in i kyrkan och känna den stillhet och den rymd som kyrkan har ger en extra dimension till promenaden. Jag har funderat mycket över lukten i kyrkan, det luktar faktiskt stillhet därinne, skrattar Kajsa.

Kajsa gillar att meditera på olika sätt och det var under ett yogatillfälle i Markuskyrkan som inspirationen började spira. Kajsa kontaktade församlingen och berättade vem hon är och om sin längtan att få bidra med sin kunskap.
– Jag älskar stillhet och tystnad. Min andlighet och tro har behövt tystnaden för att växa sig starka. Men jag anser att meditation egentligen kan vara vad som helst som ger dig tid att vila i dig själv utan stress eller påverkan utifrån. Fiske är till exempel för många en typ av meditation.

Vid första tillfället kom cirka tjugo personer och andra gången dubblerades antalet besökare.
– Alla kan delta efter sina egna förutsättningar. Jag hjälper oss som är där att landa i stunden, hittar den gemensamma tonen och sedan sitter vi stilla och är tysta i 45 minuter. Vi ska inte uppnå något, vi ska inte utföra en uppgift. Vi ska bara vara.

– I tystnaden kommer du i kontakt med ditt inre, en upplevelse som är helt individuell. Vissa kanske får syn på saker de inte riktigt visste fanns under ytan. Andra har samtal med Gud och för vissa är det bara en stund att få vara sig själv utan att behöva prestera. Det viktiga är att vara tillåtande mot sig själv och låta det som är vara.

Vägvisare även på jobbet Kajsa har jobbat som psykolog i 18 år och arbetar just nu på arbetsförmedlingens mobila team med bedömningar som en del av ett etableringsprogram.
– Jag tycker det är roligt att få träffa människor som aldrig annars skulle träffa en psykolog, människor som fastnat på något sätt i sitt yrkesliv och behöver hjälp att komma loss och vidare.

Måndagsmeditationen har stillhet i fokus men handlar mycket om samvaron med andra.
– Att vara tyst i gemenskap gör upplevelsen mer intensiv. Det är en värdefull känsla att få känna styrkan i den gemenskapen eftersom den också är kravlös.

Kajsa menar att ingen behöver definiera vare sig sin närvaro eller upplevelse.
– Vi kan alla dela stunden av vila vare sig du möter dig själv, Gud eller både och i din tystnad.

Text: Berith Elvhult  Foto: Jonas Petersen

Inom oss alla finns ett centrum av stillhet omgivet av tystnad.

Dag Hammarsköld