Om pastoratet - församlingsinstruktion

Västra Frölunda pastorat ligger i västra Göteborg och består av Näset, Styrsö, Tynnered, Västra Frölunda och Älvsborgs församlingar. Läs den gemensamma församlingsinstruktionen här.

Om Västra Frölunda pastorat

Västra Frölunda pastorat bildades 1 januari 2018 och består av fem församlingar och elva kyrkor. Pastoratet har en kyrkoherde, Ingvild Fallegård, och ett kyrkoråd. Var och en av församlingarna har en församlingsherde.

De lokala församlingarna är utgångspunkten för det mesta av den kyrkliga verksamheten. Samverkan mellan församlingarna sker dock på flera områden, bland annat konfirmation och diakoni. Det finns också tre förskolor i pastoratet.

Pastoratet har också en gemensam expedition, vid Västra Frölunda kyrka, där man bland annat kan boka dop och andra kyrkliga handlingar.

Svenska kyrkan i västra Göteborg

Västra Frölunda pastorat vill vara en öppen, tydlig kyrka som på ett relevant sätt förmedlar evangeliet till alla människor, en kyrka som människor har en positiv relation till och känner glädje över att tillhöra. Kyrkans mål är att uppfylla syftet med Guds mission och delta i det pågående arbetet för befrielse och försoning. 

Himmel och hav – en kyrka att räkna med

Under 2024-2027 arbetar Västra Frölunda pastorat med tre prioriterade områden: hållbarhet, kontakt kyrka-skola och tillsammans är vi kyrka.

Kyrkans trovärdighet gentemot evangeliet och människor kräver att kyrkan är en tydlig samhällsröst och förebild i agerandet för en hållbar värld. Vi tar förvaltaruppdraget på största allvar. För att Svenska kyrkan också för kommande generationer ska kunna vara en kyrka att räkna med, arbetar vi aktivt för att bredda kontaktytan där vi möter unga. Varje församling arbetar också med frågor kring idealitet och samarbete för att säkra att det finns möjligheter för ännu fler att hitta sin plats i församlingslivet. Tillsammans är vi kyrka.

Läs mer i församlingsinstruktionen nedan. 

Församlingsinstruktion

Varje församling eller pastorat skall upprätta en församlingsinstruktion som är ett slags måldokument. Den innehåller bland annat en omvärldsanalys, en beskrivning av hur man jobbar med den grundläggande uppgiften (gudstjänst, diakoni, undervisning och mission) samt tre prioriterade områden. Församlingsinstruktionen är godkänd av kyrkoherde och kyrkofullmäktige och utfärdad av stiftets domkapitel.

Församlingsinstruktion för Västra Frölunda pastorat

Kyrkofullmäktige och kyrkoråd

Så styrs Västra Frölunda pastorat

Bli medlem

Att bli medlem i Svenska kyrkan innebär att du blir medlem i församlingen där du bor. I Västra Frölunda pastorat ingår fem församlingar. Se här vilken du tillhör!

Människor sitter runt ett bord med papper och pennor och diskuterar.

Lediga tjänster

Vill du jobba i Västra Frölunda pastorat? Här finns många olika spännande yrkesroller! På denna sida publicerar vi när vi har lediga tjänster.

Miljö och hållbarhet

Klimatkrisen är vår tids stora fråga. Det är inte bara en teknisk, ekonomisk och politisk fråga utan i högsta grad även en existentiell och andlig. Gud ger, i bibelns skapelseberättelser, ett särskilt uppdrag; att vårda, värna och ansvara för hela skapelsen.

Nyheter - på gång i kyrkan

Konserter, föredrag, vandringar och annat som inte händer var dag.

Övrigt

Mer om kristen tro, kyrkans arbete och pastoratets nyhetsbrev.

Dop, bröllop & begravning

Kyrkan finns där genom hela livet, från att välkomna ett barn in i Guds familj, välsigna äktenskapet till att stödja anhöriga i sorgen efter någon nära.

Aktiviteter

Var dag i kyrkor och församlingshem! Lek, samtal, gemenskap och musik - aktiviteter för alla åldrar.

Gudstjänst

Gudstjänsten är kyrkolivets centrum och hela församlingens gåva och ansvar. I kalendern finns information om tid och plats för veckans gudstjänster.

Råd och stöd - diakoni

Diakoni är kyrkans sociala omsorg och arbete. Mer information om vilket stöd du kan få, och kontaktvägar finns på denna sida.

Församlingsherdar

    Dörren till vänster är ingången till pastoratets expedition.

    Expeditionen - kontakta oss

    Västra Frölunda pastorats fem församlingar har en gemensam expeditionen. Här bokas dop, vigsel, begravning samt lokaluthyrningar. Vi svarar på frågor och försöker hjälpa dig med ditt ärende.