Vad händer i Norrby?

Klicka in och scrolla ner - uppdateras regelbundet!

I Norrby vill vi odla stillheten. Genom en lugn och vacker miljö tror vi att möjligheten till vila och andlighet gynnas.

Här nedan skriver Anita Tännström om odlingarna:

Det finns just nu 20 st pallkragar med främst sommarblommor som ska vara till att smycka kyrkorna med.

Och så en del grönsaker, som potatis, tomat, gurka, gråärt, bondbönor, pumpa, jordärtskocka och squash.

Allt ekologiskt odlat och med naturlig gödning.

Det som har kommit upp på bilderna är jordärtskocka, solros och blåklint.

Jag har lagt ut kartong och sedan lagt pallkrage på och lagt grova grenar och kvistar i botten, och sedan fyllt på med jord.

Gråärt
Gråärt är intressant för den är en gammal svensk kulturväxt som kan användas till mycket. Färdigkokt är den perfekt att bryna, använda i mustiga soppor, grytor eller sallader. Är god att mixas och användas till röror som exempelvis hummus. De är också utmärkta att krossa som kokta och använda istället för köttfärs.

Gråärten var baskost i Norden förr i tiden, speciellt på landsbygden. Mycket tack vara sina mycket höga protein- och näringsvärden, 25,2 g protein per hundra gram. Den odlades ända upp i Västerbotten och användes till gröt och mjöl som blev till välling bröd och pannkakor. Varje landsände hade sin variant av gråärten.  I Rättvik har de en egen ärt som har odlats i området sedan 1550-talet och har under århundradena varit känd för sin smak och sitt höga näringsinnehåll. Under tider av missväxt och fattigdom klarade sig rättvikarna bättre än sina grannar tack vare sin superärt.

Anita Tännström
Klockargården, Norrby

Insekter

Insekterna har det inte lätt när deras naturliga miljö och habitat försvinner, vilket det gör när vi odlar grödor i stora monokulturer.  Vi kan hjälpa dem genom att sätta upp boplatser för dem som bihotell och insektshotell. 
Mycket viktigt är också att vi odlar växter som blommar från tidig vår till sen höst. Odla sådant som lockar bin, tex prästkrage, blåklint, gurkört, dill och bovete. Bovete är en bra gröngödslingsväxt och den sägs skydda kålväxter mot kålflugelarver eftersom steklar som äter dessa larver trivs i bovetet. Det ska jag prova i år så får vi se om det stämmer.

 Några anledningar till att locka till sig insekter:

* Pollinering, över 90 procent av alla blommande växter och mer än två tredjedelar av världens viktigaste matgrödor är beroende av pollinatörer. 
Södra Kina är ett exempel: I vissa områden där har nästan alla bin försvunnit. Pollinatörerna har flyttat eller utrotats. Surret har tystnat. Det har tvingat människor att själva klättra runt i träden för att pollinera med hjälp av långa penslar. Annars blir det ingen frukt. Det är både dyrt och osmart, det krävs ungefär tio personer för att klara samma jobb som en enda koloni med bin. 
Källa: Naturskyddsföreningen

* Hotellet ger skydd till nyttoinsekter, tex nyckelpigor, som bekämpar skadeinsekter

* Uppmuntrar biologisk mångfald

* En källa till lärdom och undervisande om naturen för barn

Insektshuset består av många olika sektioner för att locka ett stort spann och mångfald av insekter, till och med en springa i mitten för fjärilar. Naturliga tallkottar, ihåliga bambustammar och träspån används för att återskapa en naturlig miljö och locka olika arter.

Det kanske verkar otrevligt att locka insekter till sig, men de som lockas till dessa hotell är solitära bin, humlor och getingar, de sticker oss inte. Det är sociala bin, humlor och getingar, som bor i gemensamma samhällen som kan bli aggressiva och stickas.

Klicka här för mer information på extern hemsida. 

Anita Tännström
Klockargården, Norrby

Häck och örtspiral

Det ska grävas för 36 m häck från Varmsätravägen ner till där skyltarna står på vänster sida.  Höga skylten som inte används ska tas bort. Som häck planteras Häggmispel, som får goda ätliga bär och som blir ca 2-3 m hög, bra vindskydd. 

Bakom skyltskåpet och postlådorna ska grävas och planteras 16 m blåbärstry, ätliga bär som också är nyttigare än skogsblåbär. Det blir i svängen in mot klockargården fram till första trädet. Blåbärstry blir inte så hög 1,5 m som högst. Ger också lite skydd samtidig som solen släpps in. De blommar tidigt innan annat börjar blomma, bra för humlorna.

Grävningen är planerad till v. 22.

Har också börjat med en örtspiral nere vid grönsakslådorna på andra sidan om hallonhäcken. Där används det gamla lerskiffret istället för stenar.

Anita Tännström
Klockargården, Norrby

Nu har vi fått en liten bikupa i Norrby.
Det är Åke Sandin som ställt dit den.

Att tänka på - man ska inte stå framför flustret (binas in- och utgång) för då får man en massa bin på sig som är på väg hem med nektar. Men stå gärna på sidan och titta på deras framfart.

 

Nu börjar vi närma oss mitten av juni och det växer för fullt!

Nu har de första blommorna börjat slå ut. Och både fjärilar och humlor hälsar gärna på.

Här nedan ses bilder från odlingarna i Norrby. Många fina altarblommor har det blivit också. Dessa används i de olika kyrkorna, inte bara i Norrby kyrka. Grönsaksodlingen har också genererat mycket så att det till och med har kunnat säljas till förmån för Maputo.

Nedan: Ny plantering vid askgravlunden, även med lökar.