John Sund delar ut mat till besökare på matbanke
Foto: Ingrid del Castillo

Vi minskar matsvinnet tillsammans

Nyhet Publicerad Ändrad

Varje vecka skänks matvaror till besökare som kommer till Matbanken i S:t Persgården i Leksand. Varorna har diakonerna hämtat från ICA-Mårtas, Hemköp och Leksands knäckebröd - mat som annars skulle ha slängts.

Dörrarna till S:t Persgårdens kapell och fikarum öppnas redan 8.30 för fika och gemenskap. En vagn står uppdukad och besökare förser sig själva. ” Det  här är en plats att träffas på och är en viktig del av Matbankens verksamhet.

”Runt 30 personer brukar komma på förmiddagen och lite färre på eftermiddagen”, säger Birgitta Liljeblom som är diakoniassistent i församlingen.

Hon har tidigt på morgonen hämtat varor från ICA Mårtas i Leksand. Nu har samarbetet utökats och varor hämtas från Hemköp och Leksands knäckebröd.

Goda rutiner

Det är en del som måste göras först innan varorna skänks till Matbankens besökare. En förteckning av allt som kommer in måste göras för att göra varorna spårbara och temperatur i frysen ska mätas. Med jämna mellanrum inspekteras verksamheten av kommunens hälsovårdsinspektör.

Birgitta Lljeblom tar hand om matvarorna som skänks
Diakonassistent Birgitta Liljeblom sköter mathanteringen. Foto: Ingrid del Castillo

Mer än bara mat


Matbanken utgör också ett utmärkt tillfälle för besökarna att slå sig ned för en pratstund och fika med andra besökare eller en diakon eller präst. Det kan rymmas mycket i samtalen, allt från skuldsanering till dåliga knän.

Det finns flera stammisar till  Matbanken. Tanja är en församlingsbo från Ukraina som brukar hjälpa till som översättare för ukrainska besökare . Hon sitter bredvid Juri, en ukrainsk man som besökt Matbanken flera gånger tidigare. Frun är  förkyld och barnet går i skolan så det är bara han som kommer idag . Han har fått med sig  en påse vetemjöl och några andra torra varor.

 ”Det är färre ukrainare nu eftersom de numera måste bekosta bussresan till och från Leksand själva och sedan har en del börjat på SFI och läser svenska om dagarna”, berättar Tanja.

 Två äldre damer Gunhild och Siv står vid fikavagnen. De kommer nästan varje tisdag förmiddag . Det blir en lagom promenad med rullatorn och roligt med gemenskap och att få hem lite varor tycker de bägge.

Besökarna sitter vid borden och fikar i väntan på sin tur. Alla har fått en nummerlapp och prästen John Sund som sköter utskänkningen ropar upp nummer. Besökarna kommer fram och får välja ett visst antal varor.  Antalet man kan få beror på utbudet och hur många besökare som kommer.

Minska matsvinnet

Dessa matvaror, som annars skulle ha slängts, tar Svenska kyrkan emot av ICA-Mårtas, Hemköp i Leksand samt från Leksands knäckebröd. Varorna ges vidare till behövande och för dem som vill göra en insats för miljön för att minska matsvinnet i kommunen.

Det är mat där bäst-före-datumet nyligen passerat eller mat vars förpackningar skadas som Leksands församling får in.

För att nå de globala målen 2030 för hållbar konsumtion och produktion är det viktigt att alla bidrar på det sättet man förmår. Matbanken är en del i kyrkans miljöarbete och förhoppningen är att verksamheten inspirerar andra.