Foto: Rebecca Pedersen Sandbakken

Stora Åby kyrkogård

Gå en rundtur och läs mer om kyrkogården nedan

Kyrkan ligger högt belägen med den omkringliggande kyrkogården delvis terrasserad i söder. Höjdskillnaderna och grusgångarna är tydliga markörer för de olika etapper kyrkogården har utvidgats. Stora Åby kyrkogård har ett mycket dominant läge på en markerad höjd i det öppna odlingslandskapet. Den medeltida kyrkplatsen har aldrig utvecklats till ett traditionellt sockencentra.

Gravtradition 
I kvarteret finns flera omgärdade gravvårdar, flertalet är omgärdade med stenram och belagda med grus. Här finns även flera tidstypiska gravvårdar från 1800-talets slut, tillexempel den sköldformade gravvården samt den så kallade bautastenen. På kyrkogården finns även flera kors i sten eller metall. På Stora Åbys
kyrkogård finns titlar såsom; Riksdagsmannen, häradsdomaren, professorn, veterinären, postmästaren, mjölnaren och flygtekniker. Samt 15 titlar med hemmansägaren/ lantbrukaren.

Följande gravskick finns på kyrkogården 

Kistgravplats
Minneslund
Askgravplats

 

En gravsten berättar

Här finns en samling av berättelserna bakom några av kyrkogårdens gravstenar. Har du egna berättelser eller vet något om en grav hör gärna av dig till pastorsexp 0142-55206.