Foto: Johannes Granseth

Vägen till toppen

Nyhet Publicerad

Maria af Klinteberg Herresthal, VD för Voksenåsen sedan september 2016, menar att hennes uppväxt har bidragit till ett mer jämlikt liv. Hur ser hon på jämlikhet och hur hänger jämlikhet och självförtroende ihop? Här kan du ta del av hennes resa till toppen och hennes syn på jämlikhet.

-Jag har nog haft tur, säger Maria, tur som har haft en bra bakgrund som har givit mig en inre trygghet.

Maria berättar att föräldrar och vänner alltid har trott på hennes kapacitet och att detta har givit henne en styrka. Det att någon har trott på henne har givit henne självförtroende, ett självförtroende att våga följa sitt hjärta, att våga utbilda sig inom det hon brinner för, att våga arbeta med det som hon tycker är intressant och kul. Jämlikhet har mycket med självförtroende att göra, säger Maria. Genom sin utbildning har hon fått styrka.

-Jag har haft något ”att komma med” i arbetssammanhang ”och det inger respekt. Det har underlättat mycket och har gjort risken mindre för att bli utsatt för ojämlikhet. Maria kom till Norge för 30 år sedan för att studera vid Norges Musikhøgskole i Oslo. I klassen träffade hon sin kommande man. Karriären har sedan bjudit på många spännande vägar. Hon har arbetat som sångpedagog och översättare.
Hon var med om att bygga upp radiokanalen NRK Klassisk, ledde dramaturgiatet vid Den Norske Opera & Ballett och blev sedan Formidlingssjef med ansvar för publikutveckling på operan i Bjørvika.

Sedan september 2016 är hon VD för Voksenåsen, Norges nationalgåva till Sverige. En arkitektonisk pärla på toppen av Holmenkollen som hyser både programverksamhet, hotell och en välrenommerad restaurang.
-Som invandrare i Norge har jag alltid blivit mycket väl bemött av norrmän och har aldrig känt mig annorlunda behandlad.

Maria och jag utväxlar olika upplevelser som vi haft när vi som unga kom till vårt nya hemland utan att egentligen veta så mycket om landet och dess kultur. Kan det vara så att vi faktiskt har blivit annorlunda behandlade – fast på ett positiv sätt?

Intresset kan oftast vara avgörande för var man önskar bidraga och ibland gömmer man sig kanske bakom ojämlikheten för att slippa en uppgift?

-Ja, säger Maria. Som svensk invandrare får vi mycket gratis jämfört med invandrare från andra kulturer. Dörrarna är öppna på ett helt annat sätt. Tack vare den svenska identiteten har jämlikheten varit självklar.

Ojämställdhet kan utnyttjas

Tiden vi lever i passar kvinnor väldigt bra. Maria upplever jämlikhet nästan som en självklarhet i hennes omgivning och att kvinnor i hennes generation därför har det lättare. Däremot kan man ibland uppleva könsmönsterbeteende. Kvinnan lagar mat och mannen tvättar bilen. Kanske inte för att mannen

inte klarar att laga mat eller att kvinnan inte klarar att tvätta bilen, utan istället på grund av intresse. Man drar helt enkelt nytta av ojämställdheten.

Intresset kan oftast vara avgörande för var man önskar bidra och ibland gömmer man sig kanske bakom ojämlikheten för att slippa en uppgift?

Men, fortsätter Maria, det som från utsidan kan se ut som ett mindre jämlikt förhållande mellan en man och en kvinna behöver inte vara det. Det handlar oftast om att ge varan- dra plats i olika perioder av livet.

Maria berättar att hennes karriär kom senare i livet än hennes mans. För utomstående tror hon att det såg ut som om hon var den som axlade den tunga biten när barnen var små men att bilda familj var ett gemensamt projekt. På den tiden var det viktigt för Maria att hennes man fick friare möjligheter i karriären. Nu, sedan flera år, är det Marias tur. Jämställdhet är att släppa fram varandra under olika perioder i livet.

I Marias fall har barn och ungdomstiden varit en viktig tid för att inarbeta en grundtrygghet och ett självförtroende. Vi avslutar som vi började: upplevelsen av jämlikhet hänger mycket ihop med självförtroende!