Foto: Håkan Svensson

Ingelstorps kyrka

Ingelstorps nuvarande kyrka ersatte en medeltida kyrka som ansågs för liten.

Ända sedan 1100-talet har det stått en kyrka på samma plats i Ingelstorp. Den ursprungliga kyrkan var en liten, romansk stenkyrka. Men på senare delen av 1800-talet höjdes röster om att kyrkan var för liten och i för dåligt skick. Den nuvarande kyrkan ritades av Albert Törnqvist och byggdes 1872-1874. Det berättas att den nya kyrkan byggdes ovanpå den gamla kyrkan som användes som byggnadsställning. Därefter revs den gamla kyrkan. Den nya kyrkan är byggd i gotisk stil med spetsiga valvbågar och fönster.

Gravstenarna som stod på byggplatsen tog de anhöriga hand om. De hamnade i trädgårdar och som trappsteg i byn.

Från Rasmusson i Köpenhamn beställdes en kopia av Thorvaldsens berömda Kristusstaty som idag pryder altaret.

Dopfunten skulpterades kring år 1200 och är utsmyckad med bladrankor på cuppan och lejon på foten. Den har fått stå kvar inne i den nya kyrkan. Många andra inventarier från den gamla kyrkan togs till vara och blev sedermera lagda på ett loft i tornet på den nya kyrkan.

År 2012 beslöt kyrkorådet att titta närmare på de gamla inventarierna. Det som hittades i tornet fick en varsam rengöring och behandling av experter och idag kan mycket av den gamla kyrkans inventarier beskådas inne i den nya kyrkan där de fått sin plats. Här finns bl.a. den gamla predikstolen, vackert målade läktarbröstningar och statyer på evangelisterna; allt från 16- och 1700-talet. I kyrkan finns utförlig information om inventarierna.