Händer i kyrkan nr 4 2018

Page 1

Nr 4 september - november 2018

Händer i Händer i kyrkan kyrkan

Teckenspråkigt arbete i Svenska kyrkan


...Tema Förlåt...

Förlåt

Foto: Åsa Grönberg

För någon vecka sedan gick jag ut från en butik som hade en stor dörr för sina kunder. Jag kom fram till dörren precis samtidigt som en annan kund, en man. Pinsamt nog så kastade jag mig nästan framför honom för att komma ut först. Ville ju också undvika att stöta samman med honom. Som om det hade varit så farligt! Men det kändes inte så bra, även om en av oss var tvungen att gå först. Jag brukar försöka att släppa fram andra människor för att inte tränga mig fram, men nu klev jag före mannen och kände mig bara dum på något sätt.

Tecknet för förlåt. där litet förlåt i stil med det jag fick ur mig då jag gått framför mannen vid butiksdörren. Nej, jag tänker på något tyngre där vi kan känna oss lättade efter att ha bett någon om förlåtelse och i bästa fall fått ta emot förlåtelse.

Då vi båda kommit ut på gatan sa jag:

– Åh förlåt, det var inte meningen att jag skulle tränga mig före dig. Ingen fara, sa mannen och log glatt emot mig. För ett par sekunder såg vi varandra i ögonen med ett leende. Du har säkert varit med om något liknande. Jag kände mig på en gång glad och lite upplivad av det korta glada mötet.

Normalt vill vi ju inte göra en annan

människa ledsen. Men det kan bli så. Det händer oss alla och att då få säga eller teckna förlåt ”snälla- ta bort” kan göra bägge parter lättare i hjärtat.

De flesta av oss är fostrade till att säga förlåt då vi upptäcker att vi tecknat, sagt eller gjort något fel. Ofta är det små händelser som kanske inte har så stor betydelse. Eller är det kanske tvärtom? Att det är viktigt att vi i vardagslivet säger förlåt till varandra även då det gäller små detaljer.

Det är också skönt att få ge förlåtelse,

man känner sig generös och får träna sig på att verkligen lägga det som blev fel åt sidan och gå vidare. Det kan vara lättare sagt än gjort och kan kräva lite träning och medvetenhet.

Det är som om vi tränar oss med de små förlåten, för att vara beredda att säga ett större förlåt då vi gjort ett stort misstag och kanske gjort någon annan ledsen.

För att fungera tillsammans, trots att livet ibland liksom hakar upp sig, är det befriande att tillsammans med andra få leva i en förlåtande miljö. I en sådan miljö växer vi och blir bildligt sett större som människor, förlåtande och generösa.

Ibland är det du själv som får be någon om förlåtelse och då menar jag inte bara ett sådant

Barbro Lilja Brattgård, präst i Västerås stift

Har du flyttat?

Vill du boka dop, vigsel, begravning eller bikt?

Kom ihåg att meddela din nya adress, så du inte missar något nummer av Händer i kyrkan!

Kontakta prästen i ditt område kontaktuppgifter hittar du på sidan 22-23

Kontaktuppgift hittar du på sidan 3 2


Foto: Privat

Foto: Barbro Lilja Brattgård

...tema Förlåt...

Maria Morris Nilsson höll ett intressant föredrag om sitt liv och sin bok ”Det kan bli bättre”.

Det kan bli bättre ”Kyrka på teckenspråk” är nu ett begrepp

beskrev hur de lärt sig att tillsammans prata om det som varit svårt i relationen. De har kunnat be varandra om förlåtelse och gå vidare.

bland döva i Dalarna. Varje tisdag samlas en grupp döva kl 17.00 i S:t Persgården i Leksand. Kvällen börjar med en enkel måltid där vi alltid startar med att presenterar oss för varandra. Namn och persontecken.

Maria har vissa strategier och verktyg för

att idag klara av sin vardag. Hon ser till att äta fem måltider per dag, sova 7 timmar per natt, ta sina mediciner, hon stannar upp för att reflektera, vilar för att få återhämtning, håller kontakt med familj och vänner, ser till att få egen tid för sig själv och som den kreativa person hon är uttrycker hon sig i konst och genom de texter hon skriver.

Det dyker alltid dyker upp minst ett nytt

intressant ansikte. Vid första träffen för terminen nu i höst åt vi en god pastasallad och som vanligt var det livliga händer i gång vid matbordet. Snart väntade en intressant föredragshållare på oss, nämligen Maria Morris Nilsson.

Maria har skrivit boken ”Det kan bli bättre”, där hon med stor öppenhet skildrar sitt liv. Hon vill ta bort den skuld och skam som så ofta följer med psykisk ohälsa. Vi som lyssnade till henne fick ny kunskap runt ett viktigt ämne.

Marias rubrik på föredraget var ”Det kan

bli bättre - om att leva med bipolär sjukdom”. Maria tog med oss på sin egen resa genom livet och förmedlade hur det varit och är för henne att leva med bipolär sjukdom. Hon berättade om sina maniska skov, hur det känns att vara djupt deprimerad eller psykotisk. Vi fick följa med i alla hennes svängningar och se hur hon idag med struktur och hjälp från andra lever ett liv så mycket mer i balans än tidigare.

Barbro Lilja Brattgård

Hon poängterade att det är viktigt att vi, då vi mår dåligt, ber om hjälp. Den som tar emot hjälp kan också själv en dag hjälpa andra. Maria har en son som står henne mycket nära och hon Händer i kyrkan utges av: Samtliga Svenska kyrkans 13 stifts teckenspråkiga verksamheter Ansvarig utgivare: Camilla Lans camilla.lans@svenskakyrkan.se Material skickas till: handerikyrkan@svenskakyrkan.se Händer i kyrkan, Jessica Lindberg, Växjö stift, Box 527, 351 06 Växjö Manusstopp: 1 november 2018. Nästa nummer utkommer i månadsskiftet november-december 2018 Omslagsbild: Emilia Lindstrand/Ikon Bibeltexter ur Bibel 2000. © Svenska Bibelsällskapet Har du flyttat? Kom ihåg att meddela oss din nya adress 3


Foto: Privat

...Glimtar från stiften...

Vid Hultanäs station passade vi på att ta ett gruppfoto tillsammans med konduktören.

Nostalgisk tur med kafferep Strax innan avgång kl. 10.00 lördagen den 18 augusti samlades 14 deltagare för en nostalgisk tur i småländska naturen mellan stationerna Virserum och Åseda. Resan tar lite över en timma och är 30 km åt vardera hållet. Vi åkte med vagnar som var från 1950-talet

som doftade aningen diesel och olja och stannade vid en station – Hultanäs – kärleksfullt renoverad till att stämma med 1950-talets atmosfär. Inne i restaurangvagnen serverades det kafferep med 7 sorters kakor och vi mumsade i oss allt som bjöds, samtidigt som vi njöt av naturen som flimrade förbi utanför fönstret.

Framme i Åseda bytte vi vagn för att andra

skulle få möjlighet att njuta av kafferepet, de också. När vi klev av vid Virserums station efter utflykten stod nostalgikiosken öppen. Många av oss kikade in och då dök många trevliga minnesbilder från barndomen upp - även om priserna var lägre då.

Foto: Privat

Foton: Jessica Lindberg

För de som ville avslutades dagen med ett restaurangbesök för gemensam lunch. Medan vi åt kom en väluppfostrad gräsand in i restaurangen för att få något att äta. Ägaren sade att denna and är restaurangens stamkund och får sin beskärda del av vad som erbjuds i restaurangen varje dag. Anita Hellöre Överst: Utsikt från lokförarens plats vid Hultanäs station. Mitten: I väntan på kaffet. Underst: Kafferep med sju sorters kakor. Till hö: Stamkundsand. 4


Foto: Kerstin Dahl

...Glimtar från stiften...

Fika på Sankt Mikaels församlingshem i Ängelholm

Sommarkyrka i Lunds stift För första gången provade vi på att ha sommarkyrka, vi höll en kort andakt och därefter fikade vi. Fika med samtal var fokus på våra träffar.

Foto: Halina Tufvesson

Sommarkyrkan firades i Ängelholm, Kristianstad och Lund. Till och med i Domkyrkan var det varmt denna sommar, men på stiftskansliet gjorde fläkten det svalt och skönt. Beata Sandell

Fika på Lunds stiftskansli.

Foto: Kerstin Dahl

Vackra petunior vid Sankt Mikaels kyrka.

5


Här är hela lägergänget på utflykten till Kinnekullegården.

Foto: Privat

...Sommarläger...

Härligt läger på Flämslätts stiftsgård Vi var även borta på utflykt till Falkängens hantverksmarknad och till Kinnekullegården med den milsvida utsikten och slutligen besökte vi Varnhems klosterkyrka och den nya utställningen om den första kyrkan på platsen; Kata gård. Det var så intressant och roligt. Många köpte med sig någonting från hantverksmarknaden. Jag använder fortfarande min söta uggleväska.

I år var sommarlägret placerat på Flämslätts stiftsgård och det låg i en vacker naturmiljö och vi var många från olika platser i Sverige som samlades och umgicks med varandra i fem underbara dagar. Det var lärorikt, intressant och berikande för deltagarna och även för oss ledare under lägret. Vi fick möjlighet att fördjupa oss i Frälsarkransen med Ellinor Mehrén, om Mäster Frans liv med Anita Hellöre och hur det är att vara diakon med Camilla Lans.

Det var vemodigt när vi avslutade lägret med gudstjänsten och fin lunch och de flesta kördes till tågstationen för hemfärd. Vi ses igen nästa år och förmodligen på en ny plats, vem vet?

Addiswa Stenström från DAM (Dövas

Tack från Lägerledarna genom Camilla Lans

Foto: Privat

Foto: Privat

Afrikamission) kom också och berättade om deras vattenprojekt och vi ställde frågor till henne. Vi fick även prova på gudstjänstverkstad där vi delades in i olika grupper utifrån det man var intresserad av: frälsarkrans, sång/psalm, drama och nattvarddukning.

Ledarna samlade: Åsa Grönberg, Barbro Lilja Brattgård, Camilla Lans och Anita Hellöre. 6


...Sommarläger...

! ! ! r

e g ä

Foto: Åsa Grönberg

L

Ovan: Dramagruppen spelar ”Liknelsen om det förlorade myntet”. Lukas 15: 8-10.

Foto: Åsa Grönberg

Till vä: Kvällsprogram i vår samlingssal.

Till hö: Vi lär oss att duka och förbereda nattvarden.

Foto: Barbro Lilja Brattgård

Foto: Åsa Grönberg

Nedan: Frälsarkransen på Flämslätt stiftsgård.

7


...Familjenytt...

Vigda

Foto: Privat

Döpta

Foto: Daniel Keber

I Erska kyrka, den 30 juni 2018, döptes Melina Marielle, dotter till Jesper Andersson och Emma Ohlsson. Fadder är Daniel Ohlsson. Med på bilden är också storasyster Melissa och präst Ellinor Carlberg Mehrén.

Foto: Daniel Keber

Den 30 juni 2018 gifte sig Evelina Bjuhr & Patrik Peltola i Mosjö kyrka i Örebro. Präst Daniel Keber och diakon Pernilla Folebo höll i akten.

Foto: Privat

Dop den 30 juni 2018 i Olaus Petri kyrka i Örebro. Dopbarnet heter Bonnie Lilly Maria Lövgren. På bilden syns från vänster fadder Linnéa Svensson (håller korset), pappa Albert Svensson håller Bonnie, mamma Sofia Lövgren och ytterst till höger fadder Nathalia Erlgren. Präst Daniel Keber och diakon Pernilla Folebo höll i akten.

Foto: Privat

Nu är vi gifta! Alicia och Magnus Bergevin, Klädesholmens kyrka den 28 juli 2018. Präst: Emma Jacobsson. Prästkandidat: Sofie Strid.

Rättelse

Lördagen den 18 augusti 2018 döptes Viktor Carter Alex i Hultsfreds kyrka. Föräldrarna heter Malin Simonsson och Roger Johansson. Zack är storebror. Präst Barbro Lilja Brattgård.

I förra numret smög det sig tyvärr in ett tryckfel: Rätt uppgift är: Ulla-Bell Thorin gick bort den 11 maj 2018. Förlåt. Camilla Lans, ansvarig utgivare 8


...Familjenytt...

Foto: Privat

Konfirmationsjubileum

Den 2 juni 2018 firade vi 50-årigt konfirmationsjubileum. Bilden är tagen i Härnösands domkyrka. Från vänster: Jan Modig, Monica Svensson, Roland Strömsten, Karin Westin, Rickard Forsström, Lisbeth Olofsson.

Foto: Privat

Vårt konfirmationskort från 1968. Bakre raden från vänster: Rektor Gunnar Furå, Präst Svennas, Lärare Åke Lövgren. Främre raden från vänster. Jan Modig, Monica Svensson, Roland Strömsten, Karin Westin, Rickard Forsström, Lisbeth Olofsson.

Avlidna Elisabeth Jonsson, Hudiksvall, avled den 4 juni 2018. Elisabeth blev 66 år.

Erik Wikman, Uppsala, avled den 7 augusti 2018. Erik blev 81 år.

Siv Holmgren, Malmö, avled den 28 juni 2018. Siv blev 86 år.

Kjell-Åke Eriksson, Söderhamn, avled den 9 augusti 2018. Kjell-Åke blev 73 år.

Herold Karlsson, Jönköping, avled den 19 juli 2018. Herold blev 90 år.

Ingrid Hane-Weijman, Malmö, avled den 15 augusti 2018. Ingrid blev 79 år.

Karl-Gösta Sjöberg, Öjebyn, avled den 2 augusti 2018. Karl-Gösta blev 83 år. 9


...Dövas dag & Frågesport...

”Stolt Gemenskap i 150 år!”

är temat för Dövas Dags helgen år 2018! Svenska kyrkans teckenspråkiga verksamhet har en utställning på Dövas Dag. Där berättar vi om vår verksamhet och svarar på dina frågor om kyrkan. Till exempel: Vad innebär det att vara medlem i Svenska kyrkan? Hur får man en begravning/dop/bröllop med en teckenspråkig präst? Har kyrkan en teckenspråkig verksamhet där jag bor?... Vi ser fram emot dina frågor.

På söndagen kl 8.30-9.00, innan vi kommer fram till Stockholm, har vi en

teckenspråkig gudstjänst på båten. Det blir en fin avslutning på helgen. Vi ses på Dövas Dag! Barbro m fl

Rätt svar på frågesporten i nr 3 2018

Vi säger

GRATTIS TILL VINNARNA

1) Gennesarets sjö ligger i Israel.

i frågesporten i Händer i kyrkan 3/2018:

2) Temat för tidningen var HOPP. 3) Östraby kyrka ligger i Lunds stift. 4) Döva i Västerås stift gjorde ett studiebesök i den Syrisk-Ortodoxa kyrkan.

Eva-Karin Klint, Örebro Therese Karlsson, Skövde

5) Det sägs att kvinnan La Lola, som är en staty vid Torreviejas strand, sitter och väntar på sin man som var fiskare.

Yvonne Mattson, Hultsfred

6) I april var en återträff för döva som konfirmerades år 1961. Dom konfirmerades i S:t Nicolai kyrka.

Emelie Frost, Älvängen Helené Brolund, Järfälla

7) I Sverige finns 13 stift. 8) I Korinthierbrevet kan man läsa: ”Men nu består tro, hopp och kärlek, dessa tre, och störst av dem är kärleken”.

En liten vinst kommer på posten…

9) Gunnar Törner, 95 år, spelar bowling. 10) En av pojkarna som blev döpt i våras, heter Tage.

10


...Frågesport...

Frågesport! Du hittar svaren på alla frågor i det här numret av Händer i kyrkan. Vi drar 5 vinnare bland de som skickar in rätt svar. Dessa får varsin liten vinst med posten. Vinnarna presenteras i nästa nummer av Händer i kyrkan. Skicka in dina svar senast den 1/11 2018 till: Åsa Grönberg, Västerås stift, Box 7, 721 03 VÄSTERÅS. Eller skicka via sms: 070-378 61 80 eller e-post: asa.gronberg@svenskakyrkan.se

Lycka till! 1. 1. Vilket är temat i denna tidning? 1) Kärlek X) Sorg

2) Förlåt

Frågesport nr 4 2018! Ringa in rätt svar, klipp ur talongen eller skriv av den och skicka in den.

2. Döva från Gävle startade höstterminen med er resa till Dalarna. Bl.a. fick de en guidning i en kyrka. Vilken? 1) Boda kyrka X) Leksands kyrka 2) Rättviks kyrka 3. En grupp döva från Växjö stift var på en tågutflykt i augusti. Resan gick mellan Virserum och Åseda. I vilket landskap ligger dessa platser? 1) Östergötland X) Öland 2) Småland 4. Årets läger var på Flämslätts stiftsgård. Vi kan se hela gänget på en gruppbild, som togs vid utflykten. På vilken plats är bilden tagen? 1) På Kinnekullegården X) På Kata gård 2) Vid Varnhems klosterkyrka 5. Under årets läger spelade dramagruppen en liknelse ur bibeln. Vilken? 1) Liknelsen om den förlorade sonen X) Liknelsen om den barmhärtige samariern 2) Liknelsen om det förlorade myntet 6. Olle Sigrén är en döv man från Gotland. Han är pensionär och har två stora intressen, ett är cykling. Vad är hans andra intresse? 1) Fiske X) Släktforskning 2) Snickeri 7. Maria Morris Nilsson berättade under en träff i Leksand om att leva med bipolär sjukdom. Vad heter boken hon sålde efter sin föreläsning? 1) Hjälp varandra X) Det kan bli bättre 2) Mitt liv 8. I somras vigdes två par och tre barn döptes. Vad heter barnet som döptes den 18 augusti i Hultsfreds kyrka? 1) Viktor X) Bonnie 2) Melina 9. I Härnösands domkyrka var det Konfirmationsjubileum i juni. Det var då 50 år sedan de sex ungdomarna konfirmerats. Vad hette prästen? 1) Hans Godvik X) Ivar Svennas 2) Sven-Erik Lönell 10. När vi firar gudstjänst tecknar vi syndabekännelsen tillsammans och tar sedan emot Guds förlåtelse. Men förlåter Gud alla synder? 1) Inte stöld X) Inte våld 2) Ja, Gud förlåter all min synd! 11

Lycka till!

1. 1

x

2

2. 1

x

2

3. 1

x

2

4. 1

x

2

5. 1

x

2

6. 1

x

2

7. 1

x

2

8. 1

x

2

9. 1

x

2

10. 1

x

2

Namn:

___________________________ Adress:

___________________________ ___________________________


Foto: Ing-Marie Lundberg

Foto: Ing-Marie Lundberg

Foto: Maria Blixt

...Glimtar från stiften...

Majstång vid Klockaregården.

Ett härligt gäng samlade vid Klockaregården.

Höstupptakt i Gävle

Solsken och lagom varmt resväder fick vi

Annica och Suphannee utanför Rättviks kyrka.

guiden oss och visade runt på Klockaregården. Intressant att få veta mer om majstången och om hantverkets historia på gården.

på vår efterlängtade bussresa till Dalarna tisdagen 21 augusti. Första stoppet gjorde vi vid Rättviks kyrka där vi avnjöt vårt bussfika på stående fot vid de gamla kyrkstallarna. Därefter fick vi en guidning i kyrkan och vi hade också en kort andakt.

Innan det var dags för hemfärd mot Gävle

satt vi ute i den mysiga trädgården och drack kaffe med en riktigt god chokladkaka. Det blev en fin stund med gemenskap. Skönt att få umgås i lugn och ro vid fikaborden i cirka en timme.

Sedan var det dags för en härlig lunchbuffé

på Rättviks stiftsgård. God mat och mycket mysig miljö. Mätta, belåtna och lite efter-maten-trötta körde bussen oss vidare till Tällberg. Där mötte

Foto: Ing-Marie Lundberg

Foto: Ing-Marie Lundberg

På hemvägen tackade Sven-Åke alla i bussen för en trevlig och glad dag och hoppades att vi snart ses igen! Ing-Marie Lundberg

Margit och Sven-Åke två av många glada resenärer.

Himmelriket som konstnären Stina Sunesson tänker sig det. 12


...Intervju...

Olle tycker om att cykla Det är en varm sommardag och vi har just

Foto: Martina Åkeson Wollbo

firat mässa på teckenspråk. Nu har vi tagit oss till Roma Kungsgård, mitt på Gotland, för att äta lunch. Överst på lunchmenyn står det ”Varmrökt lax från Katthammarsvik med romsås och potatis” och jag pekar och säger spontant: ”Det där vill Olle ha! Olle ler mot mig och nickar. Han tecknar ”ja, lax, jättegott!”Även vi andra beställer vad vi ska äta och sätter oss tillrätta ute i skuggan. Så börjar vi fråga ut Olle om hans liv. Först tycker han inte att han har så mycket att berätta, men vi envisas, så han börjar från början.

Olle föddes 1939 på Gotland i den lilla

socknen Guldrupe, nära Roma. Hans föräldrar blev förvånade när det visade sig att Olle var döv. Det fanns ingen tidigare i släkten, vad de visste, men kanske hade hans mamma haft röda hund när hon väntade honom. De vet inte säkert. Han har en bror också, som är hörande. ”Men vi kunde aldrig teckna med varandra” berättar Olle, ”vi skrev lappar, och det gör vi fortfarande!”

Olle Sigrén njuter av en glass i sommarvärmen. nacke och rygg. Ja, det var ju inte roligt att få ont, men hur det var så flyttade Olle hem till Gotland igen och det var 1966. Då fanns L M Erikssons fabrik kvar i Visby och där var det många döva som arbetade tillsammans. Det var en rolig tid. Olle räknar upp många av arbetskamraterna, som nu inte finns här längre. Några har flyttat till fastlandet, men några har lämnat jordelivet.

Manillaskolan var den skola som tog emot döva barn från Gotland, så där gick även Olle. På den tiden var det mycket talträning – Olle håller upp handen i bokstaven R och gör ett perfekt rullande r-ljud så att vi alla skrattar! Vi förfasas tillsammans över att teckenspråket inte fick vara ett tillräckligt språk utan att det skulle talas också…

1999 gick Olle i pension. Oj vad mycket tid det fanns att cykla! Lite i förbifarten får vi veta att Olle cyklat Vätternrundan flera gånger och sprungit Stockholm maraton och till och med maraton i Berlin, på den tiden det ännu hette Västtyskland! Vilken idrottsman!

Nu för tiden ser jag ofta Olle cykla omkring över hela Gotland. Rätt som det är möter man en cool kille i gula cykelglasögon som tar sig fram i full fart. Vad jag inte visste var att han även arbetat på en cykelverkstad i Uppsala i några år, och även utbildat sig till tapetserare, alltså en person som lagar gamla möbler. Periodvis var han hemma och arbetade med sin pappa på familjens gård. ”Hade ni djur också?” undrade jag. Ja självklart. Olle räknar upp hästar, kor, grisar och höns.

”Men du Olle”, vågade jag fråga, ”du gifte dig aldrig?” Olle skrattar gott. ”Nej nej nej, det är mycket bättre att vara fri och kunna göra vad jag vill. Fri som fågeln!” Så Olle trivs med att kunna cykla när han vill och stanna till och fiskar när han känner för det. Fisket, det är det andra stora intresset som Olle har, det som gör att jag visste att han skulle beställa lax från dagens lunchmeny!

Men hemma på gården kunde man inte vara, Olle ville se

Foto: Martina Åkeson Wollbo

mera av Sverige och hamnade i Göteborg, Torslanda, på Volvofabriken. Nu fick vi skratta igen, när Olle imiterade det löpande bandet där han stod och monterade delar högt över huvudet hela dagarna så att han fick ont i 13

Vi avslutar lunchen med en glass för att svalka oss. Trots

att vi sitter i skuggan smälter Olles Nogger jättefort! Vilken sommarvärme! Tack Olle för att du ville berätta om ditt liv! Martina Åkeson Wollbo


...Konfirmationsinformation...

Ny film om konfirmation Nu finns en nyproducerad teckenspråkig film

Det har även producerats ett informations-

om konfirmation. Du hittar filmen på https://www.svenskakyrkan.se/konfirmation/ teckensprak och i facebookgruppen Teckenspråkig ung i kyrkan. I facebookgruppen finns även syntolkningen av filmen med. Det är Filippa Hellöre som är teckenspråksaktör i filmen. Filmen är gjord av Teckenbro AB i Örebro i samarbete med projektet Teckenspråkig ung i kyrkan.

blad - du ser det här nedan.

Kolla gärna på filmen! Vill du veta mer om konfirmation eller anmäla dig? På www.svenskakyrkan.se/konfirmation/teckensprak finns kontaktuppgifter till varje stift. Jessica Lindberg

Uppkopplad? Kolla!

Livet Relaaoner

Tro

Bibeln Teckenspråk

Bli konfirmand du med! Välkommen! www.svenskakyrkan.se/konfirmaaon/teckensprak

14


...Vi finns på nätet!...

Följ oss gärna på nätet Hemsidor

Bloggar

Göteborgs stift: www.svenskakyrkan.se/goteborgsstift Minoritetsspråk - Teckenspråk

Växjö stift: www.kyrkteckenivaxjostift.blogspot.se Uppsala stift: https://blogg.svenskakyrkan.se/ teckensprakuppsalastift/

Härnösands stift: www.svenskakyrkan.se/harnosandsstift/ teckensprak

Gävle pastorat: http://blogg.svenskakyrkan.se Kyrka på teckenspråk i Gävle

Karlstads stift: www.svenskakyrkan.se/karlstadsstift/teckensprak

Facebook

Linköpings stift: www.svenskakyrkan.se/linkopingsstift Det här gör Linköpings stift – Minoritetsspråk – Teckenspråkigt arbete

Härnösands stift: Teckenspråkig verksamhet i Härnösands stift

Göteborgs stift: Svenska kyrkans teckenspråkiga arbetet i Göteborgs stift

Finspångs församling: www.svenskakyrkan.se/finspang/dovkyrkan

Karlstads stift: https://www.facebook.com/ karlstadsstift/

Luleå stift: www.svenskakyrkan.se/luleastift/teckensprak

Lunds stift: Teckenspråkig kyrka i Lunds stift Luleå stift: Teckenspråk Luleå stift (öppen grupp)

Lunds stift: www.svenskakyrkan.se/lundsstift Det här gör vi i Lunds stift - Teckenspråk och hörselfrågor

Strängnäs stift: Svenska kyrkans Teckenspråkiga Arbete i Strängnäs stift

Skara stift: www.svenskakyrkan.se/skarastift Meny - Kyrka på teckenspråk

Uppsala stift: Teckenspråk i Svenska kyrkan i Gävle och Uppsala

Stockholms stift: www.svenskakyrkan.se/stockholmsstift

Växjö stift: Svenska kyrkans teckenspråkiga verksamhet i Växjö stift

Strängnäs stift: www.svenskakyrkan.se/strangnasstift/teckensprak

Teckenspråkig ung i kyrkan: Teckenspråkig ung i kyrkan

Uppsala stift: www.svenskakyrkan.se/uppsalastift På andra språk - Teckenspråk

Instagram

Göteborgs stift: svktspigbg

Svenska kyrkan i Gävle: www.svenskakyrkan.se/gavle - Kyrka på Teckenspråk

Härnösands stift: infotecken Uppsala stift: teckenuppsalastift teckenspraksvenskakyrkangavle

Visby stift: www.svenskakyrkan.se/visbystift Västerås stift: www.svenskakyrkan.se/vasterasstift

Svenska kyrkans Youtubekonto & Vimeo

Växjö stift: www.svenskakyrkan.se/vaxjostift Verksamhet - Dövkyrkan

Här finns en länk till de teckenspråkiga filmer som Svenska kyrkan har producerat:

Nationell nivå: www.svenskakyrkan.se Meny - Teckenspråk i övre vänstra hörnet

https://www.youtube.com/playlist?list=PLcH6ndQqL I8ohm5s9LjfQWJbq8enRsqQ4 https://vimeo.com/album/4241436 15


september - november

Med reservation för ev. ändringar Göteborgs stift Torsd 20/9

Härnösands stift Gudstjänster Örnsköldsvik Gullängets kyrka kl 13.00 följande datum: 27/10, 24/11

Halmstad Kärlekens kyrka kl 11.30 Andakt och soppa

Onsd 26/9 Göteborg Repslagargården kl 11.00 Andakt och gemenskapsträff Sönd 30/9

Sundsvall Bosvedjans kyrka kl 11.00 följande datum: 28/10, 25/11

Uddevalla Bäve kyrka kl 13.00 Mässa och Kyrkkaffe

Östersund Marielundskyrkan kl 11.00 följande datum: 19/9, 31/10, 28/11

Sönd 7/10 Göteborg Repet 17.00 Mässa och kyrkkaffe. OBS! Tiden!

Härnösand Domkyrkan kl 15.00 följande datum: 28/10, 25/11

Onsd 10/10 Göteborg Repslagargården kl 11.00 Andakt och gemenskapsträff

Ungdomskvällar i Härnösand Församlingsgården kl 18.00-20.00 följande datum: 27/9, 11/10, 25/10, 8/11, 22/11

v 42 15-19/10 Ingen verksamhet pga studieresa Onsd 24/10 Göteborg Repslagargården kl 11.00 Andakt och gemenskapsträff Torsd 25/10 Halmstad, Kärlekens kyrka 13.30 Föreläsning: Låt dig inte luras! Om bedrägeri med mera. Tolk finns på plats Sönd 28/10 Uddevalla Bäve kyrka kl 13.00 Mässa och Kyrkkaffe

Lörd 15/9 Degerfors församlingshemmet kl 10.00 Teckenspråksgudstjänst Lörd 15/9 Arvika Trefaldighetskyrkan kl 15.00 Teckenspråksgudstjänst

Göteborg Repslagargården kl 11.00 Andakt och gemenskapsträff

Sönd 16/9 Karlstad Vikenkyrkan kl 12.30 Teckenspråksgudstjänst

Torsd 15/11 Halmstad Kärlekens kyrka kl 11.30 Andakt och soppa

Fred 5/10 Säffle kyrka kl 15.15 Teckenspråksgudstjänst

Onsd 21/11 Göteborg Repslagargården kl 11.00 Andakt och gemenskapsträff Sönd 25/11 Uddevalla Bäve kyrka kl 13.00 Mässa och Kyrkkaffe

Karlstads stift Fred 14/9 Säffle kyrka kl 15.15 Teckenspråksgudstjänst

Sönd 4/11 Göteborg Repet 17.00 Alla själars Dag. Minnesgudstjänst. OBS! Tiden! Onsd 7/11

Livets trådar i Härnösand Gemenskapsträff med bibelsamtal kring Frälsarkransen, kl 12.00-15.00 följande datum: 22/10, 26/11

Lörd 6/10 Degerfors församlingshemmet kl 10.00 Teckenspråksgudstjänst

Lörd 6/10 Arvika Trefaldighetskyrkan kl 15.00 Teckenspråksgudstjänst 16

Foto: Emilia Lindstrand/IKON

Teckenspråkiga Mötesplatser


...mötesplatser...

Sönd 18/11 Öjeby kyrka. Kl. 14.00. Teckenspråkig nattvardsgudstjänst. Anna Yttergren m. fl. Kyrkfika.

Sönd 7/10 Karlstad Vikenkyrkan kl 12.30 Teckenspråksgudstjänst Fred 23/11 Säffle kyrka kl 15.15 Teckenspråksgudstjänst

Öjeby kyrkstad: Café S:t Mary. Vi träffas och fikar och umgås. Kl. 13-15. Start: Fredag den 7/9! Sedan vissa fredagar under hösten.

Lörd 24/11 Degerfors församlingshemmet kl 10.00 Teckenspråksgudstjänst

Margretelund, Församlingsgården nära Öjeby kyrka: Mat och prat. Söndag den 21/10 och söndag den 2/12. Vi samlas kl. 14.00 och samtalar om en bibeltext. Alla frågor och tankar är tillåtna! Vi avslutar med middag och är färdiga senast kl. 17.30.

Lörd 24/11 Arvika Trefaldighetskyrkan kl 15.00 Teckenspråksgudstjänst Sönd 25/11 Karlstad Vikenkyrkan kl 12.30 Teckenspråksgudstjänst

Linköpings stift Finspång

Sönd 16/9

Umeå

Fred 14/9 Umeå Församlingsgården kl 17.00 After work *

Mariagården kl 14.30 Gudstjänst med nattvard Kaffe

Fred 14/9 Umeå Församlingsgården kl 19.00 Ungdomsgruppen **

Sönd 14/10 Hårstorps grupp- och omsorgs- boende kl 14.30 Gudstjänst med nattvard Kaffe

Sönd 16/9

Daglediga- och pensionärsträff på onsdagar Startar onsdagen den 29/8 kl 13.30-15.30 i Ceciliasalen, Mariagården

Umeå Stadskyrkan kl 11.00 Skrivtolkad högmässa och kyrkkaffe. Präst Anna Ruther

Torsd 20/9 Umeå Församlingsgården kl 17.00 Tacotorsdag *** Anmäl dig senast 18/9 till fredrik. lundberg@svenskakyrkan.se

Hultsfred – se Växjö stift Luleå stift

Lörd 22/9

Luleå Program skickas ut separat och finns i sept på www.svenskakyrkan.se/luleastift/teckensprak

Umeå Café station kl 12.30. Gemenskapsträff där kyrkan bjuder på te, kaffe eller läsk.

Skellefteå

Sönd 30/9 Umeå Församlingsgården kl 11.00. Sunnanå kyrka. Kl. 11.00. Gudstjänst och kyrklunch. Teckenspråkig gudstjänst. Katarina Höstmarknad på Stadskyrkan! Häggmark och Anna Yttergren. Carina Sehlström med kyrkvärdar Kyrkfika: Smörgås och kaka. Lörd 6/10 Umeå Café station kl 12.30 Sönd 25/11 Sunnanå kyrka. Kl. 11.00. Gemenskapsträff där kyrkan bjuder Teckenspråkig nattvardsgudstjänst. på te, kaffe eller läsk. Kyrkfika: Smörgås och kaka. Fred 12/10 Umeå Församlingsgården kl 17.00 Katarina Häggmark och Anna Y. After work * Piteå Fred 12/10 Umeå Församlingsgården kl 19.00 Sönd 16/9 Öjeby kyrka. Kl. 14.00. Teckenspråkig vandringsgudstjänst: Ungdomsgruppen ** Vi upplever den historiska miljön i kyrkan och kyrkstaden. Avslutas Torsd 18/10 Umeå Församlingsgården kl 17.00 Tacotorsdag *** med andakt i kyrkan. Anna Anmäl dig senast 16/10 till Yttergren, Eva Werner. Kyrkfika: fredrik. lundberg@svenskakyrkan.se Kaffe, te och räksmörgås. Sönd 28/10

Lörd 20/10 Umeå Tegskyrkan. Ideellt forum med biskop Åsa Nyström. Mer info kommer på facebook!

Sönd 14/10 Öjeby kyrka. Kl. 14.00. Teckenspråkig gudstjänst. Anna Yttergren m. fl. Kyrkfika. 17


...mötesplatser...

Sönd 21/10 Umeå Stadskyrkan kl 11.00. Skrivtolkad högmässa och kyrkfika.

förmår. Vill du veta mer? Kontakta Carina Sehlström

Lunds stift Sönd 28/10 Umeå Församlingsgården kl 11.00. Gudstjänst och kyrklunch. Carina Tisd 25/9 Kristianstad Heliga Trefaldighets Sehlström & Ulf Almqvist församlingshem kl 12.00 Sopplunch med fika Vecka 44 Umeå Höstlovskul, mer info kommer på facebook! Eventuellt Lörd 29/9 Lund Helgeandskyrkan kl åker vi till Munkviken för att träffa 10.00-13.00 Familjeträff andra. med föreläsning av Moa Kärnstrand om Modeslavar Fred 9/11 Umeå Församlingsgården kl 17.00. dvs unga flickor i Indien mm som After work * syr billiga kläder till oss i västvärlden. Anmälan till Beata Fred 9/11 Umeå Församlingsgården kl 19.00. senast 22/9 Ungdomsgruppen ** Tisd 2/10

Sönd 11/11 Umeå Stadskyrkan kl 11.00. Skrivtolkad högmässa och kyrkkaffe.

Ronneby Heliga Kors kyrka kl 12.00 Andakt med lunch. Anmälan till Beata 0709-103053 senast 26/9

Sönd 14/10 Ängelholm St Mikaels kyrka kl 10.00 Tacksägelsegudstjänst på teckenspråk och svenska med lunch till självkostnadspris. OBS samarbete med Camilla Lörd 17/11 Umeå Café station kl 12.30. Jansson, döv diakon i Göteborgs Gemenskapsträff där kyrkan bjuder stift. Anmälan till Kerstin 0761- på te, kaffe eller läsk. 884242 senast 7/10 Torsd 15/11 Umeå Församlingsgården kl 17.00. Tacotorsdag *** Anmäl dig senast 13/11 till fredrik. lundberg@svenskakyrkan.se

Sönd 25/11 Umeå Församlingsgården kl 11.00. Sönd 21/10 Limhamns kyrka kl 11.00 Gudstjänst och kyrklunch. Carina Gudstjänst på teckenspråk och Sehlström med kyrkvärdar svenska med Jonas Persson som hörande präst. Fika i kyrkan Torsd 6/12 Umeå Församlingsgården kl 17.00. Tacotorsdag *** Sönd 11/11 Lunds Domkyrka kl 14.00 Anmäl dig senast 4/12 till Minnesgudstjänst med fika fredrik. lundberg@svenskakyrkan.se på stiftskansliet * After work: Vi äter middag tillsammans! Carina Sehlström & Ulf Almqvist

Torsd 29/11 Hässleholms församlingshem kl 12.30 lunch med kort berättelse ur livet

** Ungdomsgruppen: Vi är ett gäng ungdomar som träffas på fredagar några gånger under terminen (v37, 41, 44, 45). Gruppen riktar sig till dig som går i högstadiet eller gymnasiet samt har kunskaper i svenskt teckenspråk. Häng på du med! Nyfiken? Kontakta Carina Sehlström

Torsd 6/12 Helsingborg Elinebergskyrkan kl 12.00 Andakt med julspel och lunch Anmälan till Kerstin senast 29/11 Andakter för boende på Dalen och Sparven: Dalen-Lindängelund torsdagar kl 14.30: 20/9 11/10 8/11 13/12 Gråsparven-Lund fredagar kl 14:30: 21/9 12/10 9/11 14/12

*** Tacotorsdag: Alla församlingsbor välkomnas till att äta middag tillsammans! Ulf Almqvist finns på plats. Trivselträffen: Vi är en fast grupp vuxendöva som träffas på torsdagar några gånger under terminen (v38, 40, 42, 44, 46, 48, 50). Gemenskapsträffen skrivtolkas och vi använder TSS i den mån vi

Skara stift Ingen verksamhet under perioden. 18


...mötesplatser...

prästgård kl 18.00-20.00 14/9, 28/9, 12/10, 26/10, 9/11, 23/11 och 7/12. Kostnad 25 kr per vuxen. Obs! endast för barn & deras vuxna! Teckenspråkig personal finns på plats. Kontaktperson Gun Carlzon

Stockholms stift Högalids kyrka Kyrkväg 11 Tisd 2/10 Högalids kyrka Ansgarskapellet (ingång på kortsidan) kl 18.30 Veckomässa Teckenspråkstolkad

Lördagar

Teckenspråkig församlingsresa till domkyrkan i Karlstad 8/9 Mer information kommer närmare.

Sönd 7/10 Sundbyberg Frälsningsarmén Bangata 1 Sundbyberg kl 16.00 Ekumenisk gudstjänst Teckenspråkig gudstjänstdag på stiftsgården Teckenspråkstolkad Kyrkfika Stjärnholm utanför Nyköping 17/11. Mer information kommer närmare. Sönd 21/10 Högalids kyrka kl 11.00 ”Mässa för stora och små ” Söndagar Teckenspråkstolkad Kyrkfika Teckenspråkig gudstjänst i S:t Nicolai kyrka i Örebro kl 14.00 23/9, 4/11 och 2/12 Lörd 3/11 Högalids kyrka kl 11.00 ”Alla därefter i Nikolai prästgård kyrkfika 20 kr. helgons dag -Mässa” Teckenspråkstolkad Kyrkfika Teckenspråkskör Om du vill vara med och teckna psalmer & sånger Tisd 6/11 Högalids kyrka Ansgarskapellet i teckenspråkig gudstjänst. (ingång på kortsidan) kl 18.30 Kontaktperson Pernilla Folebo Veckomässa Teckenspråkstolkad Teckenspråkstolkad fest för ideella i Längbro Sönd 2/12 Högalids kyrka kl 11.00 ”Mässaförsamling i Örebro 7/10 Mer information 1 Advent” Teckenspråkstolkad kommer närmare. Kontaktperson Daniel Keber Kyrkfika Teckenspråkstolkad gudstjänst i samband med biskopsvisitation av Johan Dahlman i Nikolai Strängnäs stift församling i S:t Nicolai kyrka i Örebro kl 11.00 21/10 därefter i Nikolai prästgård kyrkfika 20 kr. Nikolai prästgård, Nikolaigatan 8, Örebro

Tisdagar

Övrigt

Teckenspråkig gudstjänst i Fors kyrka i Eskilstuna kl 11.00 25/9, 6/11 och 11/12 därefter lunch i Fors församlingshem 50 kr.

Teckenspråkigt konfirmandläger 26-28/10 på stiftsgården Stjärnholm utanför Nyköping. Kontaktperson Daniel Keber och Gun Carlzon

Teckenspråkig julotta i S:t Nicolai kyrka i Örebro 25/12 kl 09.00 därefter i Nikolai prästgård kyrkfika 20 kr.

För mer kontaktuppgifter se sid 23.

Uppsala stift Tisd 25/9 Uppsala Odinslund, prästgårdssalen kl 13.00 Gemenskapsträff

Torsdagar

Teckenspråkig Babyträff i Nikolai prästgård kl 9.00-12.00 Start 6/9. Stängt 20/9 och ve. 44. Avslutning 6/12. Kontaktperson Gun Carlzon

Fred 5/10 Uppsala Tunabergskyrkan kl 13.00 Gudstjänst

Sopplunch i Nikolai prästgård kl 12.00-13.00 Start 6/9. Soppa, smörgås, kaffe, kaka 60 kr

Tisd 9/10 Uppsala Odinslund, prästgårdssalen kl 13.00 Gemenskapsträff

Teckenspråkig samtalsgrupp ”Pilgrimens 7 nycklar ” i Nikolai prästgård kl 13.15-14.30 13/9, 11/10, 15/11 och 13/12. Kontaktperson Pernilla Folebo

Sönd 14/10 Gävle Strömsbro kyrka kl.10.00 Tacksägelsedagsgudstjänst. Kom och var med om en kreativ skaparverkstad i kyrkan. Skördeauktion och kyrkkaffe i församlingshuset.

Fredagar

Tacomys för barn & deras vuxna i Nikolai 19


...Glimtar från stiften...

Tisd 23/10

Torsd 27/9

Uppsala Odinslund, prästgårdssalen kl 13.00 Gemenskapsträff

Onsd 24/10 Gävle Mariakyrkan kl.17.00 Gemensam kvällssoppa och kaffe i Annasalen. Onsd 24/10

Djurås Himmilsgården kl 14.00 Gemenskapsträff Kaffe smörgås

Sönd 30/9 Leksand St Persgården kl 9.30- 14.00. Äppeldag med gudstjänst I samarbete med Dalarnas Dövas Förening

Gävle Mariakyrkan kl.18.30 Leksand St Persgården kl 17.00 Regnbågsmässa för kärlekens skull. Tisd 2/10 Kyrka på teckenspråk Lättare Efter mässan träffar vi Gävle FN- måltid förening. Cirka 45 minuter.

Fred 2/11 Uppsala Tunabergskyrkan kl 13.00 Gudstjänst

Fred 5/10 Köping St Olovsgården kl 13.00 Gemenskapsträff Soppa

Lörd 3/11

Gävle Strömsbro kyrka kl.18.00 Minnesgudstjänst. Vi tänder ljus och tänker på dem vi saknar.

Tisd 9/10 Leksand St Persgården kl 17.00 Kyrka på teckenspråk Lättare måltid

Tisd 6/11

Uppsala Odinslund, prästgårds- salen kl 13.00 Gemenskapsträff

Torsd 11/10 Djurås Himmilsgården kl 14.00 Gemenskapsträff Kaffe smörgås

Tisd 20/11

Uppsala Odinslund, prästgårdssalen kl 13.00 Gemenskapsträff

Sönd 14/10 Falun St Stefans kapell kl 11.00 Gudstjänst Vandrarvägen 2 Efteråt kaffe och smörgåstårta i församlingshemmet

Onsd 21/11 Gävle Mariakyrkan kl.17.00 Gemensam kvällssoppa och kaffe i Annasalen. Onsd 21/11 Gävle Mariakyrkan kl.18.30 Mässa. Efter mässan träffar vi Diakonirådet och får tips och råd om vår privatekonomi. Cirka 45 minuter.

Tisd 23/10 Leksand St Persgården kl 17.00 Kyrka på teckenspråk Lättare måltid Torsd 25/10 Djurås Himmilsgården kl 14.00 Gemenskapsträff Kaffe smörgås Fred 26/10 Köping Kyrkan kl 13.00 Gudstjänst och gemenskapsträff Soppa

Visby stift Lörd 13/10 Visby domkyrka kl 12.00 Stiftsmässa på teckenspråk

Lörd 27/10

Lörd 17/11 Visby domkyrka kl 12.00 Stiftsmässa på teckenspråk

Västerås stift

Leksand kyrkan kl 10.00-13.00 Träff för personer med dövblindhet. Känn och se kyrkan, textilier, kyrksilvret mm. Kaffe och smörgås.

Tisd 30/10 Leksand St Persgården kl 17.00 Kyrka på teckenspråk Lättare måltid

Fred 14/9 Köping St Olovsgården kl 13.00 Gemenskapsträff

Onsd 31/10 Mora Andreasgården kl 12.00 Gemenskapsträff Soppa

Tisd 18/9 Leksand St Persgården kl 17.00 Kyrka på teckenspråk Lättare måltid

Tisd 6/11 Leksand St Persgården kl 17.00 Kyrka på teckenspråk Lättare måltid

Tisd 25/9 Leksand St Persgården kl 17.00 Kyrka på teckenspråk Lättare måltid

Torsd 8/11

Onsd 26/9 Mora Andreasgården kl 12.00 Gemenskapsträff Soppa 20

Djurås Himmilsgården kl 14.00 Gemenskapsträff Kaffe smörgås


...Mötesplatser...

Sönd 11/11 Leksand kyrkan kl 11.00 Mottagning av kyrkoherde Christina Engqvist Biskop Mikael Mogren medverkar Kyrkkaffe Tisd 13/11 Leksand St Persgården kl 17.00 Kyrka på teckenspråk Lättare måltid

Tisd 9/10

Madesjö Nilssons mat kl 11.30 Vardagsträff Lunch till självkostnadspris Anmälan senast 8/10

Fr-sö 12-14/10 Tallnäs stiftsgård Gemenskapshelg Mer info kommer Anmälan senast 25/9 Sönd 14/10 Tallnäs stiftsgård kl 10.00 Gudstjänst med nattvard

Fred 16/11 Köping Kyrkan kl 13.00 Gudstjänst och gemenskapsträff Soppa

Lörd 20/10

Tisd 20/11 Leksand St Persgården kl 17.00 Kyrka på teckenspråk Lättare måltid

Hultsfred församlingsgården kl 11.00-13.30 Lördagsträff Lunch & skapande 40 kr

Onsd 24/10 Växjö Vardagsträff kl 13.00 Lunch till självkostnadspris Plats meddelas senare Anmälan senast 22/10

Onsd 21/11 Mora Andreasgården kl 12.00 Gemenskapsträff Soppa Torsd 22/11 Djurås Himmilsgården kl 14.00 Gemenskapsträff Kaffe smörgås

Sönd 28/10 Jönköping Ekhagskyrkan kl 13.00 Gudstjänst med nattvard Kyrkkaffe 20 kr

Tisd 27/11 Leksand St Persgården kl 17.00 Kyrka på teckenspråk Lättare måltid

Lörd 3/11

Hultsfreds kyrka kl 11.00 Gudstjänst med nattvard på teckenspråk & svenska Kyrkkaffe

Lörd 1/12 Leksand St Persgården kl 10.00- 14.00 Adventspyssel med gudstjänst. Försäljning av kaffe, kakor och lotter. I samarbete med Dalarnas Dövas Förening

Tisd 6/11

Madesjö Nilssons mat kl 11.30 Vardagsträff Lunch till självkostnadspris Anmälan senast 5/11

Torsd 8/11

Nässjö Parkgården kl 12.00 Vardagsträff Lunch till självkostnadspris anmälan senast 6/11

Växjö stift

Sönd 11/11 Växjö Teleborgs kyrka kl 13.00 Gudstjänst med nattvard Kyrkkaffe 20 kr

Torsd 20/9 Alvesta Restaurang På spåret kl 12.30 Vardagsträff Lunch till självkostnadspris Anmälan senast 18/9

Lö-sö 17-18/11 Kyrkvärdsträff - mer info kommer

Sönd 23/9 Jönköping Ekhagskyrkan kl 13.00 Sönd 18/11 Jönköping Ekhagskyrkan kl 13.00 Gudstjänst med nattvard Kyrkkaffe Gudstjänst med nattvard Kyrkkaffe 20 kr 20 kr Sönd 25/11 Algutsboda Kyrkan kl 17.00 (obs! Torsd 27/9 Jönköping Vardagsträff kl 14.00 tiden!) Gudstjänst på teckenspråk Kålgården Andakt & fika Anmälan & svenska Kyrkkaffe senast 25/9 Torsd 29/11 Växjö Vardagsträff kl 12.30 Lunch till självkostnadspris Plats meddelas senare Anmälan senast Tisd 2/10 Nässjö Mariagården kl 11.00 Vardagsträff Lunch 50 kr Anmälan 27/11 senast 29/9 Anmälan till Jessica eller Anita – se sid 23 Torsd 4/10 Växjö Domkyrkocentrum Vardags träff kl 14.00 Fika till själv- kostnadspris Anmälan senast 2/10 Lörd 29/9

Herrarnas dag - mer info kommer

21


...medarbetare...

Välkommen att kontakta oss! 1. Från vä: Ing-Marie, Kristina, Daniel, Gun, Pernilla, Emmy, Margareta, Antonio. 2. Åsa, Barbro, Jessica, Anita, Camilla L, Emma, Beata, Kerstin. 3. Martina, Gunnel, Anna, Annalena, Katarina, Carina, Malin, Akar, Johan.

Göteborgs stift

Linköpings stift

Emma Jacobsson, Präst 100% Mobil: 073-773 88 54 emma.jacobsson@svenskakyrkan.se

Antonio Silano, Pedagog antonio.silano@svenskakyrkan.se

Camilla Lans, Diakon 100% Mobil: 073-773 89 25 camilla.lans@svenskakyrkan.se

Annalena Norberg, Stiftsdiakon 100% SMS/video: 070-190 25 17 annalena.norberg@svenskakyrkan.se

Teckenspråkigt arbete i Göteborgs stift, Carl Johans pastorat, Carl Johans kyrkoplan 1, 414 55 GÖTEBORG Besök: Repslagareg 5

Härnösands stift

Besöksadress: Universitetsbacken 1, Härnösand Postadress: Box 94, 871 22 Härnösand Johan S Wisser, präst 100% SMS: 0735-08 40 71 Skype: johanfs johan.s.wisser@svenskakyrkan.se Akar Holmgren, diakon 50% Tal/SMS: 0763-97 59 35 Skype: akar.holmgren akar.holmgren@svenskakyrkan.se

Karlstad stift

Box 186, 651 05 Karlstad Emmy Lindgren, prästkandidat, ca 20% emmy.lindgren@svenskakyrkan.se

Margareta Ridderborger, Präst i Finspång Mobil: 073-154 06 20 margareta.ridderborger@svenskakyrkan.se

Luleå stift

Malin Grönlund, Assistent i församlingsarbete Luleå Domkyrkoförsamling Telefon: 0920-26 49 39, 070-190 15 25 malin.gronlund@svenskakyrkan.se Katarina Häggmark, Diakon, Skellefteå pastorat SMS: 072-722 40 25 BT:svkteckensprakkatarina@ectalk.se katarina.haggmark@svenskakyrkan.se Anna Yttergren, Präst i Piteå 50% & Skellefteå 50% Videosamtal/sms: 070-169 67 01 anna.yttergren@svenskakyrkan.se Tal: 0911-27 41 11 Carina Sehlström, Diakoniassistent 50%,Umeå pastorat SMS: 072-539 10 68 BT/Txt: svkteckensprakcarina@ectalk.se carina.sehlstrom@svenskakyrkan.se

22


...medarbetare...

Johanna Forsgärde, Präst Umeå pastorat Föräldraledig sept 2018 - mars 2019

Visby stift

Lunds stift

Martina Åkeson Wollbo, Präst 10% Telefon: 0498-270 003 & Mobil: 0727-122 702 martina.akeson.wollbo@svenskakyrkan.se

Väskinde prästgård 622 75 Visby

Beata Sandell, Präst för teckenspråk och hörsel 80% Mobil: 0709-103 053 Bildtelefon: dovkyrkan@t-meeting.se beata.sandell@svenskakyrkan.se

Västerås stift

Box 7, 721 03 Västerås

Kerstin Dahl, diakonal verksamhet 20% Mobil: 0761-884 242 kerstin.dahl@live.se

Barbro Lilja Brattgård, Präst 100% Mobil: 070-288 68 21 Kyrkallén 23, 793 31 Leksand Skype: barlilja barbro.l.brattgard@svenskakyrkan.se

Skara stift

Box 173, 532 23 Skara Kontaktperson: Jacqueline Björnram jacqueline.bjornram@svenskakyrkan.se

Stockholms stift

Kontaktperson: Annica Timmerman annica.timmerman@svenskakyrkan.se

Åsa Grönberg, Stiftskonsulent 100% Mobil: 0703-786 180 asa.gronberg@svenskakyrkan.se

Växjö stift

Box 527, 351 06 Växjö

Lillemor Lindahl, Diakon Högalids församling Sjukskriven

Strängnäs stift

Jessica Lindberg, Stiftskonsulent 75% Telefon: 0470-773 889 & SMS: 0709-190 151 Bildtelefon: 0406748629@t-meeting.se Skype: jessica.lindberg5 jessica.lindberg@svenskakyrkan.se

Daniel Keber, Stiftspräst 100% Mobil: 070-340 59 87 & Tel: 0152-234 90 daniel.keber@svenskakyrkan.se

Anita Hellöre, stiftskonsulent 75% SMS/MMS/video: 0709-105 874 Bildtelefon: 0406146992@t-meeting.se Skype: anitahellore anita.hellore@svenskakyrkan.se

Teckenspråkigt arbete, Nikolaig 8, 702 10 Örebro Efter överenskommelse: Txt: 019-17 11 52 & BT: volontar.nikolai@sip.nu

Gun Carlzon, Stiftspedagog 100% Mobil: 070-644 68 69 & Tel: 0152-234 91 gun.carlsson@svenskakyrkan.se

Procentangivelserna anger hur mycket respektive person arbetar inom Svenska kyrkans teckenspråkiga verksamhet

Pernilla Folebo, Stiftsdiakon 75% Mobil: 072-726 59 70 & Tel: 0152-234 93 pernilla.folebo@svenskakyrkan.se

Uppsala stift

Vill du samtala om livet och om tro?

Ing-Marie Lundberg, Teckenspråkskonsulent 100% SMS: 0704-955 269 & Tel: 026-170 444 Bildtelefon: gavlepastorat@t-meeting.se Gävle pastorat, Box 1423, 801 38 GÄVLE Besöksadress: Kaplansg 1, Gävle ing-marie.lundberg@svenskakyrkan.se

- välkommen att kontakta någon av oss i Svenska kyrkans teckenspråkiga verksamhet.

Kristina Åkerman, Präst 40% Mobil: 0733-212 108 & Telefon: 018-430 37 74 Tunabergskyrkan, Tunag 29, 753 37 UPPSALA kristina.akerman@svenskakyrkan.se

23


Avsändare

Jessica Lindberg Växjö stift Box 527 351 06 Växjö

Foto: Gustaf Hellsing/Ikon

Guds förlåtelse är din förlåtelse När vi ber Gud om förlåtelse blir vi på det allra djupaste sättet förlåtna. All synd är borta och kastad i glömskans hav. Den finns inte mer och vi får börja om på nytt som förlåtna och innerligt älskade av Gud. Vi får försöka igen, att leva det där hela vackra livet, utan brister och tillkortakommande men veta att vi kommer att behöva Guds förlåtelse varje dag utan undantag. Vi kommer att göra återfall. Gud har skapat oss bristfälliga. Det verkar som om bristen ska hålla oss nära Gud och göra oss beroende av vår Skapare.

Gud förlåter dig all din synd! Och det alldeles gratis. Gratis är ett latinskt ord och betyder ”av nåd”. Gentemot Gud har du inget straff att avtjäna och ingen bot att betala. Allt det är redan avklarat.

När vi firar gudstjänst tecknar vi syndabekännelsen tillsammans och tar sedan genom prästen emot Guds förlåtelse. ”Till dig som ber om dina synders förlåtelse säger jag på Jesu Kristi uppdrag: Dina synder är dig förlåtna i Faderns och Sonens och den heliga Andens namn”.

En sådan befrielse! Du får gå ut ur kyrkan som nyförlåten, buren av Guds nåd. Barbro Lilja Brattgård, präst i Västerås stift

24


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.