Kärlek i juletid ur ett familjerådgivarperspektiv

I juletid går tankarna till allt fint vi ska ha tillsammans, all tid vi äntligen kan tillbringa tillsammans, all kärlek vi ska visa och vi ska få. Vad händer om det inte blir så? Här kan du läsa Svenska kyrkans familjerådgivares hälsning inför julledigheten.

Kärlek är ju bland det underbaraste som finns men det kan också vara förödande och sårande eftersom man är sårbar.

Kärlek kännetecknas av en vilja att ge villkorslöst till någon eller något. Ett exempel är föräldrars kärlek till sina barn. Ett annat är den känsla som två människor känner för varandra som innehåller en både fysisk och psykisk attraktion.

Vi behöver alla trygghet, support, förståelse och bekräftelse. Till viss del kan vi få det i en nära vänskapsrelation. Men i en parrelation tänker vi att det ska vara bestående, något som alltid finns där och vi ska kunna lita på varandra i medgång och i motgång. Att även ha sin bästa vän som kärlekspartner känns ofta extra tryggt.

Kärleken behöver tas om hand året om, dag för dag.

I juletid går tankarna till allt fint vi ska ha tillsammans, all tid vi äntligen kan tillbringa tillsammans, all kärlek vi ska visa och vi ska få. Julen är så speciell med julberättelser, sagor och glädje. Julen ger ljus och hopp i tillvaron. Det ligger magi i luften.

Vi har dock så många krav på oss att julen måste bli så lyckad, inget får gå fel, alla måste vara nöjda. Det är så många som önskar och behöver oss.

Så står vi där sönderstressade när själva julafton kommer och orkar kanske inte ens glädjas åt alla våra ansträngningar. Vi hinner och orkar inte besöka alla släktingar som förväntar sig att vi kommer, precis som vi gjort alla jular. Julefriden har lyst med sin frånvaro eller bara uppenbarat sig korta stunder.

En möjlig kärlekshandling är att våga börja prata om att bryta mönster och fråga sig vad vi egentligen vill. Är det möjligt att släppa maktkampen eller mäta vem som är mest älskad utifrån var man firar jul. Att helt öppet prata med sina anhöriga om vad det viktigaste med julen är och så hitta en lösning utifrån det.

Det kan se så olika ut vad man vill och behöver.

  • Barnfamiljen kanske behöver att barnen får vara navet och att andra är välkomna hem till dem
  • Bonusfamiljen kanske behöver dela på sig för att alla ska må bra
  • Mor- och farföräldrar kanske kan bjuda in till julfirande någon annan av juldagarna
  • Vi kanske kan fira jul på en helt ny plats, t. ex. i fjällen eller utomlands
  • Vi kanske kan fira jul i närmaste kyrka i gemenskap med andra

Våga lyssna på ert hjärta och vad er kärlek för både barn och partner behöver.

Kärlek till er alla!

God jul!

/Familjerådgivarna

Fråga familjerådgivarna om relationer!

Svenska kyrkans familjerådgivare Mats Ekerbring, Jeanette Vogt och Anna Kling svarar på dina frågor om relationer.

Svenska kyrkans individ- och familjerådgivning

Svenska kyrkans individ- och familjerådgivning i Örebro erbjuder samtalsbehandling med familjer, par och enskilda med fokus på relationer.

Bli medlem!

Välkommen att bli medlem i Svenska kyrkan Örebro pastorat. Det gäller både om du vill bli medlem för första gången eller om du tidigare varit medlem och vill bli det igen.

Svenska kyrkans individ- och familjerådgivning

Svenska kyrkans individ- och familjerådgivning
Telefon:
019-15 45 45
E-post: orebro.individ-familjeradgivning@svenskakyrkan.se

Besöksadress
Storgatan 27 B
703 63 Örebro
Hitta hit