I Norrby vill vi odla stillheten. Genom en lugn och vacker miljö tror vi att möjligheten till vila och andlighet gynnas.
Här nedan skriver Anita Tännström om odlingarna:
Det finns just nu 20 st pallkragar med främst sommarblommor som ska vara till att smycka kyrkorna med.
Och så en del grönsaker, som potatis, tomat, gurka, gråärt, bondbönor, pumpa, jordärtskocka och squash.
Allt ekologiskt odlat och med naturlig gödning.
Det som har kommit upp på bilderna är jordärtskocka, solros och blåklint.
Jag har lagt ut kartong och sedan lagt pallkrage på och lagt grova grenar och kvistar i botten, och sedan fyllt på med jord.
Gråärt
Gråärt är intressant för den är en gammal svensk kulturväxt som kan användas till mycket. Färdigkokt är den perfekt att bryna, använda i mustiga soppor, grytor eller sallader. Är god att mixas och användas till röror som exempelvis hummus. De är också utmärkta att krossa som kokta och använda istället för köttfärs.
Gråärten var baskost i Norden förr i tiden, speciellt på landsbygden. Mycket tack vara sina mycket höga protein- och näringsvärden, 25,2 g protein per hundra gram. Den odlades ända upp i Västerbotten och användes till gröt och mjöl som blev till välling bröd och pannkakor. Varje landsände hade sin variant av gråärten. I Rättvik har de en egen ärt som har odlats i området sedan 1550-talet och har under århundradena varit känd för sin smak och sitt höga näringsinnehåll. Under tider av missväxt och fattigdom klarade sig rättvikarna bättre än sina grannar tack vare sin superärt.
Anita Tännström
Klockargården, Norrby