Foto: Lisbeth Nilsson

Viby kyrkogård

Gå en rundtur på kyrkogården och läs mer

Kyrkogården omgärdas av en mur med varierat utseende och olika höjd, utförd som halvmur och stödmur. År 1932 utvidgades kyrkogården mot norr. På kyrkogården finns flera gravvårdar över personer som haft betydelse för samhället Mantorps tillkomst. I området omedelbart norr och söder om kyrkan är raderna med gravvårdar utglesade. Den nya kyrkogården med sina högre rygghäckar har en mer strikt och enhetlig karaktär. De övervägande sentida, låga och breda gravvårdarna bidrar till detta intryck. Nya kyrkogården ligger lägre än den äldre delen och skillnaden i utformning är tydlig.

Gravtradition
Väster om kyrkan finns två stenar från 1740- respektive 1750-talet av mycket stort kulturhistoriskt intresse. Norr och söder om kyrkan finns större familjegravar med höga gravvårdar. En av vårdarna har en porslinsmedaljong föreställande Dagen. På kyrkogården finns flera gravvårdar över personer som haft betydelse för samhället Mantorps tillkomst och det finns även två sentida gravvårdar med ett hästhuvud som symbol. Dessa anknyter till den starka ställning hästsporten har i området med bl a Mantorps Travbana, som ligger inom socknens gränser. Viby märks bl a flera köpmän som har anknytning till tätorten Mantorp. I övrigt dominerar ”lantbrukaren”.

En gravsten berättar

Här finns en samling av berättelserna bakom några av kyrkogårdens gravstenar. Har du egna berättelser eller vet något om en grav hör gärna av dig till pastorsexp 0142-55206.

Askgravplats Foto: Rebecca Pedersen Sandbakken

Viby kyrka

Kyrkans äldsta delar räknas till 1100-talet, men den är till- och ombyggd flera gånger. Det medeltida tornet ses från E4:an strax öster om Mantorp. Kyrkan nås från den gamla riksvägen som går mellan Mantorp och Linköping. Gå en rundtur i kyrkan och lyssna på en guidning nedan