Foto: L Nilsson

Sya kyrkogård

Gå en vandring och läs mer om kyrkogården nedan

Kyrkogården har en rektangulär planform i väst/östlig riktning med bl a en minneslund och en utvidgning av kyrkogården åt norr. De smidda järngrindarna från andra delen av 1800-talet har ett högt kulturhistoriskt värde, liksom träden i trädkransen. De senare visar på det parkideal som var vanligt på våra landsortskyrkogårdar framför allt från mitten av 1800-talet.

Gravtradition 
Väster om kyrkan finns det några enkla linjegravvårdar samt en gravvård i form av en sköld. På kyrkogården finns i övrigt en del högre stenar med de flesta gravvårdarna är låga och breda. Öster om kyrkan finns ett område med 23 häckomgärdade grusgravar. Vanliga titlar på kyrkogården i Sya är bl a lantbrukare och olika typer av hantverkare, såsom skräddarmästare och skomakarmästare.

Minneslund Foto: L Nilsson

En gravsten berättar

Här har vi samlat berättelserna bakom några av kyrkogårdens gravstenar. Har du egna berättelser eller vet något om en grav hör gärna av dig till pastorsexp 0142-55206.

Sya kyrka

Sya kyrka ligger utefter gamla riksvägen mellan Mantorp och Mjölby. Delar av byggnaden kommer från den 1300-talskyrka som funnits på denna plats. Gå en vandring i kyrkan och lyssna på en guidning