Östra Tollstads kyrkogård, grindar in till kyrkogården.
Foto: L Nilsson

Östra Tollstad kyrkogård

Gå en rundtur på Östra Tollstads kyrkogård och kyrkan. Tryck på helskärm den fyrkantiga rutan som blinkar. För att återgå tryck på esc.

Kyrkogården har en rektangulär planform i nord/sydlig riktning. På kyrkogården låg Östra Tollstad medeltida kyrka. Den revs i samband med att en ny kyrka uppfördes 250 m sydväst om kyrkogården. Kyrkogården har dock varit i fortsatt bruk hela tiden. Huvudgrindarna i söder är smidda järngrindar.

Gravtradition 
I kyrkogårdens nordöstra hörn står en gravhäll från 1680 uppställd. Intill står tre prästvårdar av kalksten. Här finns även en stor grusgrav omgärdad av ett smidesstaket och med två stora kors i svart, polerad granit. I norr finns enstaka grusgravar med stenram och i södra delen en grusgrav med smidesstaket. I kv E finns en del mindre gravvårdar som står på den f d ”allmänna linjen”, bl a ett träkors över socknens siste fattighjon. Titlar på gravvårdar säger en del om näringsliv och social struktur i en socken. I Östra Tollstad dominerar titeln ”lantbrukare”.

Minnessten
På kyrkogården finns en minnessten över den medeltida kyrkan.

Kontakt kyrkogårdar Skänninge och delar av vifolka

Kyrkogårdarna i Skänninge församling samt Veta, Viby, Östra Tollstad och Herrberga

Lagbas Tommy Gustavsson
tommy.gustavsson@svenskakyrkan.se
Tel 0142-827 23
Besöksadress: Munkstigen 1, Skänninge

Kyrkogårdsexpedition 0142-552 10
folkungabygden.kyrkogard@svenskakyrkan.se

 

En gravsten berättar

Här finns en samling av berättelserna bakom några av kyrkogårdens gravstenar. Har du egna berättelser eller vet något om en grav hör gärna av dig till pastorsexp 0142-55206.

Östra Tollstad Kyrka

År 1885 stod den nuvarande kyrkan på plats och är byggd på en höjd 200 meter sydväst om kyrkogården