Årets Stendahlföreläsare - Politikerveckan på Järva 
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
NR 3 2018                                                                                                              PRENUMERERA
 
 
Den medmänskliga rösten
 
Det är 100 år sedan demokratin i form av allmän och lika rösträtt infördes i Sverige. Snart går vi till valurnorna. Kan den interreligiösa dialogen bidra till att stärka demokratin?
För ett par veckor sedan kunde vi se rubriker om att en islamisk rörelse uppmanade folk att inte rösta. Att det inom alla religioner finns kvietistiska riktningar som anser att troende inte ska delta i den världsliga politiken är inget nytt. Det som däremot inte får rubriker är den satsning som Myndigheten för stöd till trossamfund gör, understödd av ledarna för olika religiösa samfund, för att få medlemmar i samfunden att rösta, eller det faktum att många imamer passar på att tala om vikten av att rösta och delta i den demokratiska processen i sina predikningar.
I valrörelsen framförs i år, på ett sätt som vi inte sett tidigare, förslag som syftar till att begränsa religionsfriheten: slöjförbud och förbud mot böneutrop. Antisemitiska tongångar hörs inte bara från Nordiska Motståndsrörelsen som än en gång begär att få marschera förbi Stora synagogan, utan också i twittertrådar hos valda representanter för etablerade partier. Då är det viktigt att troende människor gemensamt står upp för varandras rättigheter. Samarbetsrådet för judar och kristna har uppvaktat de partier vars representanter har tillåtit antisemitiska kommentarer att stå obesvarade, och Interreligiöst Råd i Stockholm har vädjat till Polismyndigheten i Stockholm att avslå NMR:s ansökan om demonstrationstillstånd.
Mitt i den polariserade debatten börjar röster för medmänsklighet höjas. Stockholms stift går inför valet tillsammans med Stadsmissionen ut med en kampanj för medmänsklighet. Där framhålls att medmänsklighet är grundläggande i kristen tro. Detsamma kan sägas om andra religioner. Religionsdialogen tar sin utgångspunkt i att vi möts som människor, och kan mötas i en delad övertygelse om allas lika värde, och att vi har en uppgift som människor på denna jord att värna varandra och skapelsen. Även efter den 9 september kommer den medmänskliga rösten att behövas, och vi kommer att höja den tillsammans med människor av olika tro och övertygelse.

Helene Egnell
 
Paula Fredriksen är årets Stendahlföreläsare
 

Messy Monotheism and Interfaith Pluralism: Gods and Humans in the Roman Mediterranean är titeln på årets Krister Stendahl Memorial Lecture, som äger rum den 5 november kl 15 i Bringsalen på Ersta konferens.
Paula Fredriksen är
Aurelio Professor of Scripture emerita vid Boston University, och Distinguished Visiting Professor of Comparative Religion vid Hebrew University, Jerusalem. Hon har ägnat sin forskning åt den tidiga kristendomens historia och den kristna antisemitismens framväxt. Hennes senaste bok handlar om Paulus.
Föreläsningen arrangeras i samarbete med Paideia, the European Institute for Jewish Studies in Sweden.
 
DETTA HAR HÄNT
 
Interreligiöst på Järvaveckan
 
Vid Politikerveckan på Järva, eller Järvaveckan fanns flera religiösa inslag, varav vi ansvarade för ett: ett panelsamtal med författarna till antologin Fred i religionens namn.
Fr v Trudy Fredriksson, Örjan Widegren, Maynard Gerber, Helene Egnell, Shiva Shankar, Yasri Khan och Lotta Sjöström Becker
Foto: Henrik Rosén
Redan första söndagen medverkade ärkebiskop Antje Jackelén i ett samtal med rabbi Ute Steyer och Ibrahim Bouraleh från Islamiska förbundet på Järva. Samtalet hölls på initiativ av Spånga-Kista församling, som hade ett tält på området hela veckan. I tältet kunde besökarna dels fundera på vilket parti Jesus hade kunnat tänkas rösta på, dels gissa på några texter från Bibeln och Koranen – vilken kom från vilken skrift?
Myndigheten SST hade två seminarier, ett om programmet Delaktig, stark och synlig som syftar till att stärka kvinnors roll inom trossamfunden, och ett i samarbete med organisationen Open Skåne om det pågående samarbetet Judar och muslimer för ett öppet Sverige.
I samarbete med Sensus och Sveriges Kristna råd anordnade så ett seminarium med författarna till antologin Fred i religionens namn där moderatorn Helene Egnell utifrån Krister Stendahls idé om ”helig avund” lät deltagarna presentera varandras texter, och lyfta fram något som särskilt utmanat eller inspirerat dem. På så sätt tydliggjordes såväl samsynen som skillnaderna mellan de olika bidragen. Det blev ett välbesökt seminarium med ett 60-tal åhörare.
Fredsvandrarna –
i år på Gotland
 

Det är för fjärde sommaren i rad som interreligiösa Fredsvandrarna bär vittnesmål om vapenexport och flykt.

"Visa mig Herre din väg och gör mig villig att vandra den" är en bön av heliga Birgitta som ofta används i pilgrimssammanhang. Årets vandring gick ifrån Visby, mitt under Almedalensmingelet, längs St. Olavsleden till östra sidan av ön. Anledningen till att det blev vandring på Gotland i år var bland annat att ön har militärt upprustats under 2018. Buddhister, kristna och sekulära vandrade under tystnad och samtal tillsammans. Det blev möten med den lokala kyrkan och nyanlända, input ifrån vapenmässan i Paris och möjlighet till meditation.
Tilliten och rädslan
 
 
Mera från Gotland 
 

Under sommaren (och fram till 15 september) har det funnits en utställning i Vamlingbo kyrka om svensk migrationspolitik och hur den påverkade lokalsamhället där. Helene Egnell besökte den och blev förtjust, läs mer på vår blogg. Till utställningen producerades också en liten bok, som finns att låna eller köpa på Centrum för religionsdialog!
Interreligiöst på Pride
 

Att leva med dubbla identiteter; att både vara hbtqia+ och religiös.

Dagen innan själva prideparaden i Stockholm så gavs möjligheten till att lyssna på ett interreligiöst panelsamtal. Det var en dialog mellan tre personer, en jude, en kristen och en muslim som berättade om sina personliga erfarenheter ifrån vardagen som både religiöst praktiserande och som hbtqia+ person. 

Önskar du mer på temat interreligiöst och hbtq? Läs följande bokreflektion här

 
Islam i Sverige – de första 1300 åren
 
”Finns det islamsk keramik?” Denna fråga ställer Simon Sorgenfrei till oss i publiken under bokreleasen av hans senaste bok Islam i Sverige – de första 1300 åren som hölls på Medelhavsmuseet, Stockholm. Han hänvisar till museets visningar är krukskärvor en våning ned där vissa föremål just presenteras som islamisk keramik. ”Ifall vi menar att så är fallet, kan vi också se att det funnits en islamisk närvaro i vad som idag är Sverige sedan 1300 tillbaka”.
Simon Sorgenfreis senaste bok syftar till att vara såväl en historisk översikt som en presentation av hur islam kan organiseras och praktiseras i Sverige idag.

Boken lanseras av Mydigheten för stöd till trossamfund. Den går att beställa gratis här.
 
VI TIPSAR
 
Caféprogram med Guds hus vänförening
 

Guds hus i Fisksätra är ett projekt som vi stödjer. Guds hus vänförening anordnar caféprogram i Fisksätra kyrka och i moskén. Fika serveras från kl 18:30, programmet pågår 19-20:30.

6 september i Fisksätra moské. Tema: ”Trygghet i Fisksätra” med lokala aktörer
27 september i Fisksätra kyrka. Tema: ”Musiker, medier, mystiker – Religion som lära och lyssning” med Anders Hammarlund, musiker och professor i musikvetenskap
18 oktober i Fisksätra moské. Tema: ”Respekt för varandras särart” med Mohammad Muslim, imam och Annika Wirén, präst.
15 november i Fisksätra kyrka. Tema: ”Påve Franciskus och religionsdialog” med Kaj Engelhart, Kvällen leds av Helene Egnell från Centrum för religionsdialog.

Klicka här för Vänföreningens hemsida
Fred i religionens namn! En interreligiös fredsantologi
 
1 oktober kl. 18-19:30 Uppsala stadsbibliotek

Välkomna på seminiarium med bokens författare och Helene Egnell som moderator.

Fri entré. Studieförbunder Bilda arrangerar. Läs mer här.
Ritualer och religionsmøde
- når religionsmøder flytter ind i kirkerummet
 
Skandinavisk konferens i Köpenhamn
22-24 oktober

Danska Folkekirke og religionsmøde bjuder in till konferens om "kyrkliga handlingar" i familjer där flera religiösa identiteter är representerade. Anmälningstiden har precis gått ut, men är du snabb finns det kanske platser kvar ännu.

Läs mer om program, kostnad och hur du anmäler dig
 
PÅ GÅNG
 
Studiecirkel: Scriptural Reasoning för kvinnor
 
Fem måndagar framöver: 10 sep, 8 okt, 29 okt, 12 nov och 3 dec kl. 17:30-19:30. Ibn Rushd verksamhetslokaler, Stora moskén

Scriptural Reasoning (SR) är en interreligiös texttolkningstradition. SR utvecklades under 90-talet i den engelska universitetsmiljön. Tycker du det är intressant att träffa kvinnor av annan religion än din egen? Är du nyfiken på att upptäcka din och andras religiösa heliga skrifter? Då är du välkommen att delta!
Då våra träffar bygger på att det finns en representation av olika religiösa tillhörigheter finns det en begränsning i antal platser per religiös grupp. Därför måste du ange din religion vid anmälan. Detta  initiativ är av och för enbart för kvinnor.
Läs här för att veta mera om Scriptural reasoning.

Har du frågor? Kontakta Sofia Nordin på sofia.nordin@svenskakyrkan.se
eller på 076-8345445
Sista anmälningsdag är 31 augusti och görs till: samia.elmari@ibnrushd.se
Allt du velat veta om islam men inte vågat fråga
 
20 september, 11 oktober, 8 november kl 9-12 i Skolhuset, Kammakargatan 13
 
Vi hör så mycket om islam. Och vi undrar vad som egentligen är sant. Vi vill kanske stå upp för muslimers rätt att utöva sin tro, men är osäkra på vad som är religion och vad som är kultur. Hur viktigt är det att klä sig på ett visst sätt, eller att få ha böneutrop. Vad står det egentligen i Koranen, ska det verkligen vara nödvändigt att omskära pojkar? Och hur representativa är egentligen IS?
Nu har du chans att få svar på dina frågor av imam Mohammad Muslim Eneborg. Vi träffas tre gånger, för att hinna skapa ett tryggt rum där svåra frågor kan ställas, men där vi också kan dela något av trons innersida med varandra. En av träffarna blir i Ayshamoskén vid S:t Eriksplan, som Mohammad förestår, de övriga på Centrum för religionsdialog, Skolhuset, Kammakargatan 13. Det kommer också att bli tillfälle att delta i en dhikr, andakt i sufisk tradition, en fredagkväll i moskén.
Kursen vänder sig i första hand till präster och diakoner i Stockholms stift.
Vi träffas 20 september, 11 oktober och 8 november kl 9-12, och inleder med morgonkaffe.
Avgift: 500 kronor.
Anmälan senast 13 september
Vandring för Vänskap
 
27 oktober kl. 14:00, Djurgården

Interreligiöst Fredsforum bjuder in till Vandring för Vänskap. Detta är en möjlighet att få träffa människor ifrån olika religioner, samtala, vandra och avslutningsvis fika tillsammans.

Mer information finns snart att hitta på Interreligiöst Fredsforum facebooksida alternativt kontakta kontaktar du Centrum för religionsdialog.
Krister Stendahl Memorial Lecture
 
5 november kl. 15:00 Bringsalen, Ersta konferens, Erstagatan 1

Professor Paula Fredriksen föreläser på temat Messy Monotheism and Interfaith Pluralism: Gods and Humans in the Roman Mediterranean. Föreläsningen arrangeras i samarbete med Paideia.
Fri entré, anmälan senast 29 oktober på info@paideia-eu.org.
 
Kom och botanisera i vårt bibliotek
 
I Centrum för religionsdialogs lokaler finns ett litet specialbibliotek inriktat på religionsdialog, religionsteologi, litteratur om världsreligionerna samt närliggande ämnen. Biblioteket inrymmer ett tusental titlar – främst tryckta böcker men även artiklar, utbildningsmaterial och dokumentärfilm. Större delen av beståndet utgörs av material på svenska och engelska.
Malin Norrby, tidigare verksam vid Centrum för religionsdialog och utbildad bibliotekarie har skapat en katalog som ligger tillgänglig på nätet genom katalogtjänsten LibraryThing. Man kan söka på författare, titel och på ämnesord.
Lån från biblioteket sker efter överenskommelse.
Kontakta Helene Egnell, e-post: helene.egnell@svenskakyrkan.se
 
Till sist...
 
vill vi påminna om predikobloggen Tala väl som ger inspiration till predikanter som vill predika evangelium om Jesus Kristus utan att "tala illa om de andra" som Krister Stendahl sade. Nya kommentarer till predikotexterna läggs upp kontinuerligt.