Kvinna i randig tröja ler mot kameran.
Foto: Ewa Almqvist /Ikon

Ingrid le Roux prisas på Svenska Hjältar-galan

Nyhet Publicerad Ändrad

Läkaren Ingrid le Roux tilldelas priset Årets Livsgärning för sitt livslånga arbete med hälsovård till utsatta kvinnor och barn i Sydafrikas kåkstäder.

För över 40 år sedan sändes den svenska läkaren Ingrid le Roux ut av Svenska kyrkan till Kapstaden. Där upplevde hon på nära håll hur våld, förtryck och fattigdom slår undan möjligheterna till trygghet. Tillsammans med några lokala hälsoarbetare startade hon i slutet av 1970-talet organisationen Philani – som betyder att bli frisk – för att ge hälsovård till kvinnor och barn i en kåkstad utanför Kapstaden.

Philani jobbar med mentormammor, det vill säga kvinnor som själva levt ett utsatt liv med barn i kåkstäderna. Genom projektet får de lön och utbildning, så att de kan vara ett stöd för andra mödrar som saknar socialt skyddsnät. Idag omfattas ungefär 13 000 mammor och barn av projektet.

Ingrid får priset med motiveringen:
Ingrid är en hjälte för att hon under 40 år fört en kamp för att hjälpa de mest utsatta kvinnorna och barnen i Sydafrikas fattigaste och farligaste områden.

- Årets livsgärning är ett otroligt välförtjänt pris för Ingrid le Roux! Hennes livsgärning, Mentormamma-projektet, har bidragit till bättre livsvillkor för väldigt många utsatta mödrar och barn, i Sydafrikas townships. Projektet har också minskat barnadödligheten - och nu sprids arbetsmodellen till fler länder. Jag gläds verkligen med Ingrid, säger Erik Lysén, chef för Svenska kyrkans internationella arbete.

Svenska Hjältar-galan sänds den 17 december kl 20.00 på TV3.

Livsviktiga hembesök av mentormammor

Var femte sekund dör ett barn som inte hunnit fylla fem år. Act Svenska kyrkan stödjer mentormammor som söker upp barnfamiljer i utsatta områden för att utbilda i frågor om hygien, nutrition, vaccination, familjeplanering och rätten till sin egen kropp.