Händer i kyrkan

Page 1

Nr 5 december 2018 - februari 2019

Händer i Händer i kyrkan kyrkan

Teckenspråkigt arbete i Svenska kyrkan

Herrens nåd är var morgon ny


Foto: Pia Andersson

Foto: Miriam Arrebäck

...Kyrkskolan...

Vy över Nasaret.

En gata i Betlehem.

Betlehem & Nasaret Betlehem – när jag ser namnet Betlehem

särskilt mycket om Jesus uppväxt. Både Josef och Maria kommer enligt Lukas evangelium från Nasaret, det var där Maria fick sin bebådelse när ängeln Gabriel kom till henne och sa att hon skulle föda Guds son. I bibeln nämns fyra bröder bland annat Jakob och ett okänt antal systrar till Jesus.

känner jag värme i kroppen. Det är ett namn som jag hört varje jul hela min uppväxt. Jular som jag firat med min kära familj, då vi läste julevangeliet (Lukas evangelium 2:1-20) om hur Jesus föddes i Betlehem i ett stall. Namnet Betlehem ger mig en känsla av trygghet i en familj, Jesus familj startade ju där. Josef och Maria vandrade till Betlehem i Judeen för att skattskriva sig. Idag skulle vi kalla det för att gå till folkbokföringen och ingen skulle behöva gå till en annan plats. I Betlehem fanns ingen värdshusplats kvar att bo på så därför sov de i ett stall, bland djuren. För oss har detta nästan blivit lite romantiskt med en ko och en åsna runt Jesus födelse. Så idylliskt var det nog inte att föda i ett stall!

Också i Lukas evangelium kan vi läsa om hur Jesus i början av sin gärning läser ur skrifterna i synagogan i Nasaret. Folket jublar men vill också att Jesus ska göra liknande under som han gjort i grannstaden Kafarnaum.

Idag har Nasaret ungefär 64 200 invånare. Staden ligger på randen av ett berg och syns på långt håll från slätten. Nasaret är den största arabiska staden i Israel, majoriteten av invånarna är araber men 30 % av araberna är kristna. Ett turistmål är en väldigt stor basilika (en sorts kyrka) på platsen man tror att Josef och Maria bodde.

Betlehem har också en ännu mörkare sida: Kung Herodes fick veta av de tre vise männen att en kung hade blivit född. Eftersom de tre vise männen inte vände tillbaka och berättade var Jesus föddes någonstans beslutade Herodes att döda alla nyfödda judiska gossebarn i Betlehem. Därför står det i Matteus evangelium 2:18: ”... Rakel begråter sina barn, hon låter inte trösta sig, ty de finns inte mer.”

Beata Sandell

Nasaret – här växte Jesus upp med föräldrar och syskon. Dock hade de flytt till Egypten först eftersom Herodes var ute efter Jesus liv. Eftersom Jesus pappa Josef var snickare så gissar man att Jesus fick lära sig det yrket, men det står inte

Foto: Pia Andersson

Idag finns Rakels grav kvar utanför Betlehem, eftersom Rakel var fru till Jakob räknas hon som anmoder till alla judiska barn. Betlehem ligger också kvar och där finns födelsekyrkan byggd för att minnas Jesu födelse. Det bor idag ungefär 40 000 människor i Betlehem. Tyvärr går också muren mellan israelitiskt och palestinskt område genom staden. Liksom förr finns här både sorg och glädje.

2

Jesu födelseplats i födelsekyrkan i Betlehem.


Foto: Magnus Aronson/Ikon

...tema Nåd...

Nåd Skapelsen, hela jorden, med dess växter och djur har Gud gett oss av nåd. Hela tiden fortsätter livet att levas, blommorna att blomma, djur föds växer upp och barn föds och växer och vi alla lär oss nya saker. Det är Guds gåva till oss, av nåd, att få liv och utveckling.

Nåd ett ord som du kanske inte tecknar eller skriver så ofta i din vardag. Ordet nåd används både i kyrkan och i samhället utanför kyrkan. I samhället kan det handla om att godkännas av någon, att det straff man fått blir mindre eller att man säger Ers Nåd till en kung.

Gud har ett generöst synsätt till oss

I kyrkan handlar ordet nåd om Guds godhet

människor, ger oss liv, ger oss möjlighet att ha relationer, att känna kärlek, lära oss nya saker och utvecklas.

och kärlek. Vi människor vill göra bra saker, leva ett liv där vi försöker göra rätt. Det är inte alltid lätt och det blir inte alltid som man önskar och vill och det kan bli fel. Gud har stor omsorg om oss fast det går fel och ger oss sin kärlek och omsorg av nåd, helt gratis som en gåva!

Kanske är det då så, att vi av tacksamhet,

kan göra bra saker under våra liv och ta hand om varandra och jorden. Gud vill att vi använder vår fria vilja till att leva ett bra liv, som ett TACK för allt vi fått, för välsignelse och frälsning, för att Jesus levt och dött för vår skull.

Nåd finns som ord i både det gamla och det

nya testamentet. I det gamla testamentet kan ordet betyda ”kärlek” och ”barmhärtighet” och i det nya testamentet kan det betyda en ”gåva”.

Vi får tacka för livet, för att solen går upp imorgon igen och av nåd får vi en ny dag!

Vi alla har fötts till livet, fått livet som en gåva, av nåd. Ja, helt gratis utan att vi har behövt göra något tillbaka till Gud eller till vår mamma och pappa som fött oss.

Pernilla Folebo

Händer i kyrkan utges av: Samtliga Svenska kyrkans 13 stifts teckenspråkiga verksamheter Ansvarig utgivare: Camilla Lans camilla.lans@svenskakyrkan.se Material skickas till: handerikyrkan@svenskakyrkan.se Händer i kyrkan, Jessica Lindberg, Växjö stift, Box 527, 351 06 Växjö Manusstopp: 7 januari 2019. Nästa nummer utkommer i omkring den 15 februari 2019 Omslagsbild: Beata Sandell Bibeltexter ur Bibel 2000. © Svenska Bibelsällskapet Har du flyttat? Kom ihåg att meddela oss din nya adress 3


Foto: Åsa Grönberg

...dÖVAS DAG...

1600 personer deltog i Dövas dag Jag hann knappt kliva av rulltrappan innan kramkarusellen snurrades igång i biljetthallen i Silja terminals övervåning. Hur mår du? Allt bra? Bra med jobbet i Småland och en massa andra frågor… Överallt i terminalen, i varenda vrå och skrymsle var det fullt med glada och förväntningsfulla människor som stod och tecknade. Jag skulle tro att de få hörande, icke teckenspråkiga, kände sig villrådiga och vilsna när de fick se så många döva på en och samma gång.

tekniska innovationer. Självklart var Svenska kyrkan och Dövas Afrikamission också med och visade upp sina verksamheter. På kvällen var det en hel del på programmet som en musikkonsert på teckenspråk, tävlingar och uppträdande av lokala förmågor.

En gudstjänst på teckenspråk avslutade traditionsenligt Dövas dag på söndagsmorgonen. Temat var Frälsarkransen och dess innebörd och betydelse. Barbro Lilja Brattgård och Johan S Wisser deltog tillsammans med några andra aktiva inför ett femtiotal gudstjänstdeltagare.

Väl inne i båten tog jag ”glasburkhissen”

upp till 11:e våningen där jag har min hytt. Från hissen såg jag promenaden där nere på däck 7 helt igenproppad av en stor del av de 1600 deltagarna som var med och firade Dövas dagar samtidigt som Stockholms Dövas Förening fyller 150 år.

Nästa Dövas dag hålls i Visby 20-22/9 2019. När man summerar helgen kan man bara skriva att det var en fantastisk helg på dövas villkor, något som vi aldrig fått uppleva någon annanstans. Mitt enkla men djupt kända tack till arrangörerna! Anita Hellöre

Sveriges Dövas Riksförbunds, Förbundet

Sveriges Dövblindas och Sveriges Dövas Ungdomsförbunds medlemmar åkte också med och firade dessa dagar. Det fanns drygt 90-talet tolkar som gick omkring i orangea hattar och tolkade där det behövdes. Helt underbart att bara sitta där och beställa vad man vill och sedan förvänta sig att maten kommer på bordet precis som man vill ha den! Det fanns även ett fint program för barnen i Sagolandet, på teckenspråk.

Översta raden fr vä: Lördagens utställning. Barbro Lilja Brattgård och Åsa Grönberg representerade Svenska kyrkan och berättade om kyrkans teckenspråkiga verksamhet. Gudstjänst på söndagen. Ca 50 döva deltog. Johan S Wisser var en av de som ledde gudstjänsten. Undre raden fr vä: ”Huvudgatan” på båten. Här fanns affärer, pubar och caféer. Och en stor banderoll visade att detta var Dövas Dag! Alla åldrar var representerade på Dövas dag. Lördagskvällens stora uppträdande: Signmark show! Sånt drag det var!

Båten anlände Helsingfors lördagsmorgon

och utanför terminalen väntade ett antal döva finlandssvenskar på grupper som var sugna på sightseeing till fots. Under tiden var ett 50-tal aktörer samlade i båtens för på 6:e våningen och ställde ut sina produkter och informationsmaterial medan några andra företag demonstrerade olika 4


Foto: Barbro Lilja Brattgård

Foto: Barbro Lilja Brattgård

...Glimtar från stiften...

Krucifixet på altaret i Leksands kyrka.

Att känna strålglansen runt Gud är stort.

Att känna det andra ser och hör

En lördag i oktober gavs personer med

övriga kyrkobyggnaden är viktigt. Planen var att vi skulle hinna med hela kyrkorummet och alla liturgiska kläder och dessutom kyrksilvret. Det kunde jag ha räknat ut med min högra lilltå att vi inte skulle hinna med. Nu blir det ytterligare ett tillfälle i januari 2019. Då ska vi sätta, om inte tänderna, så i alla fall händerna, i kyrkans textilier och undersöka alla detaljer på gamla kalkar och ljusstakar. Det blir en dag att se fram emot. Barbro Lilja Brattgård

dövblindhet ett eget tillfälle att i lugn och ro få känna på allt intressant i Leksands kyrka.

Det hela startade med att kyrkvärden Kersti Jobs Björklöf visade en modell av Leksands kyrka. Denna dag fick modellen ett helt nytt användningsområde. Att vara synskadad och få känna på kyrkans väggar på modellen och få veta hur stor lökkupolen är i förhållande till den

Foto: Ingrid E.del Castillo

Mottagning av ny kyrkoherde

Det var premiär för teckenspråkskören under ledning av Maja Hellöre.

En gråmulen söndag, den 11 november, tog

bra. Kyrkorummet lystes upp av alla färggranna folkdräkter, av biskopen, diakoner och präster som var liturgiskt klädda. Under högmässan var det premiär för Teckenspråkskören och redan innan kören började sjunga applåderade församlingen. Många upplevde hur körens lugna och målande teckenspråk talade in i allas hjärtan.

Leksands pastorat tillsammans med biskopen i Västerås stift, Mikael Mogren emot sin nya kyrkoherde Christina Engqvist. Christina har tidigare varit kyrkoherde i Högalids församling i Stockholms stift.

Teckenspråkskören samlades i god tid innan högmässan startade och övade under ledning av Maja Hellöre. Samtidigt övade barnkören och dessförinnan hade Leksands kyrkokör sjungit upp sig. Hörande värmde upp sina röster och döva sina händer.

Christina tackade alla för det fina mottagande hon fått i pastoratet. Efter högmässan bjöd församlingen på tunnbrödsrulle, morotskaka och gott kaffe. Barbro Lilja Brattgård

Kyrkan var nästan fullsatt och alla döva satt tillsammans längst fram i kyrkan för att kunna se 5


...Vi finns på nätet!

Här hittar du oss på nätet Hemsidor

Bloggar

Göteborgs stift: www.svenskakyrkan.se/goteborgsstift Minoritetsspråk - Teckenspråk

Växjö stift: www.kyrkteckenivaxjostift.blogspot.se Uppsala stift: https://blogg.svenskakyrkan.se/ teckensprakuppsalastift/

Härnösands stift: www.svenskakyrkan.se/harnosandsstift/ teckensprak

Gävle pastorat: http://blogg.svenskakyrkan.se Kyrka på teckenspråk i Gävle

Karlstads stift: www.svenskakyrkan.se/karlstadsstift/teckensprak

Facebook

Linköpings stift: www.svenskakyrkan.se/linkopingsstift Det här gör Linköpings stift – Minoritetsspråk – Teckenspråkigt arbete

Härnösands stift: Teckenspråkig verksamhet i Härnösands stift

Göteborgs stift: Svenska kyrkans teckenspråkiga arbetet i Göteborgs stift

Finspångs församling: www.svenskakyrkan.se/finspang/dovkyrkan

Karlstads stift: https://www.facebook.com/ karlstadsstift/

Luleå stift: www.svenskakyrkan.se/luleastift/teckensprak

Lunds stift: Teckenspråkig kyrka i Lunds stift Luleå stift: Teckenspråk Luleå stift (öppen grupp)

Lunds stift: www.svenskakyrkan.se/lundsstift Det här gör vi i Lunds stift - Teckenspråk och hörselfrågor

Strängnäs stift: Svenska kyrkans Teckenspråkiga Arbete i Strängnäs stift

Skara stift: www.svenskakyrkan.se/skarastift Meny - Kyrka på teckenspråk

Uppsala stift: Teckenspråk i Svenska kyrkan i Gävle och Uppsala

Stockholms stift: www.svenskakyrkan.se/stockholmsstift/ teckensprak

Växjö stift: Svenska kyrkans teckenspråkiga verksamhet i Växjö stift Teckenspråkig ung i kyrkan: Teckenspråkig ung i kyrkan

Strängnäs stift: www.svenskakyrkan.se/strangnasstift/teckensprak

Instagram

Uppsala stift: www.svenskakyrkan.se/uppsalastift På andra språk - Teckenspråk

Göteborgs stift: svktspigbg Härnösands stift: infotecken

Svenska kyrkan i Gävle: www.svenskakyrkan.se/gavle - Kyrka på Teckenspråk

Uppsala stift: teckenuppsalastift teckenspraksvenskakyrkangavle

Visby stift: www.svenskakyrkan.se/visbystift

Svenska kyrkans Youtubekonto & Vimeo

Västerås stift: www.svenskakyrkan.se/vasterasstift Växjö stift: www.svenskakyrkan.se/vaxjostift Verksamhet - Dövkyrkan

Här finns en länk till de teckenspråkiga filmer som Svenska kyrkan har producerat:

Nationell nivå: www.svenskakyrkan.se Meny - Teckenspråk i övre vänstra hörnet

https://www.youtube.com/playlist?list=PLcH6ndQq LI8ohm5s9LjfQWJbq8enRsqQ4 https://vimeo.com/album/4241436 6


Foto: Barbro Lilja Brattgård

Foto: Åsa Grönberg

Foto: Åsa Grönberg

Foto: Barbro Lilja Brattgård

...Glimtar från stiften...

Överst: En ängel skapad av ett barns händer. Underst: Aimee förklarar hur hon tänkte då hon gjorde ett lövlejon.

Överst: Lilla äppelutställningen. Underst: Full rulle i köket!

Stora äppeldagen i Leksand

Ingrid Marie, James Grieve, Sävstaholm

ett föredrag om äpplets historia. Efter gudstjänst och ett rejält föredrag mättade vi våra hungriga magar med korv och bröd och… just det… äppeldricka.

är välkända äppelsorter i vårt land. Äpplet uppmärksammas sedan några år tillbaka med en egen dag, alltid en söndag i september månad. I Leksand ordnade vi Stora äppeldagen i S:t Persgården den 30/9.

Maja Hellöre ansvarade för dagens pyssel där hon utgick från alla de vackra löv som träden bjuder på i början av hösten. I köket hjälptes ett gäng åt att baka äppelmuffins och medan muffinsen svalnade avslutade vi dagen med en god äppelkaka med vaniljsås. Barbro Lilja Brattgård

Vi inledde med gudstjänst och använde för första gången Frälsarkransen i form av klotljus i vår förbön. Så var det dags för Olle Ridelius, som kan allt som är värt att veta om äpplen, att hålla

En frälsarkrans som lyser upp hösten En fredag i oktober träffades en grupp döva i Köpings kyrka för att fira mässa. Det var vår teckenspråkiga präst, Barbro Lilja Brattgård, som ledde mässan.

I förbönen samlades vi runt frälsarkran-

Foto: Privat

sens vackra ljus. Varje pärla tändes och en kort bön fokuserade på just den pärlans betydelse. Till sist var alla frälsarkransens ljus tända och strålade ut värme och kärlek. En värme som fanns kvar i oss, när vi sedan gick över till församlingshemmet för att äta soppa och fortsätta våra samtal. Åsa Grönberg 7


...Familjenytt...

Foto: Privat

Alexander döptes den 22 september 2018 i Ekhagskyrkan i Jönköping. Föräldrar är Emma och Jimmy. Storasystrarna heter Rebecka och Alice. Faddrar är Niklas, Carina och Jenny (saknas på bilden). Präst: Nina Palmgren.

Lördagen den 29 september 2018 döptes Paige Hilja Joy i Åhls kyrka. Föräldrar är Mattias och Maja Hellöre. Faddrar är Helena Bergström och Erik Olsson (förhinder att närvara vid dopet). Paiges syskon från vänster: Aprilia, Tristan, Juliana, Aimee och Elise. Präst Barbro Lilja Brattgård.

Den 20 oktober 2018 döptes Minea Viola Irma Arvidsson i Närkes Kils kyrka. Föräldrarna heter Johanna Björkqvist och Mikael Arvidsson. Fadder: Fredrik Arvidsson. Alice Arvidsson hjälpte till att hälla vatten i dopfunten. Präst Daniel Keber.

Foto: Privat

Foto: Agneta Wisser

Foto: Privat

Döpta

Söndagen den 28 oktober 2018 döptes systrarna Sofia och Angela i Hällestads kyrka. Föräldrarna heter Yessica Andersson och Hugo Hellström. Edona Marberg är fadder till Angela och Daniel Nises är fadder till Sofia. Präst Barbro Lilja Brattgård. 8


...Familjenytt...

Foto: Daniel Keber

Lördagen den 22 september 2018 firades en dubbelhögtid i Ekeby kyrka. Erika Skarstedt och Patrick Persson vigdes först, sedan döptes deras gemensamma dotter Evia Frida Johanna Persson. Präst Daniel Keber och diakon Pernilla Folebo ledde högtiden på teckenspråk och svenska parallellt.

Helena Gräsberg och Tony Ljung vigdes den 22 september 2018 i Stadsparken i Örebro av präst Daniel Keber.

Avlidna

Elsa Backlund, Grycksbo, avled den 1 september 2018. Elsa blev 77 år. Sonja Jönsson, Malmö, avled den 16 september 2018. Sonja blev 97 år. Foto: Gustaf Hellsing/Ikon

Foto: Daniel Keber

Vigda

Åke Andersson, Tibro, avled den 24 september 2018. Åke blev 88 år. Stig Samuelsson, Malmö, avled den 9 november 2018. Stig blev 81 år. 9


...Frågesport...

Foto: Johan Nilsson

Vi önskar er en fridfull jul!

Rätt svar på frågesporten i nr 4 2018

Vi säger

GRATTIS TILL VINNARNA i frågesporten i Händer i kyrkan nr 4 2018:

1. Temat i förra tidningen var Förlåtelse 2. Döva från Gävle besökte Rättviks kyrka under sitt besök i Dalarna. 3. Tågutflykten döva från Växjö gjorde, var i Småland. 4. På Kinnekullegården togs gruppbilden på lägerdeltagarna. 5. Dramagruppen spelade ett drama om Liknelsen om det förlorade myntet. 6. Olle Sigrén är intresserad av fiske. 7. Maria Morris Nilssons bok heter: ”Det kan bli bättre” 8. Viktor heter pojken som döptes i Hultsfreds kyrka. 9. Dövprästen som för 50 år sedan arbetade i Härnösand hette Ivar Svennas 10. I syndabekännelsen får vi förlåtelse för alla våra synder.

Anders Wetterskog, Fagersta Kurt Lindfors, Segeltorp Heide Persson, Örebro Tommy Svensson, Åkarp Solveig Götherström, Lidingö

En liten vinst kommer med posten…

10


...Frågesport...

Frågesport! Du hittar svaren på alla frågor i det här numret av Händer i kyrkan. Vi drar 5 vinnare bland de som skickar in rätt svar. Dessa får varsin liten vinst med posten. Vinnarna presenteras i nästa nummer av Händer i kyrkan. Skicka in dina svar senast den 1/2 2019 till: Åsa Grönberg, Västerås stift, Box 7, 721 03 VÄSTERÅS. Eller skicka via sms: 070-378 61 80 eller e-post: asa.gronberg@svenskakyrkan.se

Lycka till! 1. 1. Vilket är temat i denna tidning? 1. Hopp X. Hälsa

2. Nåd

Frågesport nr 5 2018! Ringa in rätt svar, klipp ur talongen eller skriv av den och skicka in den.

2. I vilken församling är döve Markus Wiktorsson vaktmästare? 1. I Masthuggs förs. X. I Nikolai förs. 2. I Luleå domkyrkoförs. 3. Vilken välkänd text finns att läsa i Lukas evangeliet 2:1-20? 1. Julevangeliet X. Jesu lidande och död 2. Kristi himmelsfärd 4. Söndag 29 sept döptes Paige i Åhls kyrka. Alla hennes syskon deltog vid dopet. Hur många syskon har Paige? 1. 3 syskon X. 4 syskon 2. 5 syskon 5. Vi firar Jesu födelse vid jul, men var föddes Jesus? 1. Betlehem X. Nasaret 2. Jerusalem 6. En lördag i oktober erbjöds en guidning av Leksands kyrka, till en speciell målgrupp. Vilken? 1. Döva från andra länder X. Personer med dövblindhet 2. Döva barn 7. Döva från Strängnäs stift och Karlstads har tillsammans gjort ett besök på ett museum och såg konst av en känd konstnär. Vad heter konstnären? 1. Lasse Åberg X. Elsa Celsing 2. Lars Lerin 8. I år var Dövas dag på en kryssningsbåt till Helsingfors. Ungefär hur många döva deltog i Dövas dag? 1. 1000 X. 1400 2. 1600

Lycka till!

1. 1

x

2

2. 1

x

2

3. 1

x

2

4. 1

x

2

5. 1

x

2

6. 1

x

2

7. 1

x

2

8. 1

x

2

9. 1

x

2

10. 1

x

2

Namn:

9. ”Gudstjänst på teckenspråk - Deaf worship” var temat på årets IEWGkonferens. Många döva och hörande från olika länder, som arbetar i kyrkan, deltog i konferensen. Var hölls konferensen? 1. I Tyskland X. I Norge 2. I Sverige

10. På sista sidan kan vi läsa om det grekiska ordet ”Eukaristi”. Vad betyder det? 1. Tacksamhet & glädje X. Hälsa & måltid 2. Framgång & pengar 11

___________________________ Adress:

___________________________ ___________________________


Foto: Emmy Lindgren

Foto: Maria Blixt

...Glimtar från stiften...

Överst till vä: Wilda tecknar psalm 21, Måne och sol. Överst till hö: Alla samlade i Karlstad domkyrka. Underst till vä: I väntan på guiden på museet. Underst till hö: Carina tecknar nattvardspoesin.

Träff över stiftsgränserna Den 8 september fick vi i Karlstad stift besök

Ted Jonsson. Wilda Stridh tecknade psalm 21 Måne och Sol och Carina Hermansson tecknade vackert nattvardspoesin.

av vänner från Örebro, Strängnäs stift. Vi var trettio personer som träffades på Lars Lerins museum på sandgrund i Karlstad. Där började vi med att fika och umgås med alla gamla vänner innan vi fick en guidad tur runt museet. Guiden Robert berättade om olika tekniker som Lars använder och visade oss olika tavlor, det var spännande att se.

Efter mässan gick vi vidare till Scandic där vi åt buffé till lunch. När vi alla var mätta och belåtna åkte vi hem igen. Tack för denna dag. Emmy Lindgren

Efter museet gick vi till Karlstad Domkyrka där vi firade mässa på teckenspråk. På altaret hade vi ett snyggt egensnidat kors av trä, gjort av

Har du flyttat?

Vill du boka dop, vigsel, begravning eller bikt?

Kom ihåg att meddela din nya adress, så du inte missar något nummer av Händer i kyrkan!

Kontakta prästen i ditt område kontaktuppgifter hittar du på sidan 22-23

Kontaktuppgift hittar du på sidan 3 12


...Intervju...

Markus är vaktmästare i kyrkan Hej, Markus! Vem är du? - Jag är Marcus Wiktorsson. Hur kom det sig att du började att jobba som vaktmästare i Nikolai församling i Örebro? - Jag började att arbetsträna som vaktmästare på Sollidens kursgård. Dom fick stänga för renovering i 7 månader och då börjar jag att jobba i Nikolai församling. Foto: Privat

Vad får du göra som vaktmästare? - Som vaktmästare är jag med och förbereder för gudstjänster och andra aktiviteter i S:t Nicolai kyrka. Och tar ansvar för ljud, ljus och kyrkans inventarier.

Marcus Wiktorsson i Örebro. - Som döv kan jag aldrig lära mig att höra men som hörande kan man försöka att lära sig teckenspråk och att använda det så mycket som möjligt i mötet med mig och andra som är döva.

Vad tycker du är roligast att göra? - Det roligaste att göra är att träffa många olika människor. Vad tycker du är svårast att göra? - Det svåraste att göra är att svara på frågor som besökare ställer om S:t Nicolai kyrkans historia.

”Det roligaste att göra är att träffa många olika människor.”

Vad tycker du att du har lärt dig av att jobba som vaktmästare i Nikolai församling i Örebro? - Att jobba som vaktmästare i Nikolai församling har lärt mig S:t Nicolai kyrkans historia.

Vad behöver man ha för kompetenser för att klara av Marcus arbetet bra som vaktmästare? Vad tror du att Nikolai - Man behöver vara församling i Örebro har lärt sig av att du som döv serviceinriktad och kunna ta egna initiativ och ha har funnits med i arbetet som vaktmästare? en god problemlösningsförmåga. - Jag tror att Nikolai församling i Örebro har lärt Hur tycker du att det är att jobba som en döv sig att dövhet inte behöver vara ett hinder för att vaktmästare i Svenska kyrkans svenskspråkiga sköta sitt jobb som vaktmästare i kyrkan. arbete? Hjärtligt tack för intervjun! =) Och för att du - Jag får träffa många teckenspråkiga på min finns. Du är mycket uppskattad av både det arbetsplats. Och försöker även att lära många svenskspråkiga och teckenspråkiga arbetet i svenskspråkiga mitt modersmål teckenspråk. Svenska kyrkan i Nikolai församling i Örebro. Har du några tips att ge till Svenska kyrkan Intervjuare Gun Carlzon kring att vara en döv anställd i en svenskspråkig församling? 13


Foto: Thomas Kold

...IEWG...

Många av de 185 deltagarna på konferensen om gudstjänst på teckenspråk i Niederhausen samlade.

Deaf worship gudstjänst på teckenspråk! Under 5 dagar i oktober samlades 185

levande. Det är ett sånt levande språk för den är ju så mycket mer än bara teckenspråk.

deltagare döva och hörande på ett konferenshotell i Niederhausen nära Frankfurt i Tyskland. Under dessa härliga dagar tog vi del av föredrag, deltog i intressanta workshops, lärde känna döva från många olika länder. De båda organisationerna IEWG och DAFEK arrangerade konferensen med stor framgång. Här följer några tankar från några svenska deltagare:

Döva och teckenspråkiga är ett visuellt folk där ord, gester, poesi, psalmer, mimik, gestaltning, kroppsspråk är synlig, kännbart och upplevs. I och med att det är synligt blir det också att Gudstjänsten bör/ska vara utformat visuellt helt och hållet - från början till slut på teckenspråk!

I en av workshopen diskuterade man hur man ska förmedla bibeltexter till döva/teckenspråkiga. Det nämndes att bibeltextstycket bör ha ett sammanhang före och efter och att man skulle fokusera på innehållet sammanfattningsvis och förmedla det. Det som aldrig sades var att det ligger ett ansvar i den personen som ska tolka texten och ”översätta” den visuellt, att det blir en korrekt tolkning så det inte blir helt fel tolkning av en bibeltext och tas ur sitt sammanhang.

Sofie Strid, du är prästkandidat från

Göteborg. Vad tar du med dig hem från dagarna i Tyskland? - Det som var inspirerande med IEWGkonferensen är de olika sätten att göra Gudstjänst, hur kan döva vara delaktig i Gudstjänsten på olika sätt som givare och mottagare? Hur kan bibelns ord och berättelser nå ut till döva att ta till sig på ett bra sätt?

I en annan workshop fanns det möjlighet för oss blivande döva präst och pastors studerande få träffas och byta erfarenheter om vår

Jag kom på mig själv flera gånger tänka att Bibeln och Gudstjänst på teckenspråk är så 14


...IEWG...

Emma Jakobsson, teckenspråkig präst i

studiesituation. I den gruppen var vi just då, 7 personer från olika länder. Gemensamma nämnare är krångel med teckenspråkstolkar i studierna, eller utomstående press ”När blir du färdig?” eller attityden mot döva studenter som flera av oss nämnde. Att ha vetskap om att man inte är ensam i sin situation känns skönt och motiverar mig nu att göra sista sluttampen på min utbildning.

Göteborgs stift. Vad tog du med dig hem från konferensen? -Jag deltog i en workshop som handlade om att visa och använda fotografier och bildspel i gudstjänsten, att de kan utgöra underlag för samtal, predikan och meditation, med olika tema. När jag kom hem och vi hade berättelsen om när Jesus bjöd hem sig själv till Sackaios, fick temat för bilderna vara ”glädje”. Det var inspirerande och inbjudande till samtal, tycker jag.

Johan S Wisser, teckenspråkig präst

i Härnösands stift. Hur hade du det under konferensen? - Jag ledde en workshop och den handlade om bön. Bön kan vara ordlös och tyst. En suck, en tanke, en in- eller utandning. Bön kan vara osorterade tankar, huller om buller eller formulerad med ord. Gamla ord, nya ord. Vi samtalade och berättade för varandra hur vi ber i gudstjänsten som kan vara lite speciellt i teckenspråkiga gudstjänster.

Foto: Thomas Kold

Utöver bilderna, tog jag med mig den frimodighet i uttryck som gruppen av pastorer från Kenya hade. De gjorde ett drama utifrån liknelsen om den barmhärtige Samariern, som de hade utarbetat utifrån den kontext som de själva lever i. Detta att utgå från sin egen situation i berättandet, kändes viktigt. Dessutom dansade de en bön, och det var mycket vackert och ett starkt tilltal. På konferensen möttes kristna från många olika länder. Gemensamt var dövas tro på Jesus. Det blev givande och stärkande också för min kristna tro. Vi kan mötas från olika kulturer och dela gemenskap och stötta varandra i de olika utmaningar som finns. Det var så många olika språk igång samtidigt, och det var lite spännande när man inte hade en aning om vilket språk som var bäst att använda med personen man hade intill sig.

Det var roligt och inspirerande att träffa och höra från andra länder hur dom brukar göra när dom leder bön i gudstjänsten. En del präster tillåter inte andra leda bön i gudstjänsten. Men det finns även andra länder som liksom vi i Sverige låter församlingen leda bönen. Som t.ex. kyrkvärd eller förbönsgruppen. Jag upplever och uppfattar att jag har lyckats inspirera andra och dom har tagit hem mina tankar och idéer och vi har bytt våra idéer också.

Faktaruta

Det var en för mig överraskande bra konferens med IEWG. Jag är nöjd och det var roligt att träffa andra från andra länder och bra workshops med många döva föreläsarna. Mycket skratt och sena nätter. Så ser jag fram emot att åka till nästa möte.

IEWG - International Ecumenical Working Group for deaf ministry, fritt översatt till svenska: Internationella arbetsgruppen för kyrkans arbete bland döva. www.deaf-iewg.org DAFEG - tyska arbetsgemenskapen för evangeliska kyrkans arbete bland döva. www.dafeg.de 15


Teckenspråkiga Mötesplatser Med reservation för ev. ändringar

Onsd 30/1 Göteborg Repslagaregården kl 11.00 Andakt Gemenskapsträff

Göteborgs stift Onsd 5/12 Göteborg Repslagargården kl 11.00 Luciafirande med gemenskapsträff Torsd 6/12

Halmstad Kärlekens kyrka kl 12.00 Julbord. OBS! Föranmälan till Camilla Lans Kostnad: 50kr

Falkenberg kyrkan kl 15.00 Julvandring Tolk är bokad

Månd 24/12 Göteborg Repslagargården Julafton! kl 13.00 fram till kvällen Föranmälan 50kr sista anmälningsdag 17/12 Mer info kommer genom våra andra kanaler Onsd 16/1

Göteborg Repet kl 18.00 Öppen gudstjänstverkstad tillfälle 1. Jan Herbst. Vi funderar kring hur vi uttrycker oss och hur vi gestaltar det med våra kroppar. I pausen äter vi en enklare måltid

Torsd 17/1

Halmstad Kärlekens kyrka kl 11.30 Gudstjänst Soppa

Sönd 27/1

Uddevalla Bäve kyrka kl 13.00 Nattvardsgudstjänst och kyrkkaffe

Falkenberg Kyrkans hus kl 18.30- 20.30 Andakt Temafika

Sönd 3/2

Göteborg Repslagargården kl 17.00 Nattvardsgudstjänst Enklare måltid efteråt

4-6 februari är personalen på studieresa i Uppsala

Onsd 12/12 Uddevalla Bäve kyrka kl 11.00 Andakt Gemenskapsträff Lörd 15/12

Torsd 31/1

Onsd 13/2

Göteborg Repslagaregården kl 11.00 eventuellt besök i judiska synagogan Mer information kommer när det är klart

Torsd 14/2

Halmstad Kärlekens kyrka kl 11.30 Gudstjänst Soppa

Under våren 2019 jobbar vi i Göteborg med att utveckla gudstjänstformen för vår verksamhet så vi behöver hjälp av er nyfikna. Har du någon idé om vad man kan göra i gudstjänsten, berätta för oss! Du är välkommen att vara med vid våra gudstjänstverkstadstillfällen och om du har lång resväg kan du få reseersättning.

Härnösands stift Lörd 8/12 16

Härnösand domkyrkans församlingsgården kl 13.00 – 16.00 Luciafest

Foto: Dan Kosmayer/Shutterstock

december 2018 - februari 2019


...mötesplatser...

Torsd 17/1 Härnösand domkyrkans barn- och ungdomslokaler kl 18.00 – 20.00 Kyrkans unga Sönd 20/1 Sundsvall Bosvejdans kyrka kl 11.00 Högmässa och kyrkkaffe

Finspång Mariagården kl 14.30 Gudstjänst med nattvard Fika

Sönd 17/2

Finspång Hårstorps serviceboende kl 14.30 Gudstjänst Nattvard Fika

Diakoniträff på tisdagar Varje tisdag med start den 22/2. Ceciliasalen kl 13.30-15.30 Ingen anmälan

Sönd 20/1 Härnösand domkyrkan kl 15.00 Högmässa och kyrkkaffe

Hultsfred – se Växjö stift

Lörd 26/1 Örnsköldsvik Gullängets kyrka kl 13.00 Högmässa och kyrkkaffe Onsd 30/1

Sönd 20/1

Luleå stift

Östersund Marielundskyrkan kl 11.00 Högmässa och lunch Anmäl dig till Johan S Wisser senast 28/1 för kunna beräkna antal till lunch

Torsd 14/2 Härnösand domkyrkans barn- och ungdomslokaler kl 18.00 – 20.00 Kyrkans unga Lörd 16/2 Örnsköldsvik Gullängets kyrka kl 13.00 Högmässa och kyrkkaffe

Luleå www.svenskakyrkan.se/luleastift/teckensprak Piteå & Skellefteå

Sönd 16/12 Piteå Öjeby kyrka kl 11.00 Tillsammansgudstjänst – gudstjänst på teckenspråk och talad svenska Anna Yttergren och Viktor Fredriksson Kyrkkaffe på församlingsgården Margretelund

Umeå

Sönd 2/12

Sönd 17/2 Sundsvall Bosvejdans kyrka kl 11.00 Högmässa och kyrkkaffe

Umeå Församlingsgården kl 12.30 Julpyssel och gröt

Torsd 6/12 Umeå Församlingsgården kl 17.00 Tacotorsdag Kontaktperson: Ulf Almqvist

Sönd 17/2 Härnösand domkyrkan kl 15.00 Högmässa och kyrkkaffe

Sönd 16/12 Umeå Församlingsgården kl 11.00. Gudstjänst Terminsavslutning Kontaktperson: Carina Sehlström Fred 25/1 Umeå Café Station kl 12.30 Teckenspråkscafé Kontaktperson: Carina Sehlström

Karlstads stift Fred 14/12 Säffle Säffle kyrka kl 15.15 Teckenspråksgudstjänst Lörd 15/12 Arvika Trefaldighetskyrkan kl 15.00 Teckenspråksgudstjänst Lörd 15/12 Degerfors församlingshemmet kl 10.00 Teckenspråksgudstjänst Sönd 16/12 Karlstad Vikenkyrkan kl 12.30 Teckenspråksgudstjänst

Torsd 31/1 Umeå Församlingsgården kl 18.00 föreläsning Lars Björklund ”Vad som ger livet hopp” Teckenspråkstolkas Kontaktperson: Carina Sehlström

Gudstjänster i januari-februari meddelas via brev. Vid frågor, kontakta Emmy Lindgren, se sid 22

Sönd 10/2

Umeå Församlingsgården kl 11.00 gudstjänst därefter kyrksoppa

Lörd 16/2 Umeå Café Station kl 12.30 Teckenspråkscafe Kontaktperson: Carina Sehlström

Linköpings stift Sönd 2/12 Finspång Risinge kyrka kl 11.00 1:a i Advent Teckenspråkstolkad gudstjänst Kaffe

Lunds stift Torsd 6/12 Helsingborg Elinebergskyrkan kl 12.00 Andakt med julspel och lunch Elinebergsskolans hörselklass medverkar. Anmälan till Kerstin senast 29/11

Onsd 19/12 Finspång Ceciliasalen kl 13.30 -15.30 Daglediga, pensionärsträff Terminsavslutning

17


...mötesplatser...

Tisd 11/12

Jämjö församlingshem kl 11.00 Kort andakt med julkaffe

Tisd 18/12

Hässleholms församlingshem kl 11.00 Kort andakt med julkaffe

Sönd 27/1 Högalidskyrkan Högmässa kl 11.00 Peter Sandin Teckenspråkstolkad Sönd 10/2 Sofia kyrka kl 18.00 Regnbågsmässan Eftermingel Teckenspråkstolkad

Torsd 20/12 Ängelholm Åvalla församlingshem kl 13.00 Kort andakt med julkaffe

Sönd 17/2 Högalidskyrkan Högmässa kl 11.00 Lena Ekberg, Eva Rubensson Teckenspråkstolkad

Onsd 26/12 Lunds Domkyrka kl 14.00 Julgudstjänst med fika på stiftskansliet

GÅLÖ CAFÉ - Högalids församling Här möts ungdomar och unga vuxna både med och utan behov av särskilt stöd. Första tisdagen varje månad kl 18.30–21.00. Inledning med gudstjänst. Efteråt aktiviteter och kostnadsfritt fika. Från 2019 byter vi dag till en onsdag/ månad. Mer information: Anders Marklund, förs. pedagog, sms: 073-981 43 15, anders.marklund@ svenskakyrkan.se

Lörd 5/1 Hässleholms ”Stora kyrka” kl 14.00 Julgudstjänst med fika i församlingshemmet Sönd 27/1

Kristianstads Heliga trefaldighetskyrkan kl 15.00 Gudstjänst med fika

Torsd 14/2

Helsingborgs Elinebergskyrkan kl 12.00 Andakt med sopplunch

Strängnäs stift

Andakter för boende på Dalen och Sparven: Dalen-Lindängelund torsdagar kl 14.30: 13/12 2018, 24/1 och 28/2 2019 Gråsparven-Lund fredagar kl 14:30: 14/12 2018, 25/1 och 1/3 2019

Nikolai prästgård, Nikolaigatan 8, Örebro

Söndagar

Teckenspråkig gudstjänst i S:t Nicolai kyrka i Örebro kl 14.00 2/12 2018. 13/1, 10/2, 10/3, 22/4 2019 Därefter i Nikolai prästgård kyrkfika 20 kr.

Skara stift

Teckenspråkskör 18/12 Grolanda kyrka kl 18.00 Om du vill vara med och teckna psalmer & sånger Mixxkörens traditionella julmusik, i teckenspråkig gudstjänst. Ebba Glasell, flöjt, Maria Jacov Kontaktperson Pernilla Folebo Börjesson, teckenspråkstolk Glöggservering efteråt

Tisdagar

Teckenspråkig gudstjänst i Fors kyrka i Eskilstuna kl 11.00 11/12 därefter lunch i Fors församlingshem 50 kr.

Stockholms stift Högalidskyrkan: Högalids kyrkväg, T-bana Hornstull, uppgång Högalidsparken, buss 66 mot Reimersholme.

Teckenspråkig julotta i S:t Nicolai kyrka i Örebro 25/12 kl 09.00 därefter i Nikolai prästgård kyrkfika 20 kr.

Sofia kyrka: Vitabergsparken 1, På toppen av Vita bergen, T-bana 17, 19, buss 2, 3, 66

Torsdagar

Sönd 2/12 Högalidskyrkan 1 sönd i advent Högmässa kl 11.00 församlingens präster och diakoner Teckenspråkstolkad

Teckenspråkig Babyträff i Nikolai prästgård kl 09.30-12.30 Avslutning 6/12 2018. Start 17/1 2019. Därefter 24/1, 31/1, 7/2, 14/2, 28/2, Obs! Stängt 21/2 ve. 8 p.g.a. sportlov Kontaktperson: Gun Carlzon

Sönd 9/12 Sofia kyrka kl 18.00 Regnbågsmässan Eftermingel Sopplunch i Nikolai prästgård Teckenspråkstolkad Soppa, smörgås, kaffe, kaka 60 kr kl 12.00-13.00 Avslutning 6/12 2018. Start 17/1 2019. Därefter Sönd 24/12 Högalidskyrkan Samling 24/1, 31/1, 7/2, 14/2, 28/2, Obs! Stängt 21/2 ve. 8 kring krubban kl 11.00 Joakim p.g.a. sportlov Kohls Teckenspråkstolkad 18


...mötesplatser...

Teckenspråkig samtalsgrupp Pilgrimens 7 nycklar i Nikolai prästgård kl 13.15-14.30 13/12 2018. 14/2. Kontaktperson: Pernilla Folebo

Västerås stift Lörd 1/12 Leksand S:t Persgården kl 10.00 Adventsgudstjänst kl 11.00 Kyrkoherden inleder Adventsförsäljning och pyssel Slut kl 14.00 Gröt, skinksmörgås 60 kr Kaffe, lussebulle, pepparkaka 30 kr

Fredagar

Tacomys för barn & deras vuxna i Nikolai prästgård kl 18.00-20.00 Avslutning 7/12 2018. Start 18/1 2019. Därefter 1/2, 15/2 Kostnad 25 kr per vuxen. Obs! endast för barn & deras vuxna! Teckenspråkig personal finns på plats Kontaktperson: Gun Carlzon

Sönd 2/12 Västerås Domkyrka kl 11.00 Gudstjänst första advent Julmarknad och kaffe på Kyrkbacksgården Åsa Grönberg tolkar

För mer kontaktuppgifter se sid 23

Uppsala stift Gävle Information om aktiviteter meddelas senare Sönd 2/12

Tisd 4/12

Hudiksvall S:t Jakobsgården kyrksalen kl 11.00 1:a advent Teckenspråkstolkad Gudstjänst för Sönd 9/12 hela familjen Kyrkkaffe Tisd 4/12 Uppsala Odinslund, Prästgårdsalen kl 13.00-15.00 Gemenskapsträff Månd 24/12 Fred 7/12 Uppsala Tunabergskyrkan kl 13.00 – ca 17.00 Julgudstjänst med enkelt julbord efteråt. Anmälan senast den Onsd 16/1 27 november Onsd 19/12 Uppsala Tunabergskyrkan kl 13.00-15.00 glöggmingel Enkelt samkväm med glögg & pepparkaka

Leksand S:t Persgården kl 17.00- 19.00 Kyrka på teckenspråk Lättare måltid Prova på att spela med dockor tillsammans med dockmakaren Jonas Forsberg Leksand S:t Persgården JULFEST kl 12.00-17.00 Julgudstjänst, bildspel, julmat, dessert, lotteri Anmälan till Åsa Grönberg Leksand Siljans konditori kl 11.30. Leksands församling och Siljans konditori bjuder på jullunch Leksand S:t Persgården kl 17.00- 19.00 Kyrka på teckenspråk Lättare måltid Julgransplundring

Lörd 19/1 Leksand kyrkan kl 10.00-13.00 Personer med dövblindhet lär känna kyrkan Kaffe, smörgås Fred 25/1 Uppsala Tunabergskyrkan kl 13.00 Anmälan senast 17/1 till Gudstjänst Kristina Nord 070-571 22 98 eller kristinanord@hotmail.com Tisd 29/1 Uppsala Odinslund, Prästgårdsalen kl 13.00-15.00 Gemenskapsträff Sönd 20/1 Falun S:t Stefans kapell kl 11.00 Mässa, grönsakssoppa, kaffe, Tisd 12/2 Uppsala Odinslund, Prästgårdsalen kaka 13.00-15.00 Gemenskapsträff Tisd 22/1 Leksand S:t Persgården kl 16.00-18.00 Teckenspråkiga barngruppen TeckenTassarna

Visby stift

Onsd 26/12 Visby Josefs kapell kl 13.00 Visuell Onsd 23/1 Leksand S:t Persgården kl 17.00- 19.00 Kyrka på teckenspråk mässa Kyrkkaffe Lättare måltid Lörd 9/2 Visby Domkyrkan kl 12.00 Visuell Sönd 27/1 Leksand kyrkan kl 13.00 Mässa, stiftsmässa Kyrkkaffe kaffe, smörgås 19


...Mötesplatser... Tisd 29/1 Leksand S:t Persgården kl Onsd 5/12 Emmaboda kyrkan kl 11.30 16.00-18.00 Teckenspråkiga Juldrama Lunch på restaurang barngruppen TeckenTassarna Självkostnadspris Anmälan senast 1/12 Onsd 30/1 Mora Andreasgården kl 12.00- 14.00 Gemenskapsträff och soppa Lörd 8/12 Hultsfred Kyrkan kl 11.00 Gudstjänst på teckenspråk och Onsd 30/1 Leksand S:t Persgården kl 17.00- svenska Kyrkkaffe i 19.00 Kyrka på teckenspråk församlingsgården Lättare måltid Vad är diakoni? Diakon Johanna Vinter berättar Sönd 9/12 Växjö Teleborgs kyrka kl 14.00 Luciagudstjänst tillsammans med Torsd 31/1 Djurås Himmilsgården kl 14.00- hörande Gröt och skinksmörgås 16.00 Gemenskapsträff Kaffe, 20 kr smörgås Sönd 16/12 Jönköping Ekhagskyrkan kl Lörd 2/2 Västerås Tomaskyrkan kl 9.30- 13.00 Adventsgudstjänst Gröt och 16.00 Gemenskapsdag med skinksmörgås Julpyssel 50 kr gudstjänst Anmälan till Åsa Grönberg Lörd 5/1 Hultsfred Församlingsgården kl 11.00 Grötlunch Samvaro Tisd 5/2 Leksand S:t Persgården kl 16.00-18.00 Teckenspråkiga Onsd 16/1 Madesjö Lunchträff kl 11.30 barngruppen TeckenTassarna Självkostnadspris Anmälan senast 14/1 Plats meddelas senare Onsd 6/2 Leksand S:t Persgården kl 17.00- 19.00 Kyrka på teckenspråk Sönd 20/1 Jönköping Ekhagskyrkan kl Lättare måltid 13.00 Gudstjänst med nattvard Kyrkkaffe 20 kr Tisd 12/2 Leksand S:t Persgården kl 16.00-18.00 Teckenspråkiga Torsd 24/1 Växjö Lunchträff kl 12.00 barngruppen TeckenTassarna Självkostnadspris Anmälan senast 22/1 Plats meddelas senare Onsd 13/2 Mora Andreasgården kl 12.00- 14.00 Mässa och soppa Tisd 29/1 Nässjö Mariagården Vardagsträff kl 11.00 Lunch 50 kr Anmälan Onsd 13/2 Leksand S:t Persgården kl 17.00- senast 28/1 19.00 Kyrka på teckenspråk Lättare måltid Se konsten på S:t Lörd 9/2 Hultsfred kyrkan kl 11.00 Persgården Kersti Jobs Björklöf Gudstjänst på teckenspråk och berättar svenska Semmelfest Torsd 14/2 Djurås Himmilsgården kl 14.00- 16.00 Gemenskapsträff Kaffe, smörgås

Sönd 10/2 Växjö Teleborgs kyrka kl 13.00 Gudstjänst med nattvard Kyrkkaffe 20 kr

Fred 15/2

Torsd 14/2

Kalmar Lunchträff kl 11.30 Självkostnadspris Anmälan senast 12/2 Plats meddelas senare

Sönd 17/2

Jönköping Ekhagskyrkan kl 13.00 Gudstjänst med nattvard Kyrkkaffe 20 kr

Köping S:t Olovsgården kl 13.00- 15.00 Gudstjänst, soppa, kaffe

Växjö stift

Torsd 29/11 Växjö kl 12.30 Lunchträff Självkostnadspris Anmälan senast 27/11 Plats meddelas senare Anmälan till Jessica eller Anita, se sid 23 Tisd 4/12

Nässjö Mariagården kl 11.00 Vardagsträff med lunch och juldrama 50 kr Anmälan före 1/12 20


Foto: Kerstin Dahl

...Glimtar från stiften...

Camilla gästade oss från Göteborgs stift!

Döva tecknade som vanligt med i psalmerna.

Maten var god med mycket grönt.

Tacksägelsegudstjänst i Ängelholm... Vi började gudstjänsten med att tre av

storhet också i den lilla kastanjen. Var och en fick en kastanj att känna och se på och uppleva med alla sinnen. Guds storhet i det lilla. Mikaeli kören sjöng fina tacksägelsesånger som översattes till teckenspråk av Marielle Trempenau.

våra medlemmar tände ljusen på altaret då kyrkklockorna började slå i St Mikaels kyrka.

Tacksägelsedagen innebär att kyrkan fylls med frukter, grönsaker, bakverk, sylter, sockar och mycket annat. Allt såldes i pausen innan kyrklunchen intogs. Över 6000 kr kom in till Aira sjukhus. Fantastiskt!

Under lunchen fick vi en liten föreläsning om St Mikaels EFS-projekt Aira sjukhus och sjuksköterskeskola i västra Etiopien som startade 2009.

Camilla Lans översatte bland annat vår

Kerstin Dahl

präst Sofies predikan till teckenspråk. Predikan levandegjordes genom att peka på skapelsens

Foto: Åsa Grönberg

... och i Falun

I år firade vi Tacksägelsedagen i en ny

döva som deltog i TV-gudstjänsten* och vi kände igen flera av dem. Framförallt kände vi igen prästen. Det var samma präst då som det var idag! Ni känner väl igen vår dövpräst Barbro Lilja Brattgård?

kyrka: St Stefans kapell i Falun. På altaret fanns traditionsenligt grönsaker, äpplen och rotsaker, för att tacka Gud för årets skörd. Efter gudstjänsten bjöd församlingen på smörgåstårta, kaffe och kaka.

För 20 år sedan spelade TV in en teckenspråkig

gudstjänst i just detta kapell. Vid kaffet såg vi TV-gudstjänsten tillsammans. Det var många

21

Åsa Grönberg * Du hittar TV-gudstjänsten på svt play. Sökord: gudstjänst teckenspråk. Från 1999.


...medarbetare...

Välkommen att kontakta oss! 1. Från vä: Ing-Marie, Kristina, Daniel, Gun, Pernilla, Emmy, Margareta, Antonio. 2. Åsa, Barbro, Jessica, Anita, Camilla L, Emma, Beata, Kerstin. 3. Martina, Gunnel, Anna, Annalena, Katarina, Carina, Malin, Akar, Johan.

Göteborgs stift

Linköpings stift

Emma Jacobsson, Präst 100% Mobil: 073-773 88 54 emma.jacobsson@svenskakyrkan.se

Antonio Silano, Pedagog antonio.silano@svenskakyrkan.se

Camilla Lans, Diakon 100% Mobil: 073-773 89 25 camilla.lans@svenskakyrkan.se

Annalena Norberg, Stiftsdiakon SMS/video: 070-190 25 17 annalena.norberg@svenskakyrkan.se

Teckenspråkigt arbete i Göteborgs stift, Carl Johans pastorat, Carl Johans kyrkoplan 1, 414 55 GÖTEBORG Besök: Repslagareg 5

Härnösands stift

Besöksadress: Universitetsbacken 1, Härnösand Postadress: Box 94, 871 22 Härnösand Johan S Wisser, präst 100% SMS: 0735-08 40 71 Skype: johanfs johan.s.wisser@svenskakyrkan.se Akar Holmgren, diakon 50% Tal/SMS: 0763-97 59 35 Skype: akar.holmgren akar.holmgren@svenskakyrkan.se

Karlstad stift

Box 186, 651 05 Karlstad Emmy Lindgren, prästkandidat, ca 20% emmy.lindgren@svenskakyrkan.se

Margareta Ridderborger, Präst i Finspång Mobil: 073-154 06 20 margareta.ridderborger@svenskakyrkan.se

Luleå stift

Malin Grönlund, Assistent i församlingsarbete Luleå Domkyrkoförsamling Telefon: 0920-26 49 39, 070-190 15 25 malin.gronlund@svenskakyrkan.se Katarina Häggmark, Diakon, Skellefteå pastorat SMS: 072-722 40 25 BT:svkteckensprakkatarina@ectalk.se katarina.haggmark@svenskakyrkan.se Anna Yttergren, Präst i Piteå 50% & Skellefteå 50% Videosamtal/sms: 070-169 67 01 anna.yttergren@svenskakyrkan.se Tal: 0911-27 41 11 Carina Sehlström, Diakoniassistent 50%,Umeå pastorat SMS: 072-539 10 68 BT/Txt: svkteckensprakcarina@ectalk.se carina.sehlstrom@svenskakyrkan.se

22


...medarbetare...

Johanna Forsgärde, Präst Umeå pastorat Föräldraledig sept 2018 - mars 2019

Visby stift

Lunds stift

Martina Åkeson Wollbo, Präst 10% Telefon: 0498-270 003 & Mobil: 0727-122 702 martina.akeson.wollbo@svenskakyrkan.se

Väskinde prästgård 622 75 Visby

Beata Sandell, Präst för teckenspråk och hörsel 80% Mobil: 0709-103 053 Bildtelefon: dovkyrkan@t-meeting.se beata.sandell@svenskakyrkan.se

Västerås stift

Box 7, 721 03 Västerås

Kerstin Dahl, diakonal verksamhet 20% Mobil: 0761-884 242 kerstin.dahl@live.se

Barbro Lilja Brattgård, Präst 100% Mobil: 070-288 68 21 Kyrkallén 23, 793 31 Leksand Skype: barlilja barbro.l.brattgard@svenskakyrkan.se

Skara stift

Box 173, 532 23 Skara Kontaktperson: Jacqueline Björnram jacqueline.bjornram@svenskakyrkan.se

Stockholms stift

Kontaktperson: Annica Timmerman annica.timmerman@svenskakyrkan.se

Åsa Grönberg, Stiftskonsulent 100% Mobil: 0703-786 180 asa.gronberg@svenskakyrkan.se

Växjö stift

Box 527, 351 06 Växjö

Lillemor Lindahl, Diakon Högalids församling Sjukskriven

Strängnäs stift

Jessica Lindberg, Stiftskonsulent 75% Telefon: 0470-773 889 & SMS: 0709-190 151 Bildtelefon: 0406748629@t-meeting.se Skype: jessica.lindberg5 jessica.lindberg@svenskakyrkan.se

Daniel Keber, Stiftspräst 100% Mobil: 070-340 59 87 & Tel: 0152-234 90 daniel.keber@svenskakyrkan.se

Anita Hellöre, stiftskonsulent 75% SMS/MMS/video: 0709-105 874 Bildtelefon: 0406146992@t-meeting.se Skype: anitahellore anita.hellore@svenskakyrkan.se

Teckenspråkigt arbete, Nikolaig 8, 702 10 Örebro Efter överenskommelse: Txt: 019-17 11 52 & BT: volontar.nikolai@sip.nu

Gun Carlzon, Stiftspedagog 100% Mobil: 070-644 68 69 & Tel: 0152-234 91 gun.carlsson@svenskakyrkan.se

Procentangivelserna anger hur mycket respektive person arbetar inom Svenska kyrkans teckenspråkiga verksamhet

Pernilla Folebo, Stiftsdiakon 75% Mobil: 072-726 59 70 & Tel: 0152-234 93 pernilla.folebo@svenskakyrkan.se

Uppsala stift

Vill du samtala om livet och om tro?

Ing-Marie Lundberg, Teckenspråkskonsulent 100% SMS: 0704-955 269 & Tel: 026-170 444 Bildtelefon: gavlepastorat@t-meeting.se Gävle pastorat, Box 1423, 801 38 GÄVLE Besöksadress: Kaplansg 1, Gävle ing-marie.lundberg@svenskakyrkan.se

- välkommen att kontakta någon av oss i Svenska kyrkans teckenspråkiga verksamhet.

Kristina Åkerman, Präst 40% Mobil: 0733-212 108 & Telefon: 018-430 37 74 Tunabergskyrkan, Tunag 29, 753 37 UPPSALA kristina.akerman@svenskakyrkan.se

23


Foto: Daniel Keber

Avsändare

Jessica Lindberg Växjö stift Box 527 351 06 Växjö

Guds nåd är gratis På väggen hemma hos mig hänger den här lilla

Nåd och Eukaristi; Det är som en rörelse, ett

tavlan. Den påminner mig om Guds godhet, om Guds nåd; att livet är en gåva från Gud, där Gud alltid finns nära mig med sin kärlek även om jag inte alltid tänker på det.

flöde från Gud till oss. Gud ger av sin godhet och kärlek och vi tar emot och tackar Gud med glädje.

Då vi firar gudstjänst ger Gud oss vägledning och hjälp genom Bibelns berättelser. Gud kommer också och ger sig själv genom nattvardens bröd och vin som innebär att vi tar emot Jesus själv. Vårt svar blir att ta emot med tacksam glädje. Men rörelsen är alltid sådan att först ger Gud av sin godhet sedan tar vi emot i glädje och tackar Gud. Det är aldrig för att vi är speciellt tacksamma som vi får av Gud.

Texten är från den gamla svenska

översättningen av Bibeln. I den nya översättningen står det: ”Herrens nåd tar aldrig slut, hans barmhärtighet upphör aldrig. Varje morgon är den ny – stor är din trofasthet.” (Klagovisorna 3:22–23)

Varje dag får vi en ny chans, nya möjligheter dyker upp. Gud ger och ger, om och om igen. Trofast finns Gud där genom både sorg och glädje och ger av sin oändliga kärlek. Guds nåd betyder att Gud ger och min uppgift är att ta emot.

Gud ger oavsett vad vårt svar blir, oavsett

vem vi är eller hur vi beter oss. Det är det som är Nåd. Att vi bara får, gratis, utan annan anledning än att det är Guds sätt. Gud är utgivande kärlek, barmhärtighet. Finns där hos oss alltid, trofast.

Nåden från Gud; allt gott Gud ger, på det

Tavlan med bibelordet påminner mig om vem Gud är och hur Gud gör. Den ger mig hopp, glädje och trygg känsla. Varje dag är ny med nya möjligheter, en ny gåva från Gud utan krav.

svarar vi med tacksamhet och glädje. Det finns ett gammalt grekiskt ord för tacksamhet och glädje. Det är Eukaristi. Det är det gamla ordet vi använde för att säga att vi firar nattvard.

Daniel Keber 24


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.