Rinna kyrkogård med kyrkan i bakgrunden. Framför kyrkan finns gravar med välklippta häckar.
Foto: L Nilsson

Rinna kyrkogård

Gå en rundtur och läs mer om kyrkogården nedan

Kyrkogården har en avsmalnande rektangulär planform i nord/sydlig riktning. 1960-talets utvidgning ligger i öst/västlig riktning. Kyrkogården är indelad i fem kvarter A-E, där kvarter A i stort omfattar utvidgningen från 1800-talets mitt, kvarter B och C den äldsta delen och kvarter D och E utvidgningen från 1961.

Gravtradition
På kyrkogården finns flera gravvårdar av kalksten. De äldsta är två gravvårdar från 1697 respektive 1760 söder om kyrktornet samt två gravvårdar från 1703 respektive 1726 på kyrkogårdens sydvästra hörn. I övrigt är det ca tio kalkstensvårdar från 1800-talet. I övrigt är det inte så många speciella typer av gravvårdar representerade. Det finns även ett antal grusgravar med stenram.  Södra delen av kvarter C är delvis ett linjegravsområde med små gravvårdar. Rent allmänt är något högre gravvårdar blandade med sentida låga och breda vårda. 

I Rinna är det mycket stor övervikt för titeln ”hemmansägare”, vilket understyrker socknens jordbrukskaraktär. En ålderdomlig och ovanlig benämning är ”rusthållarehustrun” på en gravvård med årtalet 1864.

Följande gravskick finns på kyrkogården

Kistgravplats
Askgravlund
Minneslund 

 

Foto: Lisbeth Nilsson
Rinna kyrka med gravstenar i förgrunden.

Rinna kyrka

Den nuvarande byggnaden uppfördes 1800-1802 efter ritning av Olof Tempelman. Kyrkan är helt i dåtidens smak med stora tempelartade kyrkorum. Gå en rundtur i kyrkan och lyssna på en guidning om kyrkan nedan