Foto: Christina Dagberger

Nybörjare på gudstjänst?

Vad är en gudstjänst eller mässa? Vad är nattvard? Kan man komma och prova på? Och måste man tro på Gud?

Du som vill delta i en gudstjänst är alltid välkommen, precis som du är. Yngre eller äldre, du som är ny i kyrkan och du som är van vid att fira gudstjänst. Varje människa har möjlighet att möta Gud när som helst, men kyrkan ger tillfälle att möta Gud tillsammans.

Foto: Christina Dagberger

Emelie Björling är präst i Täby församling och Staffan Eklund har varit präst i församlingen, men har nu gått vidare till en annan tjänst. Gudstjänsten betyder förstås mycket för dem båda.

Vad är det bästa med gudstjänsten?

– En bra gudstjänst ska beröra våra liv, säger Emelie Björling. Det kan vara olika saker i gudstjänsten som råkar tala till en, till exempel en psalm, en predikan eller en körsång som griper tag i en.

– Det bästa är när gudstjänsten är på riktigt, säger Staffan Eklund. Äkta och aktuellt – då är det som bäst. Det ska kännas relevant och tidsbestämt i innehåll och i utformning, och vara aktuellt i tiden.

Staffan Eklund har varit präst i Svenska kyrkan i över 30 år. Han har bland annat varit kyrkoherde på Ekerö, i Kalifornien och på Gotland och är nu församlingspräst här i Täby. Emelie Björling prästvigdes i Storkyrkan i Stockholm i januari 2017.

Vi träffas i Tibble kyrka som ligger nära Täby centrum, granne med Tibble gymnasium. Den är inrymd överst i ett församlingscentrum med bland annat café, reception och samlingslokaler. Själva kyrkorummet är en glaskyrka som stod klar 1976. Väggarna är täckta med 950 kvadratmeter glasmosaik och en solig dag reflekteras färgkaskader över hela kyrkan. Det ger en speciell stämning att vara omgiven av detta varma ljus.

– Stämningen är viktig, säger Staffan. Det bästa är när det är en öppen och varm stämning i gudstjänsten. Det är det ofta i kyrkan, men ett bra exempel på en typ av mässa som ofta ger en djup stämning är mässa i Taizéanda. I mässa i Taizéanda finns stillhet, tystnad och djup som tilltalar många, inte minst nytillkomna gudstjänstdeltagare. I kyrkan erbjuds en plats där djup kan möta djup.

Men måste man tro på Gud för att gå på gudstjänst?

– Nej, verkligen inte, säger Staffan. Men de flesta som söker sig till kyrkan har ändå ett intresse för tro och söker många gånger andlighet i tillvaron.

– De flesta gudstjänstfirare som är nya i kyrkan är intresserade av vad det kan vara att ha en tro, säger Emelie. Man är helt enkelt nyfiken på vad gudstjänsten är vill därför ta steget att söka sig till kyrkan.

Om man söker något, vad kan man finna i gudstjänsten?

– Man får möjlighet att finna en gemenskap med Gud och en gemenskap med sin nästa, säger Emelie. Hopp tröst och livsmod, inte minst. Det är en plats eller ett hem där Gud finns.

– Vi kommer för att få något, säger Staffan, och djupare sett är det att vi svarar an på att Gud längtar efter oss. Gud kallar oss dit. Vi är sökta i detta hem, på denna plats. Och ger oss också en möjlighet att ta med den påfyllnad vi fått och dela vidare.

 

Foto: Christina Dagberger

I många gudstjänster firas nattvard – man delar bröd och vin. Vad är ursprunget till den?

– Jesus instiftade nattvarden strax innan han dog, säger Emelie. Vi lever vidare med det som Jesus gjorde på påsknatten. Det som skedde då, det sker nu. Vi tar med oss den i dag.

Är det svårt att ta nattvarden?

– När man kommer till gudstjänsten för att vara med får man också ett program i handen, säger Staffan. Där finns alla moment med från början till slut. Både texten till exempelvis Vår fader och övriga partier där församlingen kan läsa med. Där finns även noter till psalmer, och vi använder förstås psalmboken.

– Det är inte alls svårt, säger Emelie. Det enklaste är att följa med och göra som alla andra.

Hur gammal är gudstjänsten?

– Den är 2000 år gammal, eftersom den är en vidareutveckling av den judiska gudstjänsten, säger Emelie.

– Ja, men man kan ha i minnet att riter för att samlas kring det andliga har funnits sedan urminnes tider, säger Staffan. Det svarar an mot en längtan som många gånger finns inom oss och som ger en mening och en gemenskap.

Varför tror en del att det är tråkigt på en gudstjänst?

– Ibland kanske det kan vara att budskapet inte kändes riktigt relevant för en själv just den gången som man var med, säger Emelie.

– Jag tror att många vill att mycket i livet i dag ska vara fyllt av action och underhållning, säger Staffan. Livet får inte vara långsamt, tycker en del. Men i gudstjänsten är det tvärtom så att man verkligen tar en sak i taget och vilar i det.

– Ja, gudstjänsten är en mer stillsam tillställning, säger Emelie. Vi är många gånger otränade i detta. På sikt handlar gudstjänsten handlar om att ta vara på och vårda sin relation till Gud. Man kan jämföra med att få en ny vän. Det kan vara svårt att lära känna en ny människa efter bara en gång. Det gäller att ge en vänskapsrelation tid och uppmärksamhet. Samma är det med gudstjänsten och relationen till Gud. Den fördjupas genom att komma till gudstjänsten flera gånger – det är mängden som gör något för en. Tänk till exempel på ett armband, som inte är ett armband om det bara har en enda länk. Efter hand lär man sig momenten utantill och kan vila i det. Det ger fördjupning.

Foto: Christina Dagberger

Måste man kunna allt redan innan för att vara med på gudstjänsten?

– Nej, det behöver man verkligen inte, säger Staffan. Det är inga problem. Ingen måste kunna alla moment i gudstjänsten utantill för att kunna delta. Man kan bara göra som alla andra och hålla en särskild koll på kyrkvärdarna som visar vägen.

– Jag ser momenten mer som ett sätt att skapa trygghet, säger Emelie. Då är det viktigt att vi gör lika. Gudstjänsten ser i mångt och mycket likadan ut varje gång. Och det gäller ju förstås i hela Sverige och i förlängningen hela den världsvida kyrkan.

Om man känner att man söker efter något, varför kan det då vara en bra idé att vända sig till kyrkan?

– Den kristna tron har ett sammanhang att erbjuda, säger Staffan. Det är ett sammanhang som är lätt att flytta in i. Till exempel är det brist på tystnad och reflektion i samhället i dag. Här i kyrkan har vi verkligen tillgång till det, och det ska vi inte underskatta.

– När det handlar om sökande skulle jag vilja utgå från ett bibelcitat, säger Emelie: ”Var annars skulle vi gå?”. Kyrkan är ett öppet rum för alla att söka sig till.

Om man är nyfiken på gudstjänsten, kan man då ta kontakt i förväg med någon, för att få lite tips?

– Man kan alltid ringa till Täby församlings växel och be att få prata med en präst för att diskutera de frågor man har om gudstjänstbesök och tro, säger Staffan.

– Man kan också komma personligen till kyrkan, kanske en stund innan gudstjänsten och få information om dagens gudstjänst, säger Emelie.

– Sist men inte minst är man alltid välkommen att gå in i kyrkan, tända ett ljus och vara en stund i stillhet, säger Staffan.

Text och bild: Christina Dagberger

Gudstjänst eller mässa?

Gudstjänst, mässa eller högmässa
En gudstjänst kan gå till på många sätt, men oftast ingår bibelläsning, tolkning av texten och psalmsång. När gudstjänsten kallas för mässa, eller innehåller ordet mässa betyder det att det firas nattvard. Om det bara står gudstjänst är det utan nattvard.

 

Mässa i Taizéanda
En mässa i Taizéanda har en enklare form och är inspirerad av de mässor som firas i klostret i Taizé i Frankrike. Klostret i Taizé samlar kristna över hela världen, framför allt ungdomar. Mässa i Taizéanda firas i S:t Olofs kyrka i Viggbyholm några gånger varje termin.

Gudstjänsttider och öppettider i kyrkorna

I Täby kyrka och Tibble kyrka firas högmässa varje söndag kl. 11. Sommartid ersätts högmässorna i Tibble kyrka av konfirmationsmässor. I S:t Olofs kyrka och Gribbylunds kapell firas gudstjänst eller mässa varje söndag kl. 10, dock med uppehåll under sommaren. I Näsbyparks kyrka firas mässa kl. 16 varje söndag.

Se webbkalendariet för mer detaljerad information.

 

Täby kyrka är öppen mån–tis 8.00–16.30, ons 13.00–16.30, tor–fre 8.00–16.30, lör 10.00–17.30, lön 9.00–16.00 vinter, 8.00–16.00 juni–augusti.

Tibble kyrka har öppet vardagar kl. 9.00–16.00.Det är också öppet i samband med gudstjänster. Kvällstid är det ofta öppet i samband med aktiviteter i Tibble församlingsbyggnad.

Gribbylunds kapell, Näsbyparks kyrka och S:t Olofs kyrka håller öppet i samband med gudstjänster, konserter och andra aktiviteter (se kalendariet).

Kalendarium för Täby församling

Gudstjänst, musik och annan verksamhet i kyrkorna i Täby församling.

Kyrkguiden - en kalender direkt i mobilen

Med appen Kyrkguiden kan se vad som händer i kyrkan och planera gudstjänster och annat som du inte vill missa.

En bibel ligger uppslagen på ett bladguldsmyckat altare.

Kyrkoårets bibeltexter

Läs bibeltexterna för de olika helgdagarna under kyrkoåret.

Gudstjänsten

Gudstjänster firas varje söndag i Svenska kyrkans församlingar, och ofta andra dagar också. En gudstjänst är alltid öppen för alla.

Täby församling

Växel för vidarekoppling
08-580 035 00

Direkttelefon till bokning av dop, vigsel och begravning samt lokaluthyrning.
08-580 035 05
Telefontider bokning:
Mån-fre 09.00-12.00 samt 13.00-15.00.

E-post för kontakt med Täby församling
tabyforsamling@svenskakyrkan.se

Leveransadress Täby församling/Tibble kyrka
Attundavägen 3, 183 34 Täby
Postadress: Box 208 183 23 TÄBY

Fax
08-580 035 09

Organisationsnummer
252000-0460