CRD 10 år - Krister Stendahl Memorial Lecture - Stilla rum på Karolinska
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Foto: Wikimedia commons
Tänd ett ljus...

”Det är bättre att tända ett ljus än att förbanna mörkret” säger ordspråket, och den här hösten har behovet att tända ljus känts extra starkt. Dådet i Pittsburgh var en påminnelse om hur starkt antisemitismen är på frammarsch. Man brukar säga att judarna är som ”kanariefågeln i gruvan” – de är de första som drabbas av det som sedan slår mot andra. Men i USA har judar kunnat känna sig säkrare än i de flesta andra länder, därför är det illavarslande när det som tidigare drabbat afroamerikaner och muslimer också slår mot dem. Att förövaren kallade sig kristen är ett memento för kyrkorna, vilket jag skrev om på vår blogg efter dådet.
Antisemitiska, antimuslimska och allmänt främlingsfientliga krafter växer sig starkare i Europa och i vårt land. I Lund har hus som tillhör personer med judisk identitet brunnit, muslimska kvinnor som bär sjal attackeras på gatan, just nu pågår rättegången mot de pojkar som mördade Gheorghe "Gica" Hortolomei-Lupu i Huskvarna i somras.
Men det finns också de som tänder ljus, bildligt och bokstavligt. I Pittsburgh samlades ett tusental människor till en havdala utanför synagogan dagen efter attacken – den ritual då man tänder ljus för att symbolisera att sabbaten är över och vardagen tar vid. I många av våra religiösa traditioner spelar ljuständning en viktig symbolisk roll. För några veckor sedan anordnade hinduiska organisationer Diwalifirande på Mynttorget, med medverkan av bl a Interreligiösa Rådet i Stockholm genom ordföranden Bahman Tofighian. Diwali är en av de största indiska högtiderna, då ljus tänds som symboliserar det eviga och andliga hos människan.
Och nu sammanfaller de första dagarna i chanukka och advent – de judiska och kristna högtiderna som förknippas med ljuständning. Symboliken för chanukka känns särskilt viktig att lyfta i denna tid: det handlar om miraklet med oljan i lamporna i templet som bara borde ha räckt i en dag, men som räckte i åtta dagar – så lång tid som behövdes för att få fram ny olja. I sin ledare i senaste numret av Judisk krönika skriver Anneli Rådestad om en tolkning av berättelsen som säger att det verkliga miraklet inte var att oljan räckte, utan att judarna tände lamporna fast de inte hade några garantier att oljan skulle räcka.
Låt oss alltså tända ljus utan garantier för att det ska fortsätta brinna – i tron att lågan trots allt ska leva vidare och ge hopp åt någon medmänniska, i denna chanukka- och adventsvecka, och varje vecka hela året!

Helene Egnell
 
DETTA HAR HÄNT
Centrum för religionsdialog har firat 10 år!

Så här glada var vi, Helene och Sofia, när vi fick ha 10-årskalas med våra vänner den 13 september. Många av dem vi samarbetat med genom åren kom och gratulerade, och biskop Eva inledde firandet med ett anförande där hon sade:
- Grattis till oss alla idag. Centrum för religionsdialog är något som vi alla är delar av. ingen är gäst och ingen är främling. Vänner är vi alla. för att vi har många perspektiv gemensamma och en livsviktig handling som binder oss samman. Vi är bönens människor. Vi kan be på olika sätt, med olika ord, till en Gud som har lika många namn som vi är människor här och ändå så många fler. bönen är det kitt som håller oss samman.
Läs mer om våra tio år och se bilder från vårt 10-årskalas här.
 
 
Vi mötte nordiska kollegor
 
"Ritualer och religionsmöte - när religionsmötet flyttar in i kyrkorummet" var temat för den sjunde konferensen för medarbetare i de nordiska folkkyrkorna där vi tillsammans reflekterar över de utmaningar det mångreligiösa samhället ställer oss inför.
I år handlade det alltså om de möten med människor av olika tro som allt oftare sker vid dop, vigsel, begravning, skolgudstjänster m fl gudstjänster. Människor förälskar sig över religionsgränserna, allt fler barn växer upp med två religiösa tillhörigheter - vilka utmaningar ställer det de religiösa samfunden inför?
Läs mer om konferensen på vår blogg!
 
Paula Fredriksen var årets Stendahlföreläsare
 
Professor Paula Fredriksen är kanske den föreläsare som stått närmast Krister Stendahl. Hon såg honom som sin mentor och har i sin forskning om Augustinus och Paulus följt i hans fotspår.
I antiken var även monoteisterna polyteister. Tack vare den ”praktiska pluralism” där man respekterade varandras gudar kunde man leva i fred sida vid sida. Det var i korthet Paula Fredriksens tes när hon gav årets Krister Stendahl Memorial Lecture, den tionde i ordningen.

Läs mer på vår blogg om årets föreläsning. Där finns även länk till en videoinspelning av föreläsningen..
 
Foto: Helene Egnell
Rum för stillhet invigt
 
Vi hade glädjen att få närvara när Rum för stillhet invigdes på Nya Karolinska sjukhuset i Solna den 15 november. Det blev en fin dag som inleddes med en interreligiös ceremoni där texter och böner från kristen, muslimsk och buddhistisk tradition ledsgades av musik på ney-flöjt.
Sjukhusets personal inbjöds till en föreläs-ning om existentiell hälsa av Cecilia Melder, åtföljt av ett panelsamtal med judisk, muslimsk, buddhistisk och kristen medverkan som leddes av Helene Egnell.
 
VI TIPSAR
 
Guds Hus 10 år
Guds Hus i Fisksätra bjuder in oss till 10 årsfirande!
Helgen 2-3 februari kommer mycket spännande att hända. Mer information kommer på Guds Hus hemsida!
.
 
PÅ GÅNG...
TEOLOGISK FÖRDJUPNING
Te och teologi

Te och teologi är ett forum där vi träffas för teologisk fördjupning och reflektion kring olika ämnen. En inbjuden föreläsare inleder träffen och sedan får vi samtala över en kopp te (eller kaffe).
Det blir tre tillfällen under våren. Träffarna är fristående. Delta i så många du vill.

22 januari kl. 15-17 Profetisk predikanAnna Norrby
21 februari kl. 09-11 Diakoni som teologi - Ninna Edgardh
26 mars kl. 15-17 Stendahl; respektera människan och människosonenJesper Svartvik

Anmäl dig här!
 
7 FEBRUARI
World interfaith harmony week

Första veckan i februari varje år infaller World Interfaith Harmony Week. Detta uppmärksammar interreligiöst Fredsforum med ett program torsdag 7 februari. Programmet är inte klart, men mer information kommer på Interreligiöst Fredsforums Facebooksida och Centrum för religionsdialogs hemsida.
 
KURS
Allt du velat veta om islam men inte vågat fråga

Vi hör så mycket om islam och vi undrar vad som egentligen är sant. Hur viktigt är det att klä sig på ett visst sätt, eller att få ha böneutrop? Vad står det egentligen i Koranen? Ska det verkligen vara nödvändigt att omskära pojkar?
 
Nu har du chans att få svar på dina frågor av imam Mohammad Muslim Eneborg. Vi träffas fyra gånger, för att hinna skapa ett tryggt rum där svåra frågor kan ställas, men där vi också kan dela något av trons innersida med varandra. En av träffarna blir i Ayshamoskén vid S:t Eriksplan, som Mohammad förestår, de övriga på Centrum för religionsdialog, Skolhuset, Kammakargatan 13.
Kursen vänder sig till medarbetare i Stockholms stift.
Vi träffas i Centrum för religionsdialogs lokaler, Kammakargatan 13, 14 februari kl 13-16, 14 mars kl 13-16, 28 mars kl 13-15 (studiebesök i Aysha-moskén) och 11 april kl 13-16.
Avgift: 500 kronor.
Anmälan senast 6 februari på Kursanmälan Stockholms stift.
 
STUDIECIRKEL
Scriptural reasoning


Är du troende och definierar dig som kvinna? Tycker du det är intressant att träffa kvinnor av annan religion än din egen? Är du nyfiken på att upptäcka din och andras heliga skrifter?
Välkommen till vår studiecirkel i Scriptural Reasoning!
Scriptural Reasoning är en texttolkningstradition som under 1990-talet utvecklades i den engelska universitetsmiljön. Pionjärerna insåg snart potentialen denna metod kan ha för interreligiösa samtal och förståelse, varför den har spridits över hela världen.

Tillsammans träffas vi fem gånger under vintern och skapar en gränsöverskridande mötesplats för nya tankar, diskussion och systerskap. Med utgångspunkt i de olika texterna kommer vi att diskutera aktuella frågor som påverkar oss i våra liv. Temat på våra träffar beslutar vi gemensamt från gång till gång.
Träffarna äger rum 14, 28 januari, 18 februari, 18 mars och 8 april klockan 17:30-19.30 i Centrum för religionsdialogs lokaler i Skolhuset, Kammakargatan 13.
Detta är ett samarbete mellan Centrum för religionsdialog, Myndigheten för stöd till trossamfund och Ibn Rushd.

Anmälan senast 6 januari till
samia.elamri@ibnrushd.se.
Vi bjuder på fika, anmäl specialkost. Studiecirkeln är kostnadsfri.
 
Foto: Helene Egnell
30 MARS
Vandring för vänskap

Freden börjar med dig och mig. När vi går en bit på vägen tillsammans. När vi berättar för varandra något om den väg som fört oss hit, till den plats där vi möts. När vi delar minnen av platser vi passerar på vår vandring, och de associationer de ger oss. Då blir vi människor för varandra, bortom etiketter i form av religion och andra grupptillhörigheter, men med de berättelser och värderingar som gör oss till dem vi är.  Därför vandrar vi för vänskap.
Välkommen att vandra med oss! Mer information om tid och plats kommer!
 
Tala väl!
Vår uppskattade predikoblogg Tala väl går nu in på andra årgången. Bloggens syfte är att hjälpa predikanter att med Krister Stendahls ord ”sjunga sin sång till Jesus utan att förtala de andra”.
Du hittar bloggens startsida här!
Delar av arbetsgruppen kring Tala väl i arbete.
 
Kom och botanisera i vårt bibliotek

Centrum för religionsdialogs lokaler finns ett litet specialbibliotek inriktat på religionsdialog, religionsteologi, litteratur om världsreligionerna samt närliggande ämnen. Biblioteket inrymmer ett tusental titlar – främst tryckta böcker men även artiklar, utbildningsmaterial och dokumentärfilm. Större delen av beståndet utgörs av material på svenska och engelska.
Malin Norrby, tidigare verksam vid Centrum för religionsdialog och utbildad bibliotekarie har skapat en katalog som ligger tillgänglig på nätet genom katalogtjänsten LibraryThing. Man kan söka på författare, titel och på ämnesord. Nyinköpta böcker läggs in kontinuerligt och ett urval av nyförvärven kommer också att presenteras kort på Centrum för religionsdialogs blogg.

Lån från biblioteket sker efter överenskommelse.
Kontakta
Helene Egnell, e-post: helene.egnell@svenskakyrkan.se
Här hittar du bibliotektskatalogen.