Filmkvällar i Kyrkans hus våren 2024

Att titta på film kan vidga världen, kan hjälpa oss att få nya perspektiv eller helt enkelt bara vara kul.

Välkommen till vårens filmkvällar, föjande onsdagar kl. 18.30:

  • 17 januari           ”Barnen från Frostmofjället”
  • 31 januari           ”Wannsee”   
  • 28 februari         ”Boy from Heaven”
  • 13 mars              ”I rymden finns inga känslor”
  • 10 april               ”Miraklet i Gullspång”
  • 24 april               ”Joe Hilll”

Vi sitter med avstånd och vi startar filmkvällarna med kaffe och popcorn.
När filmen är slut kan den som vill byta några ord om det vi varit med om.

Varmt välkommen!

Läs nedan om respektive film:

 

 

 

Barnen från Frostmofjället
102 minuter (1945)

Flera generationer svenskar har genom åren berörts av Barnen från Frostmofjället. När den kom 1945 sågs den av över en miljon biobesökare! Historien om de sju föräldralösa barnens äventyrliga vandring i sällskap med sin älskade get Gullspira griper tag lika mycket i dag. Samtidigt som den skildrar barnens utsatthet och misären i 1800-talets Fattigsverige är den en tidlös berättelse om tro, hopp och kärlek.

FIlmen bygger på Laura Fitinghoffs roman från 1907, och bakom det vackra fotot stod de Oscarsbelönade legenderna Sven Nykvist och Olle Nordemar.

Det särskilda barnfilmspris som Filminstitutet inrättade 2005 döptes till Gullsprira efter geten i filmen.

 

 

 

Wannsee
107 minuter (2022)

Wannsee 1942 utspelar sig den 20 januari 1942 när de ledande nazisterna i Tyskland samlades vid sjön med samma namn utanför Berlin. På dagordningen fanns endast en punkt: ”den slutgiltiga lösningen på judefrågan”. Filmen är en trogen redogörelse för vad som hände under ett möte som förändrade världshistorien och beseglade ödet för över sex miljoner människor.

Wannsee 1942 är inspelad på platsen för den verkliga konferensen och är producerad till 80-årsdagen för den verkliga konferensen. I filmen medverkar några av Tysklands mest kända skådespelare. 

Wannsee 1942 visas i anslutning till Förintelsens minnesdag 27 januari.

 

 

Boy from Heaven
121 minuter (2022)

Fiskarpijken Adam erbjuds den nästan ouppnåeliga möjligheten att studera vid Al-Azharuniversitetet i Kairo, sunnimuslimernas absoluta maktcentrum i världen.

Kort efter hans ankomst avlider universitetets överhuvud Shejk Al-Azhar hastigt, och Adam kastas ofrivilligt in i en brutal maktkamp mellan den religiösa och politiska eliten i dagens Egypten.

En thriller med manus och regi av Tarik Saleh, och filmen lovordades av kritiker och publik. Vid Filmfestivalen i Cannes belönades den bland annat för bästa manus. Hemma i Sverige vann den en Guldbagge för bästa manus och blev Sveriges Oscarsbidrag.

 

 

 

I rymden finns inga känslor
83 minuter (2010

En komedi om 18-åriga Simon som delar lägenhet med sin storebror Sam. Simon som har Asbergers syndrom kräver ett fast schema där allt måste vara sig likt vecka efter vecka. Förändringar kan han bara hantera i mindre doser. När allt blir för jobbigt gömmer han sig i sin tunna och flyr ut i rymden, för i rymden finns inga känslor.

När Sam blir dumpad av sin flickvän och deppar ihop förändras allt, och Simons värld blir till kaos. Han ger sig själv i uppdrag att hitta en ny flickvän till Sam, så att allt ska bli som förut igen. Det är bara ett problem: Simon vet ingenting om tjejer och kärlek....

”I rymden finns inga känslor” fick Göteborgs Filmfestivals Stora pris. Filmen innebar genombrottet för huvudrollsinnehavaren Bill Skarsgård, som blev GUldbaggenominerad för sin roll.

 

 

 

Miraklet i Gullspång
98 minuter (2023)

Verkligheten överträffar dikten!

En dramatisk dokumentär om familj, hemligheter och vårt behov av att ha något att tro på. Ett tecken frånGud får två norska systrar att köpa en lägenhet i svenska Gullspång. När de möter lägenhetsägaren på mäklarkontoret är hon en kopia av deras döda storasyster, som begick självmord 30 år tidigare. Vad som börjar som en sagolik familjeåterförening utvecklas till ett rafflande drama om lögner, hemligheter och trons betydelse.

”Miraklet i Gullspång” hade svensk biopremiär 27 oktober 2023 och är i skrivande stund Guldbaggenominerad till bland annat bästa film, regi och klippning. Filmen har visats på flera internationella filmfestivaler och vunnit priser och har blivit mycket omtalad.

 

 

Joe Hill
113 minuter (1971)

Hösten 1902 kliver Joe Hill och hans bror ombord på ett fartyg och emigrerar från Gävle till New York. Joe lyckas få jobb men upprörs av de orättvisor som arbetarna utsätts för och blir aktiv i en förbjuden fackförening. Demonstarationer är otillåtet liksom att hålla offentliga tal, men Joe kommer runt detta genom att i stället framföra sina åsikter via sång. Allt fler börjar lyssna på Joe, men samtidigt skaffar han sig mäktiga fiender. Allt riskerar att få en ände när han blir anklagard för mord i ett av sin tids mest uppmärksammade rättsfall.

Joe Hill är berättelsen om en av Sveriges största arbetarklasshjältar och inspirationskälla för musiker som Woody Guthrie, Bob Dylan och John Lennon. Inspelningen utmärkte sig för sina många konflikter mellan regissören Bo Widerberg och produktionsbolaget, men slutresultatet blev ändå lysande. Filmen erövrade Juryns pris i Cannes och anses av många vara en av de bästa svenska filmer som gjorts.