Foto: L Nilsson

Västra Hargs kyrkogård

Gå en rundtur och läs mer om kyrkogården nedan

Kyrkan med omgivande kyrkogård ligger i ett kuperat landskap med skogklädda höjder med blandskog. Kyrkogården sluttar från öster ner mot bäcken i väster.  I kyrkogårdsmuren kan man tydligt se en skarv där kyrkogården utvidgats väster om kyrkan. 

Gravtradition
I Västra Harg finns det flera stora gårdar och det präglar kyrkogården. Här finns några familjegravar med höga gravvårdar, s k bautastenar. Dessutom finns det några grusgravar omgärdade med stenram, häckar eller gjutjärnsstaket. Det finns även två gjutjärnsvårdar, varav den ena är utformad som en gotisk portal och relativt tidig; 1820- eller 1830-tal. De största gravanläggningarna och även de ålderdomligaste vårdarna, som troligen står på ursprunglig plats, från sent 1700-tal och tidigt 1800-tal finns norr eller sydväst om kyrkan. På kyrkogården finns även ett relativt stort antal enkla gravvårdar bevarade som hört till det som brukar kallas för ”allmänna linjen”. Det rör sig om enkla gravvårdar, mestadels i granit, eller träkors som är fernissade eller vitmålade. Övervägande antalet gravvårdar är dock från senare delen av 1900-talet, låga och breda i formatet. Även en del titlar på gravvårdarna visar på förekomsten av stora gårdar.
”Majoren” och ”Godsägaren” hör till dem som ägt de stora gårdarna/godsen, men här vilar även deras anställda som t ex trädgårdsmästarna vid Helgeslätt och Spellinge.

En gravsten berättar

Här finns en samling av berättelserna bakom några av kyrkogårdens gravstenar. Har du egna berättelser eller vet något om en grav hör gärna av dig till pastorsexp 0142-55206.

Västra Hargs Kyrka

Kyrkan är vackert belägen vid Hargssjön, i södra delen av Mjölby kommun. Den byggdes 1815 och ersatte då en medeltida kyrka, troligen från 1200-talet.