Någon att prata med

Alla kan vi hamna i lägen då livet känns tufft och man är ledsen, orolig eller rädd. Då kan det göra skillnad att få prata med någon. Här hittar du flera olika sätt att komma i kontakt med någon som lyssnar.

Du är alltid välkommen att höra av dig till oss i Torsby pastorat. Både prästerna och diakonimedarbetarna finns till för samtal. De har tystnadsplikt. Du hittar kontaktuppgifter till dem längre ner på den här sidan.

DU KAN OCKSÅ KONTAKTA:

Jourhavande präst

I tjänsten Jourhavande präst är det präster som svarar i telefon, som chattar och svarar på brev. Telefonjouren är öppen kl. 21.00-06.00 varje natt, chatten kl. 20.00-24.00. Du når Jourhavande präst via 112. Både präst och den som hör av sig är anonym. 
Här hittar du Jourhavande präst

Nätvandrarchatten

Du som är 12-25 år kan också vända dig till Nätvandrarchatten. Öppet måndag, torsdag och söndag kl. 19.00-22.00. Där kan du chatta om allt du funderar på, litet som stort. Det spelar ingen roll vilket kön du identifierar dig som, vilken religion eller tro du känner dig hemma i, eller om du inte tror på något eller någon alls.  De som chattar är personer som jobbar i Svenska kyrkan. Det kan vara musiker, pedagoger, diakoner, präster och andra. Alla har gått Nätvandrarutbildningen och blivit godkända Nätvandrare. Självklart har alla tystnadsplikt. Och du är helt anonym när du chattar.
Här hittar du Nätvandrarchatten

Kyrkans SOS

Kyrkans SOS är en kris- och samtalsjour inom Svenska kyrkan. Du kan ringa till SOS-telefonen på 0771-800 650 eller skriva till den digitala SOS-brevlådan. SOS-telefonen har öppet vardagar kl. 13.00-21.00 och lördag-söndag-helgdagar kl. 16.00-21.00. SOS-brevlådan är tillgänglig dygnet runt, med svar inom 72 timmar. De som svarar i samtalsjouren är volontärer, utvalda och utbildade för uppgiften. Alla har tystnadsplikt och du kan vara anonym.
Här hittar du Kyrkans SOS

Regnbågslinjen

Regnbågslinjen riktar sig till dig som definierar dig inom HBTQI-spektrumet, och till anhöriga, närstående och allierade till HBTQI-personer. En stödlinje dit du kan ringa eller skriva när du behöver dela din livssituation med någon. Telefonen är öppen tisdagar och torsdagar kl. 18.00-21.00 och nås på 0770-55 00 10. Skriva kan du göra när du vill. Volontärerna som svarar är HBTQI-personer som är utvalda och utbildade för att möta dig där du befinner dig.
Här hittar du Regnbågslinjen

Kyrkans Familjerådgivning i Göteborg

Familjerådgivning är till för par och familjer med samlevnadsproblem. Ring och beställ tid på telefonnummer 031-15 53 50, telefontid måndag-torsdag
kl. 09.00-10.00.
Här hittar du mer information om Kyrkans familjerådgivning i Göteborg 

Stadsmissionens Unga forum

Unga forum vänder sig till dig som är 16-25 år. Organisationen arbetar hälsofrämjande med målsättning att du ska få behålla och öka din fysiska och psykiska hälsa, våga drömma och arbeta för att nå några av dina mål. Utgångspunkten är att du som är ung själv är expert på din situation.
Stadsmissionens Unga forum hemsida

Själavårdssamtal

Ett själavårdssamtal kan ske öga mot öga i ett rum, via telefon, e-post, chatt eller kanske brev. Själavård är en del av kyrkans omsorgsarbete och finns med i mycket av det som sker i kyrkan; till exempel i gudstjänster, vid dop, vigslar och begravningar. Och också i möte med konfirmander, vid besök på sjukhus och vid hembesök.

Enskild själavård

När man pratar enskilt (är i samma rum, via telefon, internet eller skriver brev) med en präst eller diakon kallas det enskild själavård. Ibland är det själavårdande samtalet mer förebyggande, ibland sker själavården när det är kris, och ibland innebär själavård andlig vägledning. Själavård har alltid funnits i den kristna kyrkan. Förr handlade det ofta om bikt som innebär att man bekänner sin synd och skuld och får ta emot Guds förlåtelse. Bikten är än idag en möjlighet i Svenska kyrkan för den som önskar.

För prästen och diakonen är tron på Gud en självklar grund i själavårdssamtalet. För den som söker en präst eller diakon för samtal behöver dock tron inte vara självklar eller ens finnas.

Tystnadsplikt

Både diakon och präst har tystnadsplikt om det som sägs under ett enskilt själavårdssamtal. Eftersom bikten, att ta emot bekännelsen (och räcka Guds förlåtelse) är ett av prästens uppdrag så har prästen en strängare tystnadsplikt som kallas absolut tystnadsplikt.

Kontakta Torsby pastorat

Expeditionen är öppen för besök och telefonsamtal måndag och fredag klockan 09.00-12.00 och torsdag 13.00-16.00.
Kyrkogårdsexpeditionen är öppen fredag klockan 09.00-12.00. 
E-post besvaras även utanför öppettiderna.

E-post: torsby.pastorat@svenskakyrkan.se

Telefon: 0303-20 68 40

Adress: Torsby 170, 442 73 KÄRNA
Hitta via Google Maps 

Leva vidare-grupp

Varje människas sorg är unik, men det kan vara en hjälp att få dela sina tankar och erfarenheter med andra som är i en liknande situation. Här i Torsby pastorat finns det samtalsgrupper för dig som förlorat en livskamrat. Läs mer här.

På Kungälvs sjukhus finns Sjukhuskyrkan:

Någon håller en äldre persons hand.

Sjukhuskyrkan

Sjukhuskyrkan finns för dig som är patient, anhörig eller personal på Kungälvs sjukhus. Tillsammans med oss kan du få dela dina tankar och frågor.