Foto: Gustaf Hellsing

Existentiell hälsa

Här får du aktuell info om existentiell hälsa som är en av DCs viktigaste hörnstenar att jobba med och bedriva. Kom gärna med i nätverket, hälsar vi på DC!

Välkommen till föreläsning torsdag 25 april kl. 14.00 - 16.00!

Forum för existentiell hälsa bjuder in till föreläsningen ”Hållbarhet, klimat och framtidsångest för unga i en oäker tid” med Kata Nylén, klimatpsykolog.

Svenska kyrkan i Norrköping har under de senaste fyra åren arbetat med ett hållbarhetsprojekt som har haft fokus på Hopp och Handlingskraft. Hållbarhet är så mycket mer än bara hur vi kan leva i samklang med vår jord, med oss själva och hela vår skapelse. Frågor som vi behöver ställa oss just - Hur säkerställer vi den existentiella hållbarheten och hur förmedlar vi framtidshopp till unga?

Därför är vi glada för att Kata Nylén kommer och föreläser. Det finns möjlighet att köpa boken ”Klimatpsykologi - hur vi skapar hållbar förändring” som Kata skrivit tillsammans med Frida Hylander och Kali Andersson.

Plats: Väktarsalen, brevid Kyrkans hus, Nya Rådstugugatan 7, ingång från gården.

Anmälan krävs då det är begränsat antal platser senast den 18 april på dc@svenskakyrkan.se

Dropin-fika och nätverkande sker vid ingången till Väktarsalen från kl. 13.30.

Föreläsningen är kostnadsfri!

Välkomna hälsar arbetsgruppen - Anna Ryding, Maria Bard, Viktoria Witt och Caroline Hoffmann

 

 

Vad är existentiell hälsa?

Hur du ser på livet avgör vilken förmåga du har att hantera motgångar och att ta till vara på livets glädjeämnen - det är grunden i existentiell hälsa

På Diakonicentrum arbetar vi med existentiell hälsa utifrån WHO:s åtta aspekter grundade på enkätundersökningar om folkhälsa.

Vi använder forskare Cecilia Melders och metodutvecklare Lena Bergquists formuleringar av de åtta begreppen.

  • Harmoni och inre lugn
  • Upplevelse av sammanhang
  • Existentiell styrka och kraft
  • Tillit som livskraft
  • Meningen med livet
  • Upplevelse av helhet
  • Upplevelse av förundran
  • Förhoppning

På DC används samtalskorten som Lena Bergquist har utvecklat. Korten som heter ”Livsmod, livsglädje, livsmening” hjälper till att föra samtal om existentiella frågor.

Du kan läsa mer om korten här: https://www.sv.se/avdelningar/sv-vastmanland/forelasning-om-existentiell-halsa/

 

Under 2018 startades Forum för existentiell hälsa som är ett nätverk och forum för information, frågor, kompetenshöjning och nätverkande.

I nätverket ingår Svenska kyrkan Norrköping, Norrköpings kommun, Region Östergötland, näringslivet och privatpersoner. 

Några gånger per år inbjuder Diakonicentrum till föreläsningar och workshops. Vi har haft en samtalsgruppsledarutbildning tillsammans med Lena Bergquist och den återkommer med jämna mellanrum.

 

Under hösten 2019 startades för ungdomar och ungavuxna en Samtalsgrupp för ungdomar om existentiell hälsa. Målet är att en ny grupp startas. Är du intresserad? Kontakta Louise!

louise.thorenlagerlof@svenskakyrkan.se

 

 

Forum för existentiell hälsa

Vill du vara med i nätverket Forum för existentiell hälsa? Du får fortlöpande information och nyhetsbrev. Maila gärna till dc@svenskakyrkan.se 

Foto: Henrik Witt