Arbeta som volontär i Vintervärme - natt eller kväll

Vill du göra skillnad för någon som lever i utanförskap och som inte har någonstans att bo? Nu kan du anmäla ditt intresse för att hjälpa till som volontär. Gör skillnad på riktigt!

Vintervärmekvällar för natt- och kvällsvolontärer, 27 nov och 11 dec

Välkommen på utbildningskväll för dig som vill arbeta som natt- eller kvällsvolontär på Vintervärme. Vi går igenom de regler och rutiner som gäller och äter också mat tillsammans.

Vintervärme öppnar dörren för människor i Karlstad som riskerar att tvingas sova utomhus. De behöver komma in i värmen, få något i magen, ladda sin telefon och hämta kraft för att överleva natten. Det är otroligt påfrestande att leva utomhus när det är kallt. Det går inte att värja sig från kylan. Det går inte att vara trygg någonstans. Och det finns inga krafter över när morgonen kommer.

Genom att få sova varmt och tryggt kan de utan tak över huvudet få chans till återhämtning. Kroppen och själen får vila. Kläderna hinner torka. Kroppen kan bli lite renare. Magen mättare. För en natt kan du förändra deras verklighet.

Som Vintervärmes volontär gör detta möjligt. Du möter Vintervärmes gäster med värme och värdighet. Du får dela livet med människor du aldrig skulle träffat annars och höra otroliga livsberättelser. För en stund får du möjlighet att förgylla en utsatt människas tillvaro.

Alla volontärer i Vintervärme arbetar ideellt. Du får utbildning och handledning under projektets gång och ett intyg efteråt. 

 

Specialuppdrag: Natt/kvällsvolontär

På Vintervärme kommer det vintern 2024 att finnas en anställd varje natt. Men den kan inte jobba själv och volontärerna är därför de som gör att vi kan ha öppet. För att driva Vintervärme krävs 1-2 volontärer varje natt förutom den som är anställd. Planen är att Vintervärme ska vara öppet 1 januari till 2 april under vintern 2024.

Nattvolontär  20.00-08.00

Som nattvolontär är man vaken och tar emot de som ska sova och erbjuder kvällsmat. Volontärerna är sedan vakna hela natten och ska hålla ordning och stänga på morgonen.

Kvällsvolontär  20.00-23.30

Som kvällsvolontär är man med och tar emot de som ska sova och erbjuder kvällsmat. När kvällen lugnat sig och alla sover lämnar man nattboendet.

Vem söker vi?

Vi söker dig som är villig att ge av din tid för att hjälpa medmänniskor i nöd och som kan hjälpa till på natten.

Om du kan arbeta flera nätter är det bra - men det är inte nödvändigt. Det som är bra med att arbeta flera gånger är att vi då kan skapa kontinuitet för nattgästerna och trygghet för volontärerna.

Du behöver vara en öppen person som är van att hantera alla typer av människor. Du behöver vara trygg och vara bra på att lösa problem. Du samarbetar bra med andra volontärer och känner ansvar för ditt uppdrag.

Du finner det meningsfullt att hjälpa de mest utsatta i samhället och kan möta dem med värme och respekt.

Anmälan till Vintervärmekväll hittar du här.

Då får du informationen du behöver för att jobba som volontär på Vintervärme.

Ta kontakt!

Om du känner att detta är något för dig kan du ringa en av volontärsamordnarna nedan eller lämna dina uppgifter nedan så hör vi av oss.

Volontärsamordnare för Vintervärme
Anders Holz
Församlingspedagog och samordnare för Ungdomsbussen.
054-14 14 86, 076-766 14 86
anders.holz@svenskakyrkan.se

Skicka epost till Vintervärme

Om du vill ha kontakt med oss kan du också höra av dig på natverketvintervarme@gmail.com.

Volontärutbildning för Vintervärme, Stadsmissionen och Ungdomsbussen

NY UTBILDNING I FEBRUARI: Vill du vara med och göra skillnad för människor som lever i utsatthet i Karlstad? Genom denna utbildning får du verktygen du behöver för att arbeta som volontär på Nattboendet Vintervärme, Ungdomsbussen och Karlstads kyrkliga stadsmission.