Foto: Rebecca Pedersen Sandbakken

Västra Tollstads kyrkogård

Gå en rundtur och läs mer om kyrkogården nedan

Västra Tollstad kyrkogård  är indelad i Gamla och Nya kyrkogården. Kyrkan ligger relativt centralt på kyrkogården med långhuset i nord/sydlig riktning.

Öster om kyrkan finns mer påkostade gravar med stora gravvårdar och söder om kyrkan ligger flera fragment av äldre gravhällar

Vid ingångarna finns grindar i järnsmiden troligen från tidigt 1800-tal eller sent 1700-tal

Gravtradition
De grustäckta gravarna hör till en gravtradition som troligen växte fram under andra delen av 1800-talet och var mycket vanligt förekommande i länet. I Västra Tollstad har många titlar med jordbruk att göra t ex hemmansägare. I övrigt varierar titlarna från de ålderdomliga skatteman och rusthållare till mer moderna titlar som landskapsingenjör och distriktschef

Minnessten
På kyrkogården finns även en minnessten över offren vid fartyget Pehr Brahes undergång 1918. Vinden var hård olycksnatten mellan den 19 och 20 november då ångaren Per Brahe gick under med man och allt vid inloppet till Hästholmens hamn.

Båten gick mellan Jönköping och Stockholm. Per Brahe hade på natten lämnat hamnen i Gränna där fartyget lastades. Med på resan fanns den kände konstnären John Bauer, hans hustru och fyraårige son.

Följande gravskick finns på kyrkogården

Kistgravplats

Minneslund