Foto: Gustav Hugosson /Ikon

Bröllopet rymmer många symboler

Vid livets stora förändringar använder vi ofta riter och symboler. De har en känslomässig funktion och de hjälper oss att lämna det gamla och kliva in i det nya. Er vigsel och bröllopsfest – om ni väljer att ha en sådan – kommer också att rymma riter och symboler.

En del symboler kan kännas otidsenliga, men många håller ändå fast vid dem. Det enda ni egentligen behöver tänka på är att ha en ring, eftersom den har en roll i vigselgudstjänsten.

RINGEN
Vigselringen, eller ringarna, är en sluten cirkel och det är en urgammal symbol för evighet och eviga förbund. Prästen läser en bön över ringen, eller ringarna, och brudparet håller gemensamt i den medan de uttalar sina löften till varandra.
En ring kan vara av vilket material som helst.

BRUDKLÄNNINGEN
Den vita brudklänningen slog igenom på bred front i början av 1900-talet och symboliserade oskulden. Dessförinnan bar bruden oftast en svart klänning, som även fungerade vid andra högtider. Vilka kläder ni vill bära bestämmer ni själva.

BRUDKRONA
Många kyrkor har en brudkrona som ett brudpar kan låna. Traditionen att bära brudkrona går tillbaka till medeltiden. Den var en symbol för jungfru Maria, både som himmelsdrottning och som den kyska kvinnan.

BRUDSLÖJA
Brudslöjan var en tidigare en symbol för brudens oskuld.

BRUDPARET GÅR IN TILLSAMMANS
Traditionen att brudens far överlämnar bruden till brudgummen är inte svensk från början utan kommer till oss från andra länder, där det är vanligt. I svensk tradition går brudparet gemensamt fram till altaret för att visa på bådas frivillighet.

RISKORN
I slutet av 1800-talet infördes seden att kasta ris eller sädeskorn över brudparet för att bringa fruktsamhet och rikedom till paret. Då och då hör man att småfåglarna blir sjuka av att picka i sig riskornen. Vissa kyrkor har därför förbud mot riskastning. Vill man kan man ersätta riset med konfetti, såpbubblor eller blomsterblad.

  • Församlingsexpeditionen .

    Adolf Fredriks församling

    Mer om Församlingsexpeditionen .

    Besöks- och telefontider: mån 9-16.30 (lunchstängt mellan 12-13) ons 9-12, tor 10.30-16.30 (lunchstängt mellan 12-13)Kammakargatan 30.