Foto: privat

Mika blev ungdomsledare på samiskt konfirmandläger

Mika Jonsson Gehrke växte upp i två skilda kulturer. Som barn var det naturligt och allt hon visste om. Idag känner hon en stolthet över att vara den hon är - både same och svensk.

Varje år arrangerar Svenska kyrkan ett samiskt konfirmandläger i Burträsk, Västerbotten. 2016 var Mika från Stockholm en av konfirmanderna och i sommar åker hon tillbaka för att vara med som ungdomsledare på lägret. 

– Min samiska värld existerade bara i min samiska by tidigare, men genom lägret fick jag en ny och större kontaktyta, berättar Mika.

18-åriga Mika är född och uppvuxen i både Stockholm och Idre. Hon kommer ihåg de långa bilresorna med mamma och pappa som veckopendlade under många år. I Idre bodde mormor, morfar och hennes kusiner och där var de samiska traditionerna starka och ständigt närvarande. I Stockholm bodde hon med sin mamma och pappa i en lägenhet. Där pågick livet som för vilken svensk tjej som helst. Att hon växte upp i två skilda kulturer var inget hon reflekterade över som liten. Som barn var det naturligt och allt hon visste om. Idag känner hon en stolthet över att vara den hon är - både same och svensk.

– Jag byter sneakers mot näbbskor när jag passerat Falun. Ju längre norrut jag reser, desto mer samisk känner jag mig, säger Mika.

Intresset ökar för det samiska konfirmandlägret

Det var genom kusinerna i Idre Mika fick tipset om att det fanns ett samiskt konfirmandläger i Burträsk utanför Skellefteå. Under sommarlovet 2016 tillbringade hon två veckor på lägret tillsammans med ett fyrtiotal samiska ungdomar från hela Sverige. Där fick hon ett sammanhang för att fundera kring frågor om samisk, ung och kristen identitet. Och där fick hon flera nya vänner.

I sommar åker Mika tillbaka för att vara ungdomsledare på lägret i Burträsk. Intresset för det samiska konfirmandlägret har ökat för varje år och i sommar väntas ett sextiotal ungdomar. För att vara förberedd inför uppgiften har Mika deltagit på två utbildningstillfällen för unga ledare i Svenska kyrkan under våren.

Fördomar kring samisk identitet finns fortfarande

Det finns fortfarande många fördomar kopplade till Mikas identitet. I den samiska världen är hon inte riktig same för att hon bor i storstaden och bland svenskar blir hon lite exotisk på grund av sitt ursprung. Mika har aldrig själv blivit mobbad men har på nära håll sett andra samiska vänner drabbas hårt av både kränkningar och utfrysning. 

– Det finns fördomar från båda håll. Inom den samiska traditionen är det viktigt att du kan språket, tillhör en sameby och har koll på din släkt. De frågorna är lika viktiga att ställa som att fråga efter någons namn och ålder. Och om du svarar ”fel” på någon av de frågorna är det lätt att du inte blir tagen på allvar.

Fördomar från svenskar handlar oftare om föreställningen om samer som något exotiskt och ociviliserat.

– Va, har ni wifi där uppe? Den frågan får jag ofta och då blir jag lite trött. 

Just nu läser Mika andra året på ekonomiprogrammet med juridisk inriktning på Södermalm. Målet framåt är att fortsätta med juridiken för att i framtiden engagera sig i frågor som rör samers rättigheter. 

– Det finns samer som inte vet vilka rättigheter de faktiskt har och andra som inte får tillgång till sina rättigheter. Det vill jag ändra på, avslutar Mika.

Martina Croner