Ett dop i en kyrka. En kvinna med sin man bakom sig, håller barnet i famnen. En manlig präst håller barnets hand.
Foto: Jesper Wahlström /Ikon

Bra att veta inför dop

Dopet är en fest då vi firar att den som döps blir en del i Guds stora familj – den världsvida kyrkan. Dopet kan göras väldigt enkelt, med få förberedelser om man vill eller som en stor fest med hela släkten närvarande. Här hittar du praktisk information inför dopgudstjänsten.

Hur gör jag för att boka tid för dop?

Du kontaktar expeditionen (kontaktuppgifter nedan) eller bokar in ditt önskade tillfälle via webben: Boka dop via hemsidan.

Hur går dopet till?

Dopet firas i söndagens gudstjänst eller vid särskild dopgudstjänst i anslutning till ordinarie gudstjänst. När du bokat tid för dopet tar den ansvarige prästen kontakt för att boka tid för dopsamtal. 

Vad gör man på dopsamtalet?

Före dopet får familjen alltid träffa prästen som ska döpa barnet. Då pratar man om dopets innebörd och pratar om vad som ska hända i dopgudstjänsten. Kanske har ni önskemål om någon psalm eller sång i samband med dopet, kanske vill ni att någon läser ett bibelord eller en dikt. Välj gärna faddrar, det är ett viktigt uppdrag och faddern ska själv vara döpt.

Vem ska vi välja som fadder?

Att vara fadder är något av ett hedersuppdrag. Fadder kan också kallas gudmor/gudfar. Att vara fadder innebär att känna lite extra ansvar för sitt gudbarn, ge kärlek och omsorg och vara en förebild. Men att vara fadder är också en gåva, att få vara nära och följa barnet. Man kan ha en eller flera faddrar. Någon särskild åldersgräns finns inte men faddern måste vara döpt. Det kan vara klokt att välja faddrar som familjen har god kontakt med – nära vänner eller släktingar - och att tänka igenom beslutet. Det är svårt att ”ta bort” fadderskapet i efterhand. 

Vad kostar det?

Dopet kostar inget. Det är en gåva från Gud. Dopet kräver inte heller att föräldrarna är medlemmar i Svenska kyrkan.

Får inte barnet något namn om det inte döps?

Det är en vanlig missuppfattning att barnet får sitt namn vid dopet. Men namnet anmäls till Skatteverket och har inte med själva dopet att göra. Prästen frågar efter barnets namn, men dopet är ingen namngivningsakt. Namnet nämns för att påminna om att dopet är något personligt, det gäller just denna människas liv. Dopet är alltid en relation mellan Gud och den som döps.

Vi har ingen dopklänning. Hur gör vi då?

Det finns dopklänning att låna av Torsby pastorat. Det finns också rosa och blå band till. Hör av dig till expeditionen om du vill låna dopklänning. Det går också lika bra att döpas i vanliga kläder.

Musik i dopgudstjänsten

Du/ni är välkomna med önskemål om psalmer och eventuell annan musik när du/ni träffar prästen för dopsamtal. Kanske vill någon av dina/era vänner sjunga eller spela något under dopet? Om du/ni vill ha förslag på musik går det bra att kontakta någon av församlingens musiker som gärna hjälper till.
Du/ni kan också hitta inspiration från Spotifylistan Psalmer till dop.

Måste man ha fest efteråt?

Det är dopet som är det viktiga. Det är den stora gåvan från Gud till ert barn. Men många vill också passa på att fira denna stora händelse tillsammans med nära och kära. Kanske är det också första gången som alla träffas tillsammans efter barnets födelse. Om gästerna är många kan det vara praktiskt att låna församlingshemmet. Det är gratis i samband med dop och bokas på expeditionen.

Det blev inte av att vårt barn döptes som bebis.
Nu har det gått några år. Är det för sent då?

Det är aldrig för sent att döpas! Det går jättebra att döpa även barn som ”springer omkring”. Ett lite äldre barn deltar förstås också i dopsamtalet och får vara med och prata om vad som ska hända.

Kontakta Torsby pastorat

Expeditionen är öppen för besök och telefonsamtal måndag och fredag klockan 09.00-12.00 och torsdag 13.00-16.00.
Kyrkogårdsexpeditionen är öppen fredag klockan 09.00-12.00. 
E-post besvaras även utanför öppettiderna.

E-post: torsby.pastorat@svenskakyrkan.se

Telefon: 0303-20 68 40

Adress: Torsby 170, 442 73 KÄRNA
Hitta via Google Maps 

Allt om dopet – läs på Svenska kyrkans gemensamma sidor

En glad dopfamilj, faddrar och präst står långt fram i kyrkan.

Barndop

Dopet är en vacker tradition som kan samla familj, släkt och vänner. Men det är också en högtidsstund. Alla som är samlade får lyssna till Guds löfte om kärlek och omsorg om barnet.

Prästen håller sin hand på en konfirmands huvud när hon döps.

Att döpas som konfirmand

Om du inte döptes som barn, kan du ändå bli konfirmand. Under konfirmandtiden blir du erbjuden att döpas.

En vuxen man döps.

Att döpas som vuxen

Om du inte blivit döpt som barn kan du döpas som ung eller vuxen.

En liten flicka i famnen på sin fadder, en ung man.

Fadder

Vid barndop är det ofta faddern som bär barnet fram till dopet. Det är också vanligt att faddern medverkar vid dopet med exempelvis ljuständning eller textläsning.

En bebis med nyckelpigor på kläderna ligger på mage på golvet.

Rätt att döpa ett barn

Många föräldrar vill fira att de har fått barn och väljer att döpa det. Men en del frågar sig om det är rätt – borde inte barnet själv få bestämma?